четвъртък, 4 октомври 2007 г.

Неудобната истина

Тази година, 2007, Китай става замърсител N1 на планетата. Да си припомним - Китай, Индия и САЩ не са подписали договора от Киото, което го прави мъртво роден.



Краят на петролната индустрия

"Шеврон", втората по големина американска нефтена компания след "Ексон Мобайл", обяви миналата седмица, че ще изкупи $15 милиарда от акциите си през следващите три години. При сегашните стойности, това представлява 7.5% от предлаганите на пазара акции на "Шеврон", съобщава агенция Блумбърг.

Ако "Шеврон" продължи обратното изкупуване със сегашните темпове, компанията ще ликвидира целия си публичен капитал до 2023г. "Ексон Мобайл" всяка година изкупува акции на стойност $30 милиарда. Ако тенденцията се запази, "Ексон" ще изкупи всичките си акции до 2024г., пише в. "Дневник".

Докато подобни практики увеличават дивидентите от останалите в обръщение акции, инвеститорите могат да претърпят загуби, ако доходите и активите на въпросната компания тръгнат надолу.

Частните нефтени компании, наред с държавите производители на петрол, нечленуващи в ОПЕК, само след няколко години ще бъдат принудени да намалят петролната си продукция, поради изчерпване на наличните залежи.

Към 2011г., тези компании, включително британските "Роял Дъч Шел" и "Бритиш Петролиум", френската "Тотал" и американската "КонокоФилипс", няма вече да са в състояние да увеличават продукцията си.

Към 2014, добивът на петрол ще започне бавно, но трайно да спада и нефтените компании ще навлязат във фаза на ликвидация. Нови нефтени находища не се разкриват с достатъчно бързо темпо, за да задоволят нарастващото търсене на петролни продукти в световен мащаб.

Дори при цени от $80 за барел, компаниите не желаят да рискуват с инвестиции за проучване на нови находища.

"Ексон Мобайл" ще вложи $21 за проучвания и поддръжка на сегашните си производствени мощности, но това е значително по-малко от сумата заделена за обратно изкупуване на акции.

Сегашната тенденция не вещае нищо добро за страните консуматори на петрол, тъй като това ги прави още по-зависими от ОПЕК. Добивът на петрол вече е достигнал максимума си в Мексико, Русия и Северно море, а този в Китай ще достигне своя връх през 2010г.
Спадът в производството на нефт ще е постепенно. Страните от ОПЕК могат да задоволят световния петролен глад, като увеличат добива си, въпреки че до сега не са били склонни на такава стъпка.

Запасите на страните от ОПЕК също са ограничени. Добивът в Индонезия вече е достигнал своя максимум, докато производството в Либия ще намалее след 2012.
Жаждата на инвеститорите за повече дивиденти, взима връх пред инвестиционни решения насочени към повишаването доходността на компаниите. И все пак, ако ще станем свидетели на краят на нефтената индустрия, обратното изкупуване на акции, е едно добро начало.

вторник, 2 октомври 2007 г.

Пътят на социализма

Социализмът никога не прощава. Сценарият е винаги един - лъжи и обещания, популизъм ... а след това репресии и убийства. Ето как Бирма строй новото общество на равенство и братство:

The Burmese Way to Socialism is the name of the ideology of Burmese ruler, Ne Win, who ruled the country from 1962 to 1988. It included such ideals as the nationalisation of industries, repression of minorities, and a police state. However, it also encouraged more unorthodox views. These included a severe isolationism, expulsion of foreigners, discouragement of tourists and closing off of the economy...






timber

По- беден, но по-дебел. Социалната география на затлъстяването

Бедните не гладуват. Интересен и доста обезкуражаващ доклад, на екип учени от Сиатъл (Adam Drewnowski, Social Science and Medicine, August 2007) за затлъстяването в развитите страни (САЩ). Оказва се, че в златния милиард, колкото си по-беден, толкова шансът ти да си по-дебел е по-голям.

Процентът на затлъстелите е обратно пропорционален на стойността на жилището им.(2% на всеки 100 000 долара). Така съотношението на дебели хора към тези с нормално тегло се увеличава от 5% на 30% - 5% в богатите квартали и 30% в бедните.Що се отнася до мен, аз съм убеден, че затлъстяването е свързано и с интелигентността на индивида, неговия QI.

Intelligence Test Score and Educational Level in Relation to BMI Changes and Obesity
Intelligence test score, education level and obesity

Възпитанието, което се получава в семейството е от голямо значение. Тъпченето с хамбургери, майонеза и сладки, струва по-скъпо от килограм ориз, шепа грах или три ябълки. Висенето пред телевизора, гледането на тъпи сериали и обездвижването не са функция на личните доходи, а на разума и интелекта. Социалната география на затлъстяването е тази на кварталите с ниско ниво на образование, ниска здравна култура в семействата и ниско ниво на интелигентност.

timber

Мъжки живот

:Ергенство:
:Семеен живот:


:След развода: