събота, 16 юли 2011 г.

Море от огън

В прекрасния архив на списание LIFE има серия от снимки посветена на една от трагедиите през Втората световна война: тежък пожар на борда на самолетоносача "Франклин", при който загиват над 700 души.

В 07.08 ч. на 19 март 1945 "Франклин" е бил нападнат от пикиращи бомбардировачи при ниска облачност. На палубата и в хангар на кораба в този момент са били повече от 50 заредени с гориво и оръжие самолети. Според американски данни, японски бомбардировач хвърля две 250 килограмови бомби, които пробиват пистата за излитане и експлодират във вътрешността. Запалването на самолетното гориво и  боеприпаси води до катастрофален пожар, който се разпространява бързо по палубата ...
Снимките са правени от борда на крайцера "Santa Fe".

0_7bd9c_78ce31ce_XL

Синята коалиция на терена на политическата проституция или как един страх може да крие зад себе си съвсем друг страх

political_prostitutes

От Синята коалиция многократно споменаха, че в ГЕРБ ги е страх от искания вот на недоверие. Сигурно в известна степен са прави дотолкова доколкото вотът на недоверие за едно правителство на малцинството винаги е изпитание, но едва ли става въпрос за страх. По-скоро в ГЕРБ се наблюдава известна нервност и загриженост какво ще се случи с държавата ако синьо-червено-турската коалиция успее да постигне целите си.

От друга страна, ако се замислим, тези приказки за страх в управляващите не крият ли зад себе си съвсем друго нещо? Зад тях прозира страхът, кошмарът на ДСБ и СДС, че всъщност с гласуването на вота на недоверие на друга партия членка на ЕНП, те правят тежка политическа грешка.

Избирателите на Синята коалиция в по-голямата си част са интелигентни хора, антикомунисти с чувство за отговорност. Тези избиратели сега недоумяват как е възможно въпреки успехите и грешките на правителството, въпреки опасността да се вкара държавата в политическа криза, въпреки принципите и дясната идеология, лидерите на сините да говорят едно, а да вършат съвсем друго. “Как е възможно това?”, се питат избирателите подкрепяли СДС в продължение на 20 години. “До там ли стигнахме в политическата мимикрия и безпринципност, че заприличахме на РЗС и ДПС?”

Сърбия постепенно, но безвъзвратно губи позициите си в Монтенегро

50322Официалните резултати от преброяването на населението в Черна гора показват, че 44,98% от хората се самоопределят като черногорци, а като сърби  28,73%. При предишното преброяване през 2003 г. черногорците са били 43% и 32% са сърби. Сръбският език се е говорил от 64% от населението, а черногорския от 23%. Днес делът на сръбския език е спаднал драстично на  43% , а черногорския се е увеличил на  37% .
Тези резултати са публикувани на 12 юли от MONSTAT (Института по статистика на Черна гора). Освен това, 8,65% от населението на страната са босненци, албанци - 4,91%, други мюсюлмани -3,31% . Хърватите представляват 0,7% от общия брой на населението, а ромите 1,01%. В допълнение, 4,87% от гражданите са отказали да отговорят на въпроса за националност или етническа група.   

петък, 15 юли 2011 г.

Европа и САЩ все още осветяват Земята

Europe-Erich-Fisher

Картографът Ерик Фишер е създал картограми на света, континенти и градове, които показват интензивността на качване на снимки в Flickr в червени точки и съобщения в Twitter като сини точки. Белите точки отговарят и на двете заедно. Както виждаме Европа, САЩ, Япония и Южна Корея изглеждат като светли петна, а Африка и Русия са огромни черни дупки.

Като цяло тези карти, диаграми, таблици и графики почти винаги доказват превъзходството на Запада и югоизточната част на "дракона" пред останалите страни от света. Картограмата по-горе ясно показва, че САЩ, Западна и Централна Европа все още са силно привлекателни за туристите места. Друга констатация - както местните хора така и туристите в по-голямата част имат достъп до Интернет, чрез които те разпространяват снимки във Flickr.

На този фон, Африка, Южна Америка и 95% от Русия изглежда като пустиня. Снимки от тези населени места към Flickr или Twitter са много редки.

четвъртък, 14 юли 2011 г.

България в плен на Турция и агент Гоце!

Оригиналът тук.

Виж също:

Турски мечти за Кипър, Бургас и иракски земи

Приключи визитата на турския президент в България. За Турция успешна, за България изобщо незнам, някой уважава и е тази държава? Дори на собственият й президент не му пука. За Първанов това ще е последната му официална среща с президент от такъв ранг (Дай Боже) и като за последно да си направи PR на изтънелият му имидж.

Как обаче протече срещата?

За България срещата изобщо не беше ползотворна. Напротив тя показа и доказа, че ние нямаме президент в лицето на агент Гоце, нещо повече ние сме васали на Турция и нямаме никаква независимост, а напротив точно обратното - българския президент обслужва интересите на Турция, Доган, частно партийни, но не и на народа, на който би трябвало да служи. Иначе откъде синчето на тати ще ловува с пушка за 50 000 лв., със сигурност не е купена със спестените пари от закуски.

Защо срещата протече в стил "Господар и Роб"?

Първо още при самото си пристигане турския президент се държа точно като Завоевател, като човек, който скоро ще присъедини България в пределите на Турция.Неговото поведение беше повече от безобразно и максимално много се доближаваше до нетолерантният и господарски стил на Абдуллах Гюл. Но нека да обърнем внимание, как протече самата визита,
къде беше агент Гоце и защо никой не защити интересите на България и българския народ? А въпросите са много, страшно много, на които отговор все не се намира, а те стават все по-обезпокоителни.

1. Кой направи програмата на турския президент в България?

Младост през 1937 година

0_62140_94a547e7_XL

сряда, 13 юли 2011 г.

Не гласуваш за Борисов, получаваш Костов, Доган и Станишев

1246095112_posterИзстрадалите българи с десни убеждения би трябвало да са доволни от последното развитие на политическата ситуация в страната. Най-после водата се избистря в в нея започваме да виждаме истинските лица на хора , в които сме вярвали и сме гласували за тях по изборите. Маските наистина паднаха защото ножът е опрял до кокал, най-вече за ДСБ, която след като загуби спонсорите си и подкрепата на САЩ и Европа, стана напълно ненужна. Сега целта е да се вреди. Да се вреди злобарски, да се пречи на България, да се руши каквото е възможно. Рушенето, демонът на на унищожението е издигнат като знаме. Край свърши се. ДСБ се компрометираха окончателно като слугинска партия на БСП.

ГЕРБ е печеливш от създаването на новата Тройна коалиция между Сините, БСП и ДПС. Просто няма разумен и интелигентен дясно ориентиран избирател, който да преглътне този факт. Това ще помогне на партията на Бойко Борисов да увеличи твърдия си електорат, да изгради силно политическо ядро от привърженици, което в крайна сметка ще изпрати на бунището на историята всички седесета.

Костов този път ще загуби не само битката, но и войната.

понеделник, 11 юли 2011 г.

Цел на ГЕРБ във втория мандат е след 6 години България да достигне гръцките доходи. Междувременно износът се е увеличил с 51%, а прогнозите за ръст на икономиката са над 4%

През периода януари - май 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 45.5% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 6.1 млрд. лева, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ).Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай и САЩ, които формират 51.6% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и САЩ. Спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур, Обединените арабски емирства, Индонезия и Албания.През май 2011 г. износът за трети страни нараства с 33.8% спрямо същия месец на предходната година и е 1.2 млрд. лева.

През периода януари - април 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 51.7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 7.5 млрд. лева, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ).Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.0% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия. През април 2011 г. износът за ЕС нараства с 38.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.8 млрд. лева.

Дянков е доволен от резултатите и в интервю пред “Труд” поставя следващите цели:

- За какъв период можем да ги достигнем (Гърция)?

- Два мандата. Значи ние имаме още 6 години.

неделя, 10 юли 2011 г.

Васил Левски за изедниците на Отечеството

vasil_levski_ab15f_15726289За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.

За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.

За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите, нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Аз неведнъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби.” Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме .

Васил Левски(Дякона) 1873 г.

Какъв невероятен шанс имат тези хора, че не живеят във времето на Апостола.

trojnite