събота, 31 март 2012 г.

Ролята на България и защо Русия е готова на всичко за да строи Южен поток? Залогът е прибирането на Украйна отново под крилото на Империята

Автор: Борис Крантов за ExtremeCentrePoint

South_Stream-Southern_Corridor-2011-12

По време на посещението на  мин. Добрев в Москва тази седмица, България вдигна всички препятствия пред строежа на Южен поток. Можем да кажем със сигурност, че в Кремъл са си отдъхнали с облекчение. Именно този газопровод, а не АЕЦ Белене беше геостратегическия проект на Русия в страната ни. Дори можем да кажем да кажем, че без българското участие в него, Путин не би могъл да постигне целите си в руската дългосрочната европейска политика.

Каква е основната амбиция на Русия в Европа?

Това е възраждане на влиянието на страната на ниво каквото е било то през 1913 година. Това е техен основен национален приоритет. В Москва ясно си дават сметка, че това не е възможно докато Украйна не стане част от една нова Руска империя. Без Украйна империя няма и не може да има. По тази причина руската външна и икономическа политика е изцяло центрирана в подготовката на различни варианти за повече или по-малко безболезнено анексиране на Украйна под една или друга форма.

Основна пречка в плановете за това бъдещо анексиране е преминаването през украинска територия на геостратегически газопроводи и комуникации свързващи Русия и страните от НАТО. В известен смисъл, докато тази газова инфраструктура е с монопол в доставките на енергия за НАТО, Украйна може да живее спокойно и не я заплашва нищо. Това се обяснява с факта, че при евентуален конфликт и продължително прекъсване на доставките на газ за Европейския съюз и предизвикана от това обща икономическа криза, възможно е засегнатите страни да приемат подобно развитие на ситуацията като “casus belli”. НАТО може да приеме подобно развитие като акт на война и да удари тежко Русия. Изходът от подобен конфликт е лесно предвидим – разгром и разпокъсване на руските територии по югославски сценарии и следващи репарации за десетки години напред.

Путин прекрасно си дава сметка за заплахата и по тази причина води последователна политика за избягването на подобен катастрофален за страната му сценарии, без да се отказва от аспирациите си към Украйна.

Какъв е руският план и защо България играе ключова роля в него?

петък, 30 март 2012 г.

Спирането на АЕЦ Белене е политическо решение, е и какво от това?

Да бъдем честни. Спирането на АЕЦ Белене не може да бъде обяснено с икономическата неизгодност на проекта. Точно обратното, този проект беше изгоден и дори според докладите на HSBC през 2020 година България ще има дефицит от най-малко 200 мегавата мощности.  Към това се добавя и предложеният от Русия държавен кредит с лихва от 4%. Безсмислено е да споменаваме и многобройните непреките ползи, които можехме да извлечем от провалената централа – научен потенциал, кадри, високо технологични специалисти, сигурност(атомните централи са гарант за мира), икономически ползи не само за страната, но и пряко за Северна България.

Съдбата на проекта беше повлияна и в крайна сметка решена от позицията на САЩ и ЕС. Геостратегическата позиция на Европа и Америка срещу руската икономическа експанзия ликвидира Белене, а не липсата на икономическа ефективност. Колкото и да ви убеждават в противното не им вярвайте.

Всъщност залогът беше следния – ГЕРБ да продължи строежа на централата и да бъде бит от свои и чужди, от чужди затова че забавянето е оскъпило строежа, а от свои затова че въобще ще се строи каквото и да било. Към това прибавете и неминуемото оттегляне на американската подкрепа за Бойко Борисов при евентуално решение в полза на Русия. Резултатът от този “фронт” срещу ГЕРБ щеше да бъде загубата на изборите следващата година и постепенното маргинализиране на партията.  Това никак не би било добре за България, имайки предвид кои биха могли да бъдат наследниците – модифицираната Тройна коалиция на Гоце, Кунева и Доган с вярното им псе от прехода Гаргамел Костов.

четвъртък, 29 март 2012 г.

Горко им на българите в латиноамерикански затвор

Недавнашните трагедии в затворите в Хондурас и Мексико, привлякоха вниманието към условията в тях. В латиноамериканските затвори все по-често попадат и българи с тежки присъди основно за трафик на наркотици. Те едва ли биха се заели с тази работа ако имаха представа за какво става въпрос и какво ги чака ако бъдат заловени.

По-голямата част от занданите в тези страни са препълнени и затворниците спят често директно на пода. В тях вилнеят банди и кланове, които на практика управляват всичко. Пазачите са корумпирани, а педерастията се е превърнала в нормално сексуално общуване. Снимките, които ще видите са основно от затвора Илопанго в Сан-Салвадор.

LATIN AMERICA PRISONS 3

Членове на бандата Мара.(Meridith Kohut/The New York Times)

вторник, 27 март 2012 г.

Иван Костов, 11 години след падането му от власт раните, които нанесе на България все още кървят

Сигурно всички вие помните как той ни убеждаваше, че честно и почтено е извършил приватизацията и всички нападки срещу него са клевети … и ние наивниците дълго време му вярвахме. Не само му вярвахме, но и гласувахме за него за да се върне на власт и да довърши започнатото. Слепи сме били.

Поредната бомба заложена от Гаргамел по време на управлението му гръмна с пълна сила. Приятелят му Валентин Захариев, на когото Костов подари МК Кремиковци за 1(един!) долар през през 1999 г., а той от своя страна няколко години по-късно през 2005 година  го продаде на индиеца Митал за 110 000 000 долара, тива костово другарче от разбойническите приватизационни години е на път да фалира.

Подаръкът от Костов

Преди 13 години Валентин Захариев получи гордостта на родната социалистическа индустрия – металургичния комбинат “Кремиковци”. Заводът всъщност му бе подарен от тогавашния премиер Иван Костов. Сделката бе сключена на 14 юни 1999 г. на стойност 1 (един) щатски долар. Срещу тази сума Захариев приватизира 71% от активите на предприятието с фирмата си “Дару металс”, прекръстена бързо след това на “Финметалс холдинг”.

понеделник, 26 март 2012 г.

Видео дуел Сергей Станишев срещу Гоце Първанов:”Гоце, аз не съм архар!”

Нашите симпатии в спора Станишев срещу Гоце еднозначно са на страната на Сергей. Станишев е европеец и прогресивен човек, докато Гоце е тъмен азиатец затънал в корупция и мафиотски ангажименти. Две мрачни фигури от прехода трябва да слязат от българската политическа сцена за да може обществото и държавата да си отдъхнат. Гоце Първанов и съюзникът му Гаргамел Костов вече нямат място в българската политика.

неделя, 25 март 2012 г.

Град върху 2000 годишно гробище

169

В биографията на еврейски светец Шимон Бен Йохай, автор на фундаменталния кабалистичен труд “Зогар”  има един епизод където се говори за очистването на град Тверия.
Шимон  се  насладил на горещите извори близо до този град, а след това от чувство на благодарност, решил да помогне на хората да решат проблема си: Градът бил построен на  гробище където  мъртвите били погребвани на случаен принцип. По тази причина той се смятал за “нечист” и дяволски..  Бен Йохай установил местата на костите и те били пренесени на друго място.Тиверия бил построен на мястото на еврейско гробище и това се е считало за светотатство. Евреите не посещавали и не живеели в този град. Едва след падането на Ерусалим в 72 година, рабе Йохай го очистил от оскверненията.

Но какво ще се каже днес рабе Шимон, когато същил град расте върху костите на 6 000 000 ибити, умрели от естествена смърт, екзекутирани, болни или умрели от глад хора? Знаете ли за кой град говорим?