петък, 3 юли 2009 г.

Според ОССЕ, СССР и Германия носят еднаква отговорност за избухването на Втората Световна Война

И ОССЕ се съгласи с ExtremeCentrePoint - между немските национал-социалисти и братята им по идеология съветските комунисти няма почти никаква разлика.

По този начин Европа постави на едно стъпало комунистическия сталинистки и национал-социалистическия режим на Хитлер. Това ще позволи на страните от бившия СССР да предявят отново

искания за компенсации към Русия заради окупацията им след 1940 година. В документа се иска Русия да се откаже от възхвалата на съветското минало и да се избави от структурите фалшифициращи историята.

23 август, денят на подписване на пакта Молотов-Рибентроп, е предложен да стане ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма.
Резолюцията е приета въпреки протестите на Русия и обвиниха авторите на документа в фалшификация на историята.
Договорът за ненападение / известен и като пакта Молотов-Рибентроп / беше подписан между Германия и СССР през 1939 година. Към този документ има и секретен протокол, в който двете страни си поделят територията на Източна Европа. Няколко дена след подписване на договора, на 1 септември, войската на Германия навлезе в Полша , а на 17 септември Червената Армия също навлезе в Полша, с цел завладяване на източните територии на тази страна. По късно към СССР, благодарение на този пакт, бяха присъединени Естония, Литва и Латвия, Бесарабия, започна зимната война с Финландия, в резултат на която беше откъсната Карелия.

четвъртък, 2 юли 2009 г.

Изборните тълпи (Густав Льобон - Психология на тълпите)

 

    Изборните тълпи, т.е. общностите, призвани да изберат изпълняващите редица длъжности, образуват хетерогенни групи. Най-характерните за тях са слабата склонност към съждение, отсъствието на критичен дух, раздразнимостта, лековерието и простотата. В решенията им откриваме също влиянието на вождовете и ролята на досега изброените фактори: твърдение, повторение, обаяние и заразителност.

Нека разгледаме начините те да бъдат съблазнени. Психологията им ясно ще се очертае от най-сполучливите средства за целта.

Първото качество, което кандидатът трябва да притежава, е обаянието. Личното обаяние може да бъде заместено единствено от авторитета на богатството. Талантът, дори геният, не са елементи на успеха.

сряда, 1 юли 2009 г.

Полша подписа договор за газ с Катар и се измъква от руския газов шантаж. А България?

4460_20032008 Вчера Полша подписа договор с Катаргаз за доставка на втечнен газ. Той ще бъде транспортиран до модернезирания терминал в Świnoujściu. Арабският газ ще е с цени по-високи от руския - 367$ за 1000 кубически метра, но ще гарантира полската енергийна независимост при опити от руска страна да използва енергоизточниците като механизъм за политически натиск и шантаж.

След това решение, истинска интрига се заформя и около Северен поток. Проблемът е, че тръбите на Северен поток трябва да минат през полски териториални води и то точно през Świnoujściu. Катарските танкери за втечнен газ трябва да имат дълбочина на пристанището от 14,3 метра. Ако тръбата на Северен поток мине по предвиденото трасе, дълбочината се намалява на 12,9 метра.

вторник, 30 юни 2009 г.

Съботните войни в Ерусалим. Превръща ли се Израел в теокрация?

1_wh Три дни продължиха масовите безредици в Ерусалим. Те започнаха миналия петък след най-безобидно решение на градските власти да открият в събота паркинг за туристите до стените на Стария град.

Хиляди ортодоксални фанатизирани евреи приеха това за религиозно оскърбление и нарушение на свещеното право на съботен ден, когато е забранена всякаква работа. Спорът е принципен: Кое е по-важно – шабат или светската държава?

понеделник, 29 юни 2009 г.

И Малайзия изхвърля руските Миг-29

След като Алжир върна на Русия получените нови Миг-29 заради дефекти и непокриване на параметрите по договора, сега и Малайзия се отказва от руските самолети. 16 малайзийски Миг-29Н ще бъдат продадени и заменени с други по-модерни машини.

неделя, 28 юни 2009 г.

Произведено в САЩ - Ф22 Раптор

26.06.2009, САЩ, Аляска Самолетът от ВВС на САЩ F-22 Raptor, излетял от самолетоносача «John C. Stennis», преодолява звуковата бариeра.

f224

Technorati Tags: ,,,