събота, 5 март 2011 г.

Ромския проблем при съседите - снимки от румънските женски затвори.

След влизането си в ЕС, нашата северна съседка Румъния бързо се европеизира. тази европейска еманципация достига и до местата за излежаване на съдебните наказания.  Тези снимки са от женски затвор, където задържаните получат фотоапарати и могат да снимат всичко.

След падането на комунизма през 1990 година, румънците не се заемат да откриват отново колелото, а просто преписват голяма част от френските закони и Конституция.  Наказателното право е почти копие на френското, а правилниците за затворите са буквално идентични.

22 

Общо в Румъния има 43 затвора. Общият брой на затворници на 100 000 население е около 200 души. Основният проблем при съседите ни не е в системата на затворите, а циганите. Един прост пример: с общо 2,5% циганско население, те съставляват около 11% от всички лишени от свобода. За сравнение: при 6,6% унгарско население Румъния, то представлява 2% от затворниците; 1,8% немско малцинство в Румъния е представено в затворите с 0.3%.

untitledad

Жените представляват над 4% от всички лишени от свобода. В женският затвор  “Тригсор” са избрани 14 затворнички, на които са дадени шест камери - те трябва да снимат  каквото си поискат. За 5 месеца те са направили за 14,000 снимки. целта на експеримента е привличането на вниманието на медиите към проблемите на задържаните.

untitdled

21

25

26

27

28

241

румын-20

21

unaadtitled

unddtitled

untasitled

untistled

untitddaled

untitlaaed

untitlddded

untitleaswd

untitled

untitlesssd

untitlsaded

ussntitled

Няма коментари: