вторник, 2 октомври 2007 г.

По- беден, но по-дебел. Социалната география на затлъстяването

Бедните не гладуват. Интересен и доста обезкуражаващ доклад, на екип учени от Сиатъл (Adam Drewnowski, Social Science and Medicine, August 2007) за затлъстяването в развитите страни (САЩ). Оказва се, че в златния милиард, колкото си по-беден, толкова шансът ти да си по-дебел е по-голям.

Процентът на затлъстелите е обратно пропорционален на стойността на жилището им.(2% на всеки 100 000 долара). Така съотношението на дебели хора към тези с нормално тегло се увеличава от 5% на 30% - 5% в богатите квартали и 30% в бедните.Що се отнася до мен, аз съм убеден, че затлъстяването е свързано и с интелигентността на индивида, неговия QI.

Intelligence Test Score and Educational Level in Relation to BMI Changes and Obesity
Intelligence test score, education level and obesity

Възпитанието, което се получава в семейството е от голямо значение. Тъпченето с хамбургери, майонеза и сладки, струва по-скъпо от килограм ориз, шепа грах или три ябълки. Висенето пред телевизора, гледането на тъпи сериали и обездвижването не са функция на личните доходи, а на разума и интелекта. Социалната география на затлъстяването е тази на кварталите с ниско ниво на образование, ниска здравна култура в семействата и ниско ниво на интелигентност.

timber

Няма коментари: