вторник, 16 януари 2007 г.

Саркози идва - купувайте долари!

Никола Саркози, десния претендент за президенството във Франция, разкритикува политиката водена от ЕБ. На събрание на партията в Ардените, той дословно е казал:

" Ако продължаваме така, много скоро в Европа вече няма да можем да произведем и един Ербъс, защото доларът е толкова евтин, че скоро ще сме принудени да ги произвеждаме в САЩ " и след това е продължил: " Не съществува страна в света, в която парите да не са инструмент на икономическата политика и да не бъдат използвани за увеличаване на ръста на икономиката". Това последното е по повод годините на слаб долар и силно евро, аплодирани и толерирани от Ширак и Шредер, донесли на ЕС ръст от 1-1,5%.

Давай Саркози! - Слабо евро, но силна икономика и ръст на БНП. Подкрепям.

3 коментара:

Анонимен каза...

А аз не подкрепям. Ако Европейската централна банка започне да печата пари, еврото ще падне, но инфлацията ще се вдигне. Второто ще компенсира напълно първото, а страничните ефекти от високата инфлация и недоверието във валутата ще доведат до общ негативен резултат.

Ако икономическото развитие се крепеше на обезценяване на валутата, то Зимбабве трябваше да е икономически тигър. Само че не става така - за да е конкурентна една страна, тя трябва да има добри условия за бизнес, по-леко регулиране, по-ниски данъци, по-добре образовано население, повече предприемачи и пр. Нищо от тези фундаментални неща не зависи от курса на еврото, затова непазарната му промяна не може по никакъв начин да повлияе на ръста на икономиката.

Ex каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ex каза...

Не смятам, че точно "печатането на пари" е решението на въпроса с надцененото евро.

По-скоро според мен причината е в липсата на политическа воля в консервативната американска администрация за силен долар. Доларът е подценен и зад този факт се крие не икономическа , а чисто политическа аргументация - например високи печалби за петролодобиващите държави( най-важни политически от тях за САЩ са Русия и Ирак)и в същото време поносима цена на петрола за ЕС (дължаща се на слабия долар).

Според мен играта тук е политическа, а не икономическа.