вторник, 21 август 2007 г.

Трима лидери, от три раси, на три континента



Eто и продължението на историята „И така, Другари, ...циркът приключи” :

Както и не беше трудно да се предположи, въпреки че му остават още пет години, Чавес пренаписва Конституцията на Венецуела. Какви са основните изменения:

- Може да бъде преизбиран до смъртта си
- Пълен контрол на Президента върху Централната банка
- Фактическа национализация на всичко
- Е, и накрая, за да го обича народа, въвежда 6 часов работен ден.

Африканският му другар по борба и съмишленик, Мугабе, вече мина по този път и резултатите са плачевни. След като изгони белите със закон, взе им земите, национализира все що можа, пожизненият президент на Зимбабве, докара на страната си 7600% инфлация, която се очаква да достигне 9000% до края на годината.
Разбира се, за това той обвини”спекулантите” и подписа закон задължаващ търговците да продават на по-ниски цени. И пак ,разбира се, от това нищо не излезе, освен че черната борса процъфтява. Същото, рано или късно, чака и Венецуела.

Впрочем, Мугабе задмина и Виденов. По Виденовото време ние имахме инфлация „само” от около 3500% през януари/февруари 1997. Потвърждава се приказката, че винаги има и по-лошо.

Трима лидери на три различни континента, три различни култури, три различни раси…какво ги свързва? Това че и тримата са социалисти и претендират да строят социализъм по собствен маниер.
Резултатите са все едни и същи – тотално ограбване на страната, инфлация, срив на икономиката. Това чака и Венецуела… рано или късно.

Няма коментари: