сряда, 6 юли 2011 г.

Българският реванш срещу Сърбия. През 1999 г. българското разузнаване нанася смъртоносен удар на сръбска Югославия

serbie-montenegro-mapАко има нещо, което остава константа в балканската политика почти през целия 20 век, то това е българо-сръбската вражда. След 1913 година, България инкасира поражение след поражение, а възходът на Сърбия е главозамайващ. Тя стига до там, че успява да увенчае успехите си със създаването на мини империя наречена Югославия. Нещата продължават така до 1999 година, когато България взима реванша си. Сърбия е жестоко окастрена, губи излаза си на море, а по територия става по-малка и от така презираната от нея България.

На 4 октомври тази година Фишер представи първия том на мемоарите си, в които подробно описва операцията срещу Югославия, както и кризата в собствената му партия на Зелените, предизвикана от прякото военно участие на Германия в сраженията. В книгата си бившият първи дипломат на Берлин официално признава кой му е "издал" плановете на Милошевич, насочени срещу албанското население на Косово:

“Българската външна министърка Михайлова бе човекът, който ми даде тази информация, с която разполагало нейното правителство. Аз предадох информацията по-нататък. Тя бе проучена и преценена за вярна.”

1 април 1999 г., покрайнините на бившата германска столица Бон. В замъка "Петерсберг" над тъмносините води на Рейн заседават външните министри от тройката на Европейския съюз - Германия, Австрия и Финландия, заедно с техните колеги от държавите, които граничат с Югославия. На деветия ден от началото на войната за Косово официално обявената тема на конференцията в Петерсберг е хуманитарната катастрофа в Южните Балкани.

В една от почивките външните министри на Германия и България Йошка Фишер и Надежда Михайлова се срещат на "четири очи". Извън заседателната зала на конференцията. Ето и разказът на самата Михайлова:

“Отидохме в друга, отделна стая на замъка. С Йошка Фишер бяхме в изключително добри взаимоотношения не само като държави, но и като колеги. В разговора му обясних какъв тип информация бихме искали да предоставим и че нашето правителство я смята за много важна. След което му дадох папка с разузнавателна информация, по-скоро анализ за Югославия на основата на факти от военно-техническо естество. В тази информация имаше много доказателства, че целта на югославския президент Слободан Милошевич в Косово е етническо прочистване. “ Последвалите събития не я опровергаха, а напротив - действията на сръбската армия впоследствие потвърдиха тази информация.

Каква е първата реакция на Йошка Фишер? Взе папката и определено се заинтригува, казва Михайлова и обобщава личните си впечатления оттогава: Обикновено тези неща се помнят. Може би не си спомням в подробности самата конференция, но добре помня срещата и разговора с Фишер.

5 дни след конференцията в Петерсберг - на 6 април 1999 г., германският външен министър обявява пред медиите за съществуването на сръбски план "Подкова". Фишер го представя като операция за унищожаване на албанското население в Косово, одобрена в края на февруари от Милошевич и военното ръководство на Югославия.

Ден по-късно - на 7 април, военният министър Рудолф Шарпинг записва в дневника си: "Най-после имаме доказателство, че още през декември 1998 г. е планирано систематично прочистване на Косово чрез прогонване на албанците." Още на следващия ден началникът на Бундесвера ген. Ханс-Петер фон Кирбах очертава плана на пресконференция в Бон и показва карти и скици на операцията. "Планът "Подкова", набелязан от сръбската страна за опразване на Косово от населението от албански произход, цели да ликвидира Армията за освобождение на Косово (АОК), дори и ако това доведе до избиването на албанци. Стратегическият план се изразява в това албанското население да бъде прихванато като в клещи, на етапи и да бъде експулсирано, за да се постигне демографска промяна на района", обяснява ген. Фон Кирбах, цитиран от агенция Франс прес.

На същата пресконференция Шарпинг казва: "Анализът на плана "Подкова" потвърди за жалост нашите опасения, че Милошевич иска да печели време, за да подготви систематичното изселване на албанците от Косово." Съществуването на такъв план веднага е отречено от властите в Югославия. А самият Милошевич го определя като "изфабрикуван в германското военно министерство".

Източник вестник Политика

Няма коментари: