събота, 17 юли 2010 г.

Предимствата на не толкова демократичните демокрации – Багдад успешно решава проблема “бездомни кучета”

2630 В иракската столица Багдад, започна специална операция срещу бездомните кучета. Двадесет звена на полицията и ветеринарни лекари трябва да унищожат всички бездомни животни. От април в Багдад са били ликвидирани до 58 000 кучета. Общо, според полицията, в Багдад и околностите му живеят най-малко 80-100000 бездомни псета. Причината за кампанията са зачестилите  атаки на глутници срещу хора, при което десетки иракчани са пострадали и няколко души са били убити.

А в София?

Technorati Tags: ,

четвъртък, 15 юли 2010 г.

Кръстоносните походи са повод за гордост за християните

cavalerie%20croisee

Ако кръстоносните походи привличат вниманието на мнозина историци и все още задържат любопитството на образованата публика, това несъмнено се дължи на широтата на историческия феномен, какъвто те са всъщност. Задвижвайки огромни човешки маси с цената на трудноразбираемо усилие, тяхна основна движеща сила се явява християнската вяра. Те поставят редица въпроси, които пораждат твърде разнообразни отговори; подплатени са с различна документация, чието значение свидетелства най-вече за това, че съвременниците не са останали безчувствени към изключителния характер на тези начинания.

вторник, 13 юли 2010 г.

Победата на християните над Саладин при Монжизар (25 ноември 1177 г.)

templier3 Намираме се в 12 век, в годината след Христа 1177. Военните победи на християнските войски в Светите земи са довели до създаването на феодални държави по западен образец. Най-мощната от тях е Йерусалимското кралство. Светият град е под закрилата на кръстоносците. В същото време кюрдът Саладин обединява около себе си мюсюлманския свят и го повежда на джихад срещу християнството. Имайте предвид, че най-голямата слабост на латинците продължава да бъде недостатъчния им брой ислямските орди ги превъзхождат многократно. През 1177 година, крал Балдуин IV, който тогава е само на 16 години, прави тежка стратегическа грешка – войските му са разпръснати в множество малки кампании и силите за защита на Йерусалим са недостатъчни. В града той разполага само със 500 рицари и 2500 пехотинци.

неделя, 11 юли 2010 г.

Кандидатът от Аризона – въоръжена и годна за депутат :-)

В Америка идва изборен сезон. По мое мнение на тези избори консерваторите прекрасно рекламират кандидатите си.

 

А някои си мислеха, че Дивият Запад е останал в миналото. :-)

Technorati Tags: