събота, 24 май 2008 г.

В ЮАР ако белите си тръгнат, с тях си тръгва и мира

Продължавам със случващото се в ЮАР.

Черните не обичат белите защото белите са ги подтискали в продължение на десетилетия. Белите(не всички бели, но голямото мнозинство) презират черните, защото черните по тяхно мнение за мързеливци и мошеници в работата. Всичко това няма да го забележите веднага – необходимо е да поживеете там известно време.

В настоящият момент черните подтискат белите вече от 15 години, от 1993 те са на власт. Белите получават по-малко пари от черните, работещи на една и съща длъжност – затова защото черните дълго време са били "underpriviledged"(не са имали достатъчно привилегии). За белите не е лесно да си намерят работа – фирмите трябва да имат определен процент черни служители на същата длъжност , за която се кандидатства. Ако си бял мъж е още по-трудно(счита се че белите жени също са били угнетени и са предпочитани пред мъжете).

В ЮАР има също така много индуси и други „цветни”. Това е особена нация сама по себе си и не трябва да се смесва нито с белите , нито с черните. Всичките раси-нации се подържат сами себе си и влизат в съюзи с другите според ситуацията. На хартия всички са равни, но структурата на обществото показва друго. Белите все още са елита, въпреки, че са подтиснати по отношение на заплатите. Белите поддържат само себе си, общуват с други бели при същите обществени стандарти както и в която и да било друга бяла страна. Къщите им са големи и красиви и обикновено имат прислуга. В ЮАР живеят все още много англичани, холандци и други европейци, въпреки, че не малка част от тях емигрираха след идването на черните на власт. До идването на черните на власт тази страна беше рай за белите и те все още си спомнят с тъга за онова време.

Идването на черните на власт беше нещо добро в демократичен и политически смисъл, но в икономически – всичко тихичко се разпада, защото черните политици на власт не са образовани. Държавата се управлява от неграмотен, а някои от министрите са завършили едва четвърти клас.

Корупцията е ужасна особено сред цветнокожите(но те обикновено взимат подкупи само от своята националност – черните от черните, индусите от индусите и т.н.). Държавните учреждения работят почти както в България – не даваш подкуп, няма да свършиш работа.

Това което трябва да се знае е, че в ЮАР по улиците не се ходи пеша и няма обществен транспорт. Всички карат коли. Ако някой няма кола е принуден да ползва маршрутно такси, което най-често работи по пиратски – няма лиценз и е част от местната мафия. Мафия като мафия в ЮАР не съществува. Има черна престъпност, която е страшно тъпа – те първо те убиват и след това проверяват колко пари имаш в портфейла, ако въобще имаш такъв.

00f8y9cf Престъпността в ЮАР е ужасяваща. По броя на убийствата и изнасилванията страната е на първо място в света, над 50 убийства на ден. Най-ужасното е с изнасилванията, защото черните вярват, че ако правят секс с бяла жена СПИН от тях ще премине в бялата и те ще се излекуват. Голяма част от изнасилените бели жени са по този повод. Серопозитивните в ЮАР са 10-15%.

Колите ги крадат направо от ръцете на собственика, когото могат просто да помолят да я напусне или да го застрелят на място без разговор. Зависи от настроението. Четох за случай, когато бандитите са стреляли в корема на бременна жена, защото тя не е успяла да излезе достатъчно бързо от колата. Имаше и друг случай – убиха осем годишно момче, което не искало да се раздели с велосипеда си. Преди това вестниците писаха за изнасилено осем месечно момиченце и според авторът на статията това не е най-младата жертва на насилие.

Това всичко напомня на кошмар, но е ежедневната реалност в ЮАР.

 

00f92c8b  И сега от тук нататък накъде? Струва ми се, че вече този филм сме го гледали. Белите пречат на черните да си разчистят сметките помежду си. Следователно белите са виновни. Може да се очаква в скоро време всички черни и жертви и насилници да открият истинския си враг в лицето на бялото южноафриканско население и да се хвърлят в лов на вещици. Ако белите напуснат, то тогава чернокожите ще имат достатъчно време да се заемат със собствените си проблеми, както са доказали че могат да го правят в Руанда, Конго, Етиопия, Чад и Зимбабве. Това ще бъде мач без арбитър и кръвта обилно ще се лее по земята. Пожарникарите ще са си заминали …

PS: В предишната си статия за размириците в Йоханес бург, споменах IQ и връзката му с икономическият просперитет. Не съм сигурен дали тя може да бъде доказана, но нека всеки сам си направи изводите от долните графики:

 

 

 Untitled unwertitled

1 коментар:

Ex каза...

*
At 2008.05.24 13:45, сойер said:

последните две графика са една и съща картинка.забравил си тази за iq
EditModerateSpamDelete
[delete|spam|Edit|Reply]
o
At 2008.05.24 22:04, Римл@нин said:

Благодаря, ще се помъча да го оправя, но не знам точно какстава. Ще трябва да помоля дъската или Дарина. Графиките ги има и на линка.
EditModerateSpamDelete
[delete|spam|Edit|Reply]
*
At 2008.05.24 22:46, Задунайский said:

Кейптаун, по времето на “бялото” управление.
Мой приятел вижда двама бели да разчертават с бяла боя пътната маркировка на новонаправен първокласен път. Пита - защо не дадете тази работа да я вършат черните.
Ти не си от тука - отговорили, ти луд ли си да я дадеш на черни тая работа, нямат толкова акъл….
Тогава разказът на моя приятел ми се стори малко расистки, пък и бяхме яко обработвани на тази тема.
След години разбрах, че това е голата истина.
Другото е било солидарност с борещите се народи срещу “капиталистическия гнет”…
EditModerateSpamDelete
[delete|spam|Edit|Reply]
o
At 2008.05.24 23:05, Римл@нин said:

Да. Аз доста време съм бил в Африка и в различни страни … около 15 години все заминавах и се връщах. Почти няма африканска страна да не съм посетил. В Зимбавве например, бяхме с група американски инженери, които монтираха топилни пещи в една фабрика до Солзбъри( не си спомням дали го бяха вече прекръстили на Хараре). Те ми разказваха, че от няколко години компанията им има непрекъсното представител в леярната. Нещо се чупи, черните опитват да го оправят, неуспяват и викат белите. Ама чупенето не е да се счупи машината, а дребни проблеми по подръжката и елементарни повреди. Та фирмата се принудила да изпрати човек на място. За нищо не ги бива…впрочем бива ги - да се избиват един друг.
EditModerateSpamDelete
[delete|spam|Edit|Reply]
*
At 2008.05.25 14:58, сойер said:

тия в ЮА нямаха ли и атомни бомби?
EditModerateSpamDelete
[delete|spam|Edit|Reply]
o
At 2008.05.26 10:49, цру said:

имаха, май ги унищожиха или консервираха
EditModerateSpamDelete
[delete|spam|Edit|Reply]
*
At 2008.05.26 20:32, Anonymous said:

Ситуацията е тежка. Вчера един министър каза, че жертвите (42 официално, но са доста повече)са резултат от ДЕСНИ политически манипулации. Имало десни политици, които били заинтересувани да има жертви.(подразбира се бели)

Трябва да си луд за да приемеш 5 милиона емигранти от съседни страни, когато безработицата сред собственото ти население е 30%. Размириците стигнаха до източен Трансвал и до бидонвилите на Кап. Включиха и армията да помага, но не да затвори границите и да спре емиграцията, а я разхвърлят вътре в страната - по-точно това което е останало от армията и не се лекува от СПИН.
EditModerateSpamDelete
[delete|spam|Edit|Reply]

Logged in as ExtremeCentrePoint. Logout »
Email notification