четвъртък, 11 август 2011 г.

В Германия създават автоматична космическа оранжерия

International-Space-Station-astronaut-Thomas-Reiter-with-Apple-iPod-iss014e08795

Модул, който ще осигури храна и чиста вода за бъдещите покорители на Луната и Марс, ще се появи през 2014 година.

Съоръжението на инженерите от Германския център по авиация и космонавтика (DLR) засега няма определен външен вид. Той може да има както неподвижна цилиндрична структура, така и надуваема структура със силна рамка. Размерът също не е уточнен, но обектът трябва да може да се събира в багажното отделение на ракетата носител „Ариана 5” на Европейската космическа агенция (ESA).

Цялата функционалност на космическите оранжерии е ясна. Там ще се отглеждат зеленчуци и билки, ще се пречистват отпадни води, ще се произвежда кислород, а в идеалния случай – ще се произвеждат текстил и биопластмаси.

Почвата от земята е прекалено тежка, за да се транспортира към друг обект от слънчева система, така че ще се прилага аеропоника или хидропоника, споделя информация участващият в проекта Даниел Шуберт от Институтът по космически системи. Освен това се предполага слънчева светлина да се замени със светодиоди, така че да не конструира допълнителна защита от радиация.

Това, което отличава този проект от другите е неговата максимална автоматизация на всички процеси. Например, мини-камери, закрепени над редовете със съзряващите култури, ще следят за здравето на растенията с помощта на програми, които разпознават заболяването. По този въпрос DLR си сътрудничи с Берлинския технически университет.

Очаква се, че прототипът на „биовъзпроизвеждаща система за поддържане на живота” ще се изпитва три години в Антарктика. Според г-н Шуберт разработката е приложима и на Земята: върху нейната основа може да се направи сграда на ферма или да се използва устройството в полярните или пустинните райони.

 

АГРОНЕТ

Няма коментари: