неделя, 23 септември 2007 г.

1944-1945 Войниците. Armageddon The Battle For Germany 1944-1945

Част I

В самите руснаци, зверствата на Червената армия в Източна Прусия, предизвикват неловкост. Авторите на написаната от Москва официална военна история на така наречената „Велика Отечествена Война”, обикновено са много въздържани по тези въпроси, но все пак признават: „ Не всички съветски войници правилно са разбирали как трябва да се държат в Германия. В първите дни на боевете в И. Прусия са се наблюдавали отделни нарушения на правилното поведение”.

Ненавистта на руските войници се увеличавала след освобождаването на районите окупирани от немците. С очите си виждали истинска пустиня – реколтата унищожена до корен, животните избити, милиони домове изгорени, болшинството от населението избито или отведено в робство.

Редникът от съветската армия Витолд Кубашевски си спомня , как войниците от неговия взвод откриват в току що освободено село, че от обора на една от къщите се носи трупна миризма. Влизайки вътре, откриват, че помещението е напълнено с труповете на избити селяни.

Още по-ужасни картини очакват съветските войници в германските концлагери. В Майданек на територията на Полша те откриват останките на 200 000 изгорени хора.

Непосредствените контакти с вражеските войници, само наливали масло в огъня. Немците се държали нагло и самоуверено. В полевата болница, където работел военният лекар Николай Сенкевич, една група от немски военнопленници отказва да отговаря на разпита: „Ние просто ги отведохме на 100 метра в страни и ги разстреляхме”.

Болшинството от предалите се немци, така и никога не видели военнопленнически лагер. „Ние убивахме пленниците просто така – казва капитан Василий Крилов – Ако на войник му заповядваха да закара пленник в тила, най-често го убиваха при опит за бягство”.

Витолд Кубашевски си спомня, колко непоносимо е било за него да разстрелва пленниците и как се старал да не ги гледа в очите. Но както и всички, той стрелял, изпълнявайки заповед. „Във войната има едно правило – отиваш в бой, виждаш врага и врагът за теб не е човек – си спомня сержант Николай Тимошенко и добавя – Ако вдигнеш ръце, ти не се спасяваш”.

Особено отвращение на руснаците, предизвиквали претенции те на немците, че принадлежат към висша раса. „Те напълно са лишени от срам – казва съветският кореспондент Алексей Сурков – За да се измият, се събличат на голо пред жените. Те пърдят в столовата по време на храна. Какво си въобразяват, че са си в къщи ли?”

Няма коментари: