четвъртък, 7 май 2009 г.

На Кавказкия фронт всичко върви по план - НАТО провежда учение в Грузия

09georgians-600

Владимир Филин: "Украйна ще вземе участие в маневрите на НАТО в Грузия и Путин ще го преглътне, като преглътна унищожаването на 11 руски военни самолета в небето на Грузия и унижението от газовата война и Брюкселската декларация."

Сергей Караганов, кремълски политолог на германо-руската конференция в Шалгенбаден : Същността на разликите между Запада и Русия е, за за това в чиято зона на влияние се включват държавите, формирани в резултат на разпадането на Съветския съюз.

 
New York Times: Русия се опитва на направи грузинския проблем основен клин за разбиване единството между държавите членки на НАТО. Затова Грузия се превръща в ключова точка на напрежение в отношенията между Русия, САЩ и НАТО. Според дипломати работещи в Брюксел , Русия пуска балони балони надявайки се, че Западът се страхува да оспори нейната сфера на влияние. В дипломатът припомни, че през април миналата година, министърът на отбраната на Русия открито предупреди колегите си от НАТО за инвазията в Грузия. Разбира се, тогава това се възприе като блъф. Но напразно.

"Известия": Министърът на отбраната Юри Ехануров потвърди, че представителите на Украйна ще вземе участие в учението Cooperative Longbow/Cooperative Lancer 09, което започна в Грузия в рамките на" Партньорство за мир ". Украинският военни, допълни той, ще изпълнят задачите, които преди това са били обсъдени и планирани. „Няма промяна в плановете „- каза ръководителят на Министерството на отбраната.

В ученията в Грузия ще участват девет страни от съюза - Албания, Канада, Хърватия, Испания, Обединеното кралство, Гърция, Унгария, Турция, Съединените щати - и четири страни-партньори, а именно, Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина и Македония. Шест страни са отказали да участват в упражненията - включително Естония и Латвия, мотивите за решението са икономическите трудности. Няма да участват също Казахстан, Молдова, Сърбия и Армения, които се подчиниха на искането на Русия за бойкот. Общо в маневрите ще вземат участие около 600-650 души.

Няма коментари: