петък, 19 януари 2007 г.

Атомните бомби струват скъпо.


Инфлация от 17%, безработица на най-високото си равнище от 30 години насам, фалити на фирми, бягащи към Дубай, Кувейт и Ирак инвеститори. Страда дори пазарът на недвижима собственост , който винаги е бил убежище за парите в несигурни времена.

Според Амир Тахири, Иран е в началато на задаваща се тежка икономическа криза.

Тахири обяснява, че след ислямската революция, две основни икономически течения се конкурират при ислямистите: "конструкционистко" което препоръчва китайския път(избягване на конфронтация с другите страни за да се привлекат инвестиции), и другото е на привържениците на "самозадоволяването". Тези последните искат абсолютно независим Иран, за да се предпазят от каквото и да е неверническо влияние и да съхранят чистотата на исляма (икономически модел подобен на северно-корейския).

Президентът Ахмадинежат симпатизира на второто течение и в момента изглежда има доста проблеми с конструкционистите, които го държат отговорен за настоящите икономически проблеми. Те се аргументират с високата цена на атомната програма и го критикуват за провокативните му военнолюбиви изказвания плашещи чуждестранните инвеститори.

Няма коментари: