петък, 11 март 2011 г.

Актуално - историческо от Фелдмаршал Ромел: ”Бенгази е ето там …”

69 години по-късно, лозунгът на Африканския корпус на Фелдмаршал Ромел: “Към Тобрук! Към Бенгази!” , придобива отново изключителна актуалност.


Кадафи е диктатор, убиец и заслужава да бъде екзекутиран както Садам или съден и ликвидиран както Милошевич. В това няма съмнение, но какво ще го замени в Либия? Ако това са ислямисти фанатици какъв е смисълът?

Великобритания и Франция по всякакъв начин се мъчат да въвлекат САЩ във война в Либия. Интересът им е ясен – докато американските войници мрат в пустинята, европейските петролни компании ТОТАL, ENI и BP, които държат добива на петрол в страната, ще успеят да договорят по-добри условия за себе си с т.н. въстаници. В момента въстаниците са склонни да дадат всичко и за разлика от костеливия орех Кадафи не поставят никакви условия. Това обяснява и признаването на Бунтовническия комитет като представител на либийския народ от Франция.

САЩ не трябва да влизат в този сценарии. Нека този път да постъпим разумно и да оставим кървавият диктатор Кадафи да воюва с не по-малко кървавите ислямисти.

Хроники от театралната война в Либия. Тежки битки с облаци и невидими противници пред армия от фотографи

Седмици след началото на конфликта, най-после фотографите успяха да снимат самолет на Кадафи. Самолет да, но разрушенията, които е причинил и 6 000 убити продължават да липсват. За щастие.  Да не забравяме, че понастоящем в Либия има над 800 западни журналисти, които не пропускат нито едно събитие.

55

В същото време, Ройтерс ни информира, че войските на диктатора използвали тежка бронетехника и артилерия за да изравнят със земята град Завия. Според ББС в същата битка участвали над 50 танка на Кадафи. Град Завия е с около 180 000 души население. Представете си броя на жертвите при подобна атака. За щастие си отдъхваме, когато стигаме до малките букви в информациите и на двете световни агенции: “ …  тези данни са ни предоставени от гражданите на града … “ . Кои граждани? Тази информация потвърдена ли е от независим източник за да се разпространява по цял свят? Няма отговор.

64

четвъртък, 10 март 2011 г.

Хроники от театралната война в Либия. Медийни манипулации

Въстаническа батарея води огън по самолет на Кадафи … Огън, Огън батарея, ще издържим, подкрепленията скоро пристигат. Но по какво за Бога стрелят тези хора??? Съвсем близо до колата се вижда възрастен фотограф на някоя от западните медии. Според вас този човек би ли бил там ако във въздуха имаше дори един боен самолет? Ако се увеличи снимката, до картечницата се вижда и силуета на още един фотограф снимащ от друга позиция.

Боевете до град Рас Лануф. Тежичко е по-цял ден да тичаш с автомат напред назад. Затова този актьор е намерил по-лек начин. Сяда на стол и пука във въздуха.
image-189259-galleryV9-fvup
А ето ги и бомбардировките. От тях би трябвало, ако се вярва на “въстаниците” да са убити повече от 6 000 души. Бомбардира Кадафи  скитащите театрални трупи на бунтовниците. На заден план, съвсем близо до експлозиите стоят някакви статисти, размахват ръце … очевидно бомбите на Кадафи са много особени – трябва да те удари директно защото е без осколки.

Епъл и парадигмата на Милграм в маркетинга

Парадигмата на Милграм най-общо казано, показва как човек или група хора самообявили се за “авторитет” и представляващи някаква вид власт, могат да накарат други хората доброволно да вършат невероятни глупости.

Подобна стратегия в маркетинга прилагат и Епъл. Утре ще сме свидетели на поредната доза манипулация при излизането на поредния безаналогов продукт на фирмата – iPad 2.

сряда, 9 март 2011 г.

Афганистан–януари, февруари 2011 година

Приключи концентрирането на военни сили в Афганистан. В момента в страната се намират максималния брой войници съгласно плана на  военното командване на НАТО. Всички те са част от военната кампания срещу талибаните, която се провежда основно в южната и източната част на страната. През февруари, нападенията срещу силите на пакта отново се ожесточиха. Сражения с нисък интензитет се водят почти по всички точки на контакт с талибаните. Всяка стъпка напред силите на НАТО плащат с нови жертви. Кървава нишка оставяме след себе си …

AFGHANISTAN/AUSTRALIA

Австралийските сапьори носят ковчега на техния колега ефрейтор Ричард Аткинсън в провинция Урузган. 22-годишния Аткинсън е  убит при експлозия на крайпътна мина по време на патрул в долината на Танга. Той е един от 24-те австралийци убити в Афганистан. В този момент в Афганистан има 1500 австралийски войници. (Кристофър Диксън / австралийското Министерство на отбраната чрез Ройтерс)

APTOPIX Afghanistan

Афганистанци носят ковчега малама Авала Гюл афганистански затворник в Джалалабад, на изток от Кабул. Гюл умира в американски затвора Гуантанамо Бей, Куба. (Associated Press)

task-force-storm-02-2011

Сержант Уилсън от морската пехота на САЩ осигурява с отделението си преминаването на хуманитарен конвой в селище близо до Джелалабад.

вторник, 8 март 2011 г.

Либия–война по арабски. Изпотрошена военна техника, мърсотия, екскременти и пълна анархия

Така изглеждат “бунтовниците” срещу режима на Кадафи. Самият полковник Кадафи пък казва, че срещу него са Ал Кайда и ислямистите. Може и да е прав.

Авиацията на правителството е ефикасна. Това не е учудващо – в самолетите на Кадафи летят сръбски пилоти наемници. Ето как се справят те с бунтовническите позиции:

0_5231f_fd898878_XL

Огневата позиция на бунтовниците:

0_522ee_c450efdf_XL

0_522bb_97dd3fb4_XL

Опит за стрелба:

0_522e3_8920c9a5_XL

… и резултата:

0_522e8_6baa230a_XL

Саакашвили дава личен пример на армията в Грузия

На 2 февруари 2011 година, грузинският президент Михаил Саакашвили лично участва в тренировките на личния състав от военна база на армията разположена близо до Тбилиси.

013c8x3w

Китайската армия евакуира 35 000 китайци от Либия. Демонстрация на сила и възможности

1299034680_14155

Генерал-майор Лао Ян, говорител на Китайската  народоосвободителна армия заяви, че тя ще помага да се евакуират китайците зад граница пострадали от безредици, войни или други конфликти. Първата по рода си  евакуация от този тип е проведена в Либия през миналата седмица.

1299067497_87674 

понеделник, 7 март 2011 г.

ГОРЯНСКИТЕ ЧЕТИ

g_todorov

Въоръжената съпротива срещу комунизма в България: ДС за горяните и Горянското движение

Легалните и нелегалните форми на съпротивата възникват едновремен­но. Но до началото на 1947 г. приоритет има легалната форма и тя под­готвя социалнополитическата база на нелегалната съпротива, разработ­ва и утвърждава сред населението програмните й цели. Втората форма се проявява в създаването на широка мрежа от нелегални организации из цялата страна, във формирането към тях на въоръжени групи и горян-ски чети. Няма обобщени сведения в справките и докладите на служби­те на Държавна сигурност, на Вътрешни и Гранични войски, както и в те­зи на Военното разузнаване, за това какъв е броят на разкритите неле­гални организации. Въпреки това в многобройните доклади, справки и сведения на ДС могат да се открият доста убедителни данни за този брой. През 1945 г., когато през м. септември се поставя началото на горянското движение, по сведения на Военното разузнаване и на ДС горя­ните вече са 173 души, а разкритите нелегални организации имат над 490 членове. Горянското движение бързо се разраства през 1947 и 1948 г. (Док. 27). В сведенията за цялата страна, а така също и по окръзи (Со­фийски, Пловдивски, Старозагорски, Врачански, Варненски, Бургаски, Горноджумайски, Шуменски) се докладва, че има формирани нови горянски чети и че са разкрити нелегални организации. Ако сумираме по­сочените данни, се вижда, че до края на 1948 г. горяните са 780 души, а членовете на разкритите нелегални организации. В следващите години (1949-1951) горянското движение придобива масов характер (Док. 28). В справка на службите на Държавна сигурност се съобщава: „През цялата 1950 г. нелегалните организации и групи никнаха като гъ­би...". От тях за 1951 г. са разкрити 176 с 1196 участници и са арестува­ни 1511 опозиционери, но само от съмишлениците на забранения през август 1947 г. БЗНС „Н. Петков" и Земеделския младежки съюз към не­го. Те представляват 68% от всички разкрити и арестувани през посоче­ната година за „вражеска дейност". Това съотношение се променя твър­де чувствително през 1953 г. От разкритите 127 нелегални организации
и арестуваните от службите на Държавна сигурност само 4,7% са от сре­дите на николапетковистите, а другите са „от останалите линии враго­ве”.