събота, 21 април 2007 г.

Въоръжените граждани.



Миризмата на барут още не се е разсеяла и медиите започнаха атаката срещу законодателството за носене на оръжие в САЩ.

Наистина придобиването на оръжие не е трудно във Вирджиния. Стига само да си легално пребиваващ, да си по-възрастен от 18 години и да нямаш проблем с background check – проверка за чисто досие, която отлага покупката с 24 часа. Т.е. представата, че в Америка пистолет можеш да си купиш едва ли не във всяка бакалия, не отговаря на истината.
Тук трябва да се каже още, че правото да притежаваш оръжие е съвсем различно нещо от правото да го носиш. Можеш да притежаваш пушка или пистолет в мазата си, или в килера или в багажника на колата си, но и дума да не става, че можеш да се разхождаш с тях по улицата. Правото за носене на оръжие изисква специално разрешително, което е далеч по-трудно за получаване – необходими са около два месеца и кандидата преминава през психологичен тест.

Всичко това обаче, не се отнася за пазара на оръжие на старо. Оръжието „оказион” се продава и купува без установени правила. Но в случая във Virginia Tech не е това проблемът, защото убиецът е купил Glock 9mm, нов и кутия с муниции за $571, 35 дни преди касапницата.
Както винаги, когато такова нещо се случва, глашатаите на контрола върху оръжията в гражданите се активизират и започват да пледират за пълна забрана на продажбата им и обезоръжаване на населението. Резултатът от такива мерки можем да видим от прилагането на Clinton Gun Ban, който забранява автоматичните и полуавтоматични оръжия, но не промени с нищо ситуацията. Независимо от това, дали на нас европейците ни харесва или не , противниците на оръжието в САЩ нямат никакъв шанс да постигнат целта си.
Притежаването на оръжие е фундаментално право в Американската Конституция…и още повече – неговото прилагане се решава самостоятелно за всеки щат на Федерацията. Това означава, че от Вирджиния до Аляска, щатите сами регламентират правилата. На практика е немислимо да си представим митничари проверяващи автомобилите при преминаването от едно място на друго. Единствено федералната забрана може да бъде приложима и ефикасна, а тя пък може да стане с поправка на Конституцията. Немислимо и невъзможно.
Най-реалното нещо което може да бъде направено и е постижимо, според мен, е въвеждането на психологичен тест за купуващите оръжие, но и това не помага с нищо при покупна на оказион.
eCp

понеделник, 16 април 2007 г.

Защо Първанов е непобедим.




Защото е гладък камък и приляга добре. На Путин нефтопровод, на Буш – участие и вярност за Ирак и Афганистан, за ЕС декларация, че е бил против започването на войната…Жоро Първанов има за всекиго по нещо, което му трябва. Жоро обещава, но и изпълнява обещаното. Жоро никога не лъже Големите, защото знае как лошо те наказват.
Какво е казал този път БГ Президента:

1. България иска единна стратегия за крайните срокове на кампанията в Ирак. Т.е. без такава единна стратегия съгласувана с всички съюзници, няма изтегляне. Никакви импровизации на национално ниво.

2. Напомня, че се е противопоставял на войната в Ирак и че е бил прав, но веднага добавя че сега като член на НАТО сме задължени да участваме в мисии.

3. Подкрепя разширяване на българското участие в Афганистан с още 335 военнослужещи, с които България към края на годината ще има 485 войника там.

4. Иска модерно въоръжение за Армията и намеква на правителството да не бави проектите за ново оръжие и екипировка.

5. Иска запазване на процента от БВП за военни цели и подобряване на гражданския контрол.

За всекиго по нещо, остава и да изпълни и втората част на игрословицата – да намери за българите „две” (неща).

Кой е убиецът от Университета във Вирджиния? - Сюнг Хуи Чо. UPDATE.


Ужасни новини от Вирджиния. До сега 32 жертви и едно чудовище са убити. По-голямата част от жертвите са разстреляни, но има и такива, които са скочили през прозорците на Вирджинския технологичен университет , опитвайки се да се спасят. Има и десетки ранени.

Миналата година също имаше подобен инцидент в същия университет. William Morva уби двама студенти, но това което се случи вчера е най-голямата трагедия сред масовите убийства в Университетите – далеч надминаващо това в Тексаския университет преди 40 години, където загинаха „само” 16 души.

Кой е убиеца?

(Update от 18.06.2007 в червено)

Новините за идентичноста на убиеца - Seung Hui Cho. Отпечатъците от пръстите получени от корейските власти и писмото оставено от корееца потвърждават версията. Seung Hui Cho или Cho Seung Hui е 23 годишен южнокореец притежател на зелена карта от Centerville, VAи е English major and senior at Virginia Tech. Живял е в Harper Residence Hall, които са женски общежития.

Според не потвърдените слухове, убиецът е студент от Азия учещ в Radford University. Най-вероятно става въпрос за кореец, а не за китаец. Той е получил американската си виза в Шанхай и пристига в САЩ на 7 август 2006. Преди две седмици го напуска приятелката му, която учи в Технологичния.

35 дни по-рано, той е закупил два пистолета, много муниции за тях и жилетка против куршуми. Пистолетите са били един калибър 9 мм, най-вероятно Glock 19 и един .22 Walther P-22.
Сутринта в 7 : 15, убиецът е отишъл да търси екс приятелката си в спалнята на West AmblerJohnston Hall. Ако я беше открил там, той е щял да я убие и историята най-вероятно да приключи. Не я открива , но в стаята е съквартирантката –
разстрелва я и излизайки навън убива още и портиера. Приятелката му се казва Emily Hilscher (18), и можете да видите блога и тук: Lutin.Там през 2006, тя се определя като "самотна".

Убиецът продължава да търси екс приятелката си и новото и гадже. Няколко часа по-късно, той разпитва за тях в Norris Hall. Той не знае точно къде е тя и започва да проверява стаите една след друга. Строява всички студенти и професори до стената и стреля. Най-жестоко е било в стая 200, където се учи немски (German 2105) . Избива ги всичките, започвайки от учителя Jamie Bishop. Приключвайки с тях, си пръсва главата с куршум….

Бог да прости жертвите.

timber

Moмичета с пушки - 2
















Европейците за Ройал, французите за Саркози.

И все пак, нека не забравяме, че за френски президент гласуват само французите, а не гражданите на ЕС. А французите, поне за сега подкрепят Саркози. Нищо ново под слънцето - на последните избори в САЩ, американците избраха Буш, въпреки, че европейците си искаха Кери. Да се надяваме, че и този път историята ще се повтори:

Според проучване гражданите на ЕС подкрепят Сеголен Роаял за президент на Франция

Сеголен Роаял се ползва с голяма подкрепа в Испания
Bulgarian Post 16.04.2007 г.

Проучване на обществено мнение в Германия, Великобритания, Италия и Испания показа, че мнозинството подкрепят Сеголен Роаял в предизборната борба за президент на Франция. Едва 7% подкрепят консерватора Никола Саркози.

60% от гласоподавателите в Германия, Великобритания, Италия и Испания смятат социалиста Сеголен Роаял за по-подходящ кандидат за следващ президент на Франция. Данните в европейското проучване са на агенция Харис по запитване на „Файненшъл таймс“.Най-силна поддръжка Роаял среща сред испанците и италианците. Неслучайно испанският премиер Хосе Луис Родригес Запатеро е един от най-големите поддържници на Роаял, отбелязва сайтът EUobserver.com. Самият той коментира пред агенция Франс прес, че тези избори са ключови за европейския проект.

В самата Франция прекият й конкурент Никола Саркози води в предварителните проучвания на общественото мнение. 23% от респондентите смятат, че Саркози би бил по-добър президент в сравнение с Роаял. На трето място по подкрепа е кандидатът на центристите Франсоа Бейру. Той успя да събере много подкрепа сред разочарованите от десницата и левицата и в средата на март дори достигна Сеголен Роаял. Впоследствие подкрепата за него намаля. Изборите за президент на Франция са насрочени за 22 април. На първия тур се очаква активност под 50%. Повече информация може да намерите на официалните сайтове за кампаниите на кандидатите Никола Саркози, Сеголен Роаял, Франсоа Бейру и Жан-Мари льо Пен.eCp

Момичета с пушки.