събота, 24 септември 2011 г.

Шенген - кривото огледало на Европа

Евгений Еков

Принципите са над всичко! Пред тях бледнеят национални, корпоративни и всякакви други интереси.

С тези „мъдри съвети" Стара Европа закърми всяка една от новите страни-членки на ЕС, включително и нас. Като класически лапни-шарани не само на Балканите, но и на континента, ние взехме, че повярвахме. Нещо повече, тръгнахме стриктно да ги прилагаме - без изключение.

В резултат на това спряхме четирите блока на АЕЦ „Козлодуй", съсипахме си селското стопанство, и въобще прецакахме се, колкото е по силите ни, сами - за радост на „старите европейци". Сякаш България не е най-старата държава в Европа, която е запазила името си и още съществува.

От решенията на Съвета на министрите на вътрешните работи от 22 септември т.г. обаче излиза, че на баш-европейците това не им е достатъчно. И по-точно, на две европейски държави, които са затънали до шия в проблемите си.

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Божидар Димитров за възстановяването на Третото българско царство

68Проф. Димитров, кои български политици от онова време са изиграли най-голяма роля за обявяването на Независимостта и за довеждането на този акт до успешен край?

Това са хората, които поемат политическата отговорност - министър-председателят Александър Малинов и Княз Фердинанд, станал благодарение на този акт Цар. Трябва да отбележа, че решителността и непреклонността идват главно от Александър Малинов. Фердинанд също много го желае, известна е неговата амбиция, след 4 години той ще иска да стане император на възстановената Византийска империя. Все пак, имайки предвид какво се е случило с предшественика му Княз Александър Батенберг, се колебае, нерешителен е, на границата е да се откаже. За разлика от Батенберг, той иска да има политически съюзници в този акт, който се обмисля отдавна. Затова пътува да Виена, където получава от император Франц Йосиф уверение, че ще бъде подкрепен. Куриозен случай е, че въпреки това почти през цялото време докато прекосява Румъния на път за дома, той стои в тоалетната, от притеснение, защото се бои като се върне да не го завари някаква спешна депеша от Австрия, че тя се отказва от подкрепата си за обявяването на Независимостта.
Естествено правителството и парламентът също дават своята подкрепа. Това е един от тези актове, които се подкрепят по правило от целия политически елит.

Днешният български парламент изглежда по всякакъв друг начин, но не и обединен. Способно ли е обаче събитие от такава значимост да сплоти депутатите ни?

сряда, 21 септември 2011 г.

Малцинството е по-силно от мнозинството: Открит е преломният момент в процеса на разпространение на идеи

0003x1y2

Учените от Rensselaer Polytechnic Institute установиха, че когато процентът на хората с непоколебими убеждения достигне 10%, техните убеждения във всички случаи ще бъдат приемани от мнозинството.  Изследователите са използвали изчислителни и аналитични методи за определяне на решаващия решаващ момент, когато вярата на малцинството се превръща в мнение на мнозинството. Ефектът на това откритие обяснява процеси останали загадка досега в образованието, разпространяването на нови технологии и дори политическите предпочитания.

На графиката е показан преломният момент, в който гледната точка на малцинството (показана в червено) бързо се превръща в мнението на мнозинството. С течение на времето към становището на малцинството започват да се придържат все повече хора. Когато към мнението ма малцинството започнат да се придържат над 10% от населението, започват бързи изменения и мнението на малцинството надделява над старото мнение на мнозинството(обозначено в зелено).

"Когато броят на привържениците на някакво мнение е по-малко от 10 на сто, не се наблюдава напредък в разпространяването на тази идея. За да има някакъв ефект от тези мнения с под 10% поддръжка ще бъде необходим огромен период от време съпоставим с възрастта на Вселената.” – казва учения Болеслав Шимански – “Но когато привържениците на идеята надхвърлят 10%, тя се разпространява с космическа скорост.”

По думите на Шимански за пример могат да служат събитията в Тунис и Египет:” В тези страни диктаторите били на власт десетки години бяха свалени за броени дни.”

Резултатите от изследването бяха публикувани на 02.06.2011 година в списание Physical Review E под заглавие: “Единодушие в обществото, създадено под влиянието на убедено в своите възгледи малцинство”.

вторник, 20 септември 2011 г.

Българското чудо: през 2000 г. сме на 109 място в света по икономическа свобода , а през 2011 сме на 28 позиция

bgis

През 2000 г. страната ни получава рейтинг 5,27, което я нарежда на 109-то място в света.

В топ 10 няма нито една държава от континентална Европа с изключение на Швейцария - страна, която не е в ЕС, но е част от Шенген.

В ЕС, България се нарежда на 13 място, като по икономическа свобода изпреварва Холандия, Швеция, Франция, Белгия, Румъния, Италия. На последно място в Съюз, без изненади е европейският паразит Гърция.

Източник: 24 часа

Цветанов умишлено е разкрил изнудването за подкуп на Плевнелиев. Играл един ход пред Гоце, Костов, Яне и Трактора

cc

Най-вероятно Цветан Цветанов напълно съзнателно и планувано е разкрил пред медиите за корупционния натиск върху Плевнелиев през 2006 година. Това не е гаф или още по-малко недоглеждане от страна на вътрешния министър, не е и опит да провали кандидатурата на Росен в президентските избори.

Компроматните предизборни щабове на БСП, ДПС заедно с Яне и Трактора са подготвяли режисирането на “скандала”, забележете с недаден подкуп, във втората седмица на предизборната кампания между 29.09 и 05.10.2011 г. В този период съвсем близо до изборите те са разчитали на обръщане на общественото мнение срещу кандидата на ГЕРБ.

понеделник, 19 септември 2011 г.

По какво Холандия прилича на България? По корупцията сред политиците и злоупотребите им с политическо влияние

Герд Леерс

Сагата с  ветото за Шенген срещу България, придобива все по-неприятен дъх на вкиснала холандска бира и лично отмъщение.

Оказва се, че стратегът на антибългарската кампания в Нидерландия, министърът на емиграцията Герд Леерс, е пряко замесен и засегнат от лична афера по българското Черноморие. В тази сделка той не само губи 200 000 евро, но и се опитва чрез използване на служебното си положение като кмет на Маастрихт да предложи на Бяла автобуси втора ръка. Точно(като че ли по случайност Winking smile ) в тази община е и спорния имот на бившия кмет и сегашен  холандски министър на емиграцията. Какво друго е това ако не индиректно предложение за подкуп и опит за лично облагодетелстване?

На практика сме свидетели на познатата от българския политически живот практика, крадецът да вика дръжте крадеца.

Тогава каква е разликата между Холандия и България щом компрометирани холандски политици могат да използват политическата си позиция за да разчистват лични сметки и да отмъщават на България за личните си неудачи ?

Статията за българските афери на Герд Леерс е публикувана през януари миналата година от Dutch News  под заглавие "Вила в България принуди кмета на Маастрихт да подаде оставка".