петък, 12 октомври 2012 г.

Актуално по Смирненски

Магистрала Струма

5364848A

Тъмносив каскет, изпобеляла блуза,
дързост в погледа гори,
алена кръв по одрасканата буза
в тънка ивица струи.
Спряло пред грамадната скала в закана,
сръчно чука то върти;
под целувките на хладната стомана
камъка в искри пламти.
И далече по чукарите, където
утринна мъгла дими,
мигом от крилатия ветрец подзето,
бодро ехото гърми.
Верен удар удара спокойно гони,
екнат сънните гори;
а скалата пука, цепи се и рони
в кехлибарени искри...
— Хей, другарю, ти какво решил си с чука!
С тоя трясък и искри?
— Аз ли? Път ще се прокара, друже, тука,
нов път в тези канари!

четвъртък, 11 октомври 2012 г.

ГЕРБ, учете се от Станишев: БСП е против данъка върху лихвите

leading_2310_bg

Станишев поведе овцата ГЕРБ към кланицата. Нали ГЕРБ претендира, че е народна партия с дясна ориентация? Тогава как ще обясни на избирателите си, че им бърка в джоба с нови данъци, които по думите на мин. на финансите, дори не са необходими за връзването на бюджет 2013? Защо го правят тогава? Изглежда, че е просто ей така от злоба и простотия.

Дори и този нов данък да не бъде приет, злото е вече сторено. Самата дискусия за него обръща цялото общество срещу управляващите.

БСП няма да подкрепи предложението на правителството с 10% да се облагат лихвите по депозитите в банките, както и цялата рамка на проектобюджета.

сряда, 10 октомври 2012 г.

ГЕРБ тръгна с бързи крачки към изборен разгром или каквото сам си направиш, никой не може да ти го причини

bedni

Ако ГЕРБ въведе данък върху спестяванията го чака изборна катастрофа. Лудото предложение, ако бъде прието, ще засегне огромна част от българите и те ще покажат червен картон на самозабравилите се партииковци от управляващата партия.

Ние ги предупреждаваме, пък те нека ни се смеят! Пилците ще ги броим догодина по избори.

Сръбски манипулации или как в ЕС гроздето било кисело

След като стана ясно, че Сърбия няма да припари до ЕС преди да признае независимостта на Косово, сръбските медии по комунистически започнаха да проповядват как в Европейския съюз всъщност не е добре.

Прилага се познатия манипулативен подход. Взима се един частен случай и след това от него се правят генерални заключения за тенденцията. Разбира се западните ни съседи са решили да се упражнят в лицемерие отново на на наш гръб сравнявайки се с България. Какви са обаче фактите? фактите показват, че България след влизането си в ЕС е задминала по всички показатели Сърбия, включително българския GDP e с 30% по висок от сръбския! На лъжата краката са къси.

fff 

Статията:

В България нищо не се е променила към по-добро след присъединяването към ЕС

„Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави“, казва Димитър Маринчев от село Мало Конаре, който вади картофи край река Морава в Шумадия, Сърбия. Сръбският вестник „Политика“ публикува репортаж за група българи, които от години работят на полето в западната ни съседка.

вторник, 9 октомври 2012 г.

За Жан Виденов без омраза и любов

zx620y348_1031716

Бях изненадан от силното присъствие на бившия премиер при Кеворкян. Магнетизмът на спокойните думи, умереността в изказа, истината и честта на този човек спечелиха симпатията ми. Човек, който не крие грешките си, не се крие зад гърба на другите, изрича нещата без реваншизъм и злоба.

Впечатление направи позицията му по българо-руските отношения. Фактите доказват, че той, възпитаникът от московски ВУЗ, по-добре е защитил българския национален интерес от дошлото след него правителство на СДС. Виденов каза тежки думи за заробването на българската енергетика с газовите договори на Бакърджиев и продажбата на Нефтохим Бургас.

Несъмнено, политическите възгледи, които защитава този човек не са нашите, но това не пречи да оценим личността Виденов по достойнство.

… Много рядко през дългата си кариера съм виждал толкова овладяно политическо слово като това на Виденов. Не знам друг човек, който да е в състояние толкова справедливо да оценява изминалото време - собствените си грешки, опонентите си, а също така и откровените си врагове. Само сравнете Виденов с фанфаронското поведение на Костов, който и днес се държи така, сякаш от него зависи оцеляването на света, и говори все по-отстранено от собственото си минало. А възхитителен бе начинът, по който именно Виденов оцени Костов - това може би се дължи и на съзряването, което с годините спохожда всеки от нас - но защо тогава костовци говорят все по-необективно и понякога дори налудно?
Ами оценките на Виденов за белезникавия Станишев, а и за днешната левица като цяло? Да не говорим за другите му оценки. Някои продавачи на балони дори твърдяха, че той е едва ли не убиецът на Луканов - но всички чухте оценката на Виденов за неговия най-голям опонент. Той направо каза, че Луканов не е бил алчен за пари, да вземем само това - а за да опровергаеш нещо, което най-ефикасно въздейства на обикновените хора, се иска наистина да си воден от една справедливост.

неделя, 7 октомври 2012 г.

Битката при Лепанто e най-голямата морска християнска победа над мчсчлманите

Battle_of_Lepanto_1571_mg_0314

На 7 октомври 1571 г. в Патраския залив при нос Скрофа в Йонийско море обединен християнски флот разбиват флота на Османската империя. В обединените сили на Свещената лига влизат Испания, Генуезката република, Венецианската република, Папската област, Малтийският орден, Сицилия, Неапол, Савоя, Тоскана и Парма.

През 16 век между морските държави се води битка за надмощие в Средиземно море. Особено остро е съперничество между Испания и Турция. През 1570 г. османският султан Селим II започва турско-венецианската война (1570-1573) подбуждан от везира си Йосиф Наси (португалски евреин), с цел да завладее остров Кипър и да осъществи експанзия в Италия и Испания. Войната продължава от 1570 до 1573 г.