събота, 21 април 2007 г.

Въоръжените граждани.



Миризмата на барут още не се е разсеяла и медиите започнаха атаката срещу законодателството за носене на оръжие в САЩ.

Наистина придобиването на оръжие не е трудно във Вирджиния. Стига само да си легално пребиваващ, да си по-възрастен от 18 години и да нямаш проблем с background check – проверка за чисто досие, която отлага покупката с 24 часа. Т.е. представата, че в Америка пистолет можеш да си купиш едва ли не във всяка бакалия, не отговаря на истината.
Тук трябва да се каже още, че правото да притежаваш оръжие е съвсем различно нещо от правото да го носиш. Можеш да притежаваш пушка или пистолет в мазата си, или в килера или в багажника на колата си, но и дума да не става, че можеш да се разхождаш с тях по улицата. Правото за носене на оръжие изисква специално разрешително, което е далеч по-трудно за получаване – необходими са около два месеца и кандидата преминава през психологичен тест.

Всичко това обаче, не се отнася за пазара на оръжие на старо. Оръжието „оказион” се продава и купува без установени правила. Но в случая във Virginia Tech не е това проблемът, защото убиецът е купил Glock 9mm, нов и кутия с муниции за $571, 35 дни преди касапницата.
Както винаги, когато такова нещо се случва, глашатаите на контрола върху оръжията в гражданите се активизират и започват да пледират за пълна забрана на продажбата им и обезоръжаване на населението. Резултатът от такива мерки можем да видим от прилагането на Clinton Gun Ban, който забранява автоматичните и полуавтоматични оръжия, но не промени с нищо ситуацията. Независимо от това, дали на нас европейците ни харесва или не , противниците на оръжието в САЩ нямат никакъв шанс да постигнат целта си.
Притежаването на оръжие е фундаментално право в Американската Конституция…и още повече – неговото прилагане се решава самостоятелно за всеки щат на Федерацията. Това означава, че от Вирджиния до Аляска, щатите сами регламентират правилата. На практика е немислимо да си представим митничари проверяващи автомобилите при преминаването от едно място на друго. Единствено федералната забрана може да бъде приложима и ефикасна, а тя пък може да стане с поправка на Конституцията. Немислимо и невъзможно.
Най-реалното нещо което може да бъде направено и е постижимо, според мен, е въвеждането на психологичен тест за купуващите оръжие, но и това не помага с нищо при покупна на оказион.
eCp

Няма коментари: