събота, 7 декември 2013 г.

Глашатаят на руския империализъм и защитник на сърбите, Леонид Андреев, срещу България, 1914 година

i_024През 1914 г. на страниците на сп. "Свободно мнение" се разиграва своеобразен процес "Леонид Андреев срещу България". Процесът започва с отворено писмо на руския писател към българите, озаглавено "Към търгуващите в храма". То е публикувано на 22.11.1914 г. в книжка №47 на списанието.

Писмото започва с ценностна самоидентификация на обвинителя: "Аз не съм политик, не съм дипломат, не съм член на партия, аз съм писател, за който по-високо от всичко стоят интересите на справедливостта и доброто." Заел позата на съдник и пророк, писателят оценява политическата позиция на България като се абстрахира от политическата логика на нейното поведение и като изхожда от гледната точка на мита за славянската солидарност. Руският славянофил гледа на българо-сръбския спор за Македония отдалечено. Това, което е трагедия за България (загубата на Македония), за Л. Андреев е жалба за "някакви си обиди". Да се иска от България да защитава през 1914 г. Сърбия от Австро-Унгария, е абсурдно, при условие че сърбите не желаят да коригират Букурещкия мирен договор от 1913 г. За какво трябва да се бие българският войник - за суверенитета и целостта на държава, заграбила изконно български територии?

Л. Андреев обаче не се изказва с оглед конкретиката на българо-сръбските отношения. Той изхожда от абстракцията "славянска солидарност", която е аполитическа. Съвременната геополитическа ситуация е видяна през призмата на едно етномитологично мислене, чрез архетипите на Библията, и естествено българският народ е означен със знаците на дявола, Юда, блудния син:

"Славянският свят се срамува и навежда очи, когато чува името българин - така в почтеното семейство се срамуват от недостойния член. Вие имате славянско сърце, българи, но немски мозък и езикът ви е раздвоен като на змия..."

Нетрадиционни снимки от немските концлагери Дахау и Бухенвалд

Майки концлагеристки  с децата си  след освобождението на Дахау.

Dahau-1

(На снимката от ляво на дясно: Либола Ковач ( Iboyla Kovacs) с дъщеря си Агнесия(Agnes),
Сури Хирш (Suri Hirsch) със сина си (Yossi), Ева Шварц (Eva Schwartz) с дъщеря си,
Магда (Magda) с дъщеря си Боези Легман ( Boeszi Legmann) със сина си Гури( Gyuri).)

Снимка, българската противовъздушна отбрана сваля американски самолет Летяща крепост над Ниш, 25 април 1944 година

BG_airforce

петък, 6 декември 2013 г.

"Бойко Борисов и Цветан Цветанов ги няма вече и аз имам за една седмица две оправдателни присъди!", каза адвокатът на Крокодила

Емил Милев-Крокодила вчера беше освободен. Софийският градски съд отмени ареста му и му определи най-леката мярка за неотклонение – подписка, същото наказание е наложено и на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Моля, да направите разследване на това, което казвам, за да решите дали говоря глупости. Заради този медиен шум, това лъжесвидетелстване ме разкарват из съда като мечка. Заради медийните шумове, знам че думите ми няма да имат значение, че 4 години били ме издирвали като свидетел, за какво? От 4 години хората на МВР се опитват да ме убият, затова аз цитирам тези показания на свидетелката, за да ви докажа, че е лъжесвидетелсвала. Ето така работи българската полиция - чрез вменяване. Това е кощунство, не съм на себе си от това, което ми се случва."

Емил Милев

Милев и брат му Евгени Милев-Гейзо от години са сочени от МВР за ръководители на банда за магистрални грабежи. Въпреки това в началото на 2012 г. Върховният касационен съд ги оправда по дело за магистрален грабеж и опит за убийство на полицай от 2004 г. Милев изчезна на 14 декември 2009 г. след престрелка с полицията на магистрала "Тракия" край Вакарел. Тогава беше убит Димитър Митрев-Богровеца.

Руската завист и злоба към Украйна. Празникът на украинското недоволство

ginal

Ако четете руски медии и коментарите в политическите блогове за събитията в Украйна ще забележите, че почти всички независимо дали подкрепят Путин или са срещу него, се отнасят с имперско високомерие към случващото се в Киев. Тази реакция напомня написаното от Достоевски за влизането на руските войски в България и руската завист към българите.

Гражданският протест , който възникна след отказът на проруската клика в управлението да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, се превърна в всенародно движение . Безпощадното разгонване на майдана, насилието и азиатските методи на милицията, само усилиха напрежението. Вместо да ги потуши, тези действия  вдъхнаха нова енергия във вече замиращата дейност и като птицата Феникс, недоволството отново избухна. Сега вече е трудно да си представим (особено след събитията в Банкова и с паметника на Ленин на булеварда), че полицейските сили ще бъдат в състояние да направят нещо в центъра на града . " Беркут ", специалните сили за борба с безредици са дискредитирани и блокирани в казармите.

Положението наподобява цугцванг, когато действието на всяка от страните ще доведе до влошаване на позицията. Митинг на Майдан , който продължава вече една седмица, остава ограничен в себе си. Правителството, поне видимо , не прави нищо  освен блокиране на подходите към сградите на  институциите и президентската администрация . Полиция в центъра на Киев не може да се види и какво прави тя, никой не знае. Въпросът е: А сега накъде?

Переведи меня через майдан...

Переведи меня через майдан,
Через родное торжище людское,
Туда, где пчелы в гречневом покое,
Переведи меня через майдан.

Переведи меня через майдан,-
Он битвами, слезами, смехом дышит,
Порой меня и сам себя не слышит.
Переведи меня через майдан.Переведи меня через майдан,

Где мной все песни сыграны и спеты,
Я в тишь войду и стихну - был и нету.
Переведи меня через майдан.
Переведи меня через майдан,

Где плачет женщина, - я был когда-то с нею.
Теперь пройду и даже не узнаю.
Переведи меня через майдан.
Переведи меня через майдан,

С моей любовью, с болью от потравы.
Здесь дни моей ничтожности и славы.
Переведи меня через майдан.
Переведи меня через майдан,

Где тучи пьяные на пьяный тополь тянет.
Мой сын поет сегодня на майдане.
Переведи меня через майдан.
Переведи... Майдана океан

Качнулся, взял и вел его в тумане,
Когда упал он мертвым на майдане...
А поля не было, где кончился майдан.

8783961_original

Отвратителните

Грозни морално и физически хора управляват България в тройно анадолска националсоциалистическа коалиция.

sergei_stanishev_ataka_thumb

Десен европейски шут за Меглена Кунева. ЕНП: Сбогуваме се с партиите, които застават срещу ГЕРБ

download1Бившият еврокомисар Меглена Кунева е опитала да сондира идеята нейната партия "Движение България на гражданите" да бъде приета за член на Европейската народна партия.
По думите на Яцек Сариуж-Волски, зам.-председател на ЕНП, това е направено „индиректно".
Той уточни, че на Кунева е била отказана такава среща.

„Решението на ЕНП беше такава среща да не се състои. ЕНП говори в един глас. Основната ни партия в България е ГЕРБ. Не разговаряме с други партии, отказваме да се срещаме с тях. С партиите в една страна, които застават срещу партии от ЕНП, се сбогуваме", каза Волски и допълни, че приемането в ЕНП е дълъг процес.

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Цветан Цветанов: Ликвидирайки фонда за безопасност по пътищата ще изхарчат парите му

430x337

Тройната национал-социалистическа коалиция между БСП, Атака и ДПС, продължава да руши всичко положително, което беше направено в България през последните 13 години.

Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание с отговорно поведение на истински държавник:

До 2009 г. традиционно жертвите по пътя бяха хиляда души. В последните две години са 500-600. Спасихме над 400 човешки живота годишно.

За 2013 г. бяха предвидени 111 милиона лева, като в тях влизат парите от СОТ – около 20-25 милиона лева годишно. В тези пари са включени средствата за специалния фонд по Закона за движение по пътищата, които отиват за превенция на пътнотранспортни произшествия. Тези пари ще бъдат изхарчени неясно по какъв начин. Парите, необходими за убежища за бежанци, е предвидена сумата от 5 200 000 лева. Нали не мислите, че тези пари ще са достатъчни? В последните месеци вие дадохте 15 милиона лева целево, които дадохте за покриване на дефицитите от тази ситуация. Предлагаме да бъдат увеличени тези средства с около 100 милиона лева, защото няма как да бъдат изпълнени всички тези дейности.

Доходите в София купуват най-много имоти в Централна и Източна Европа

kys

За сравнение в румънската столица Букурещ, където съотношението е най-високо, цените на имотите са 14.6 пъти по-високи от средните доходи на населението. Страната ни се отличава и с най-висока брутна доходност от наем на имотите в централните части (при ниво от 5.18%), което отново се предопределя от относително по-ниските в абсолютна стойност цени на имотите. Това е и добра предпоставка за бъдещата стабилност в цените предвид на добрата доходност от наеми, които са алтернатива на депозитите, където лихвите се понижават през цялата изминала година. За сравнение доходността от наеми в централните части на Загреб е при ниво от едва 2.9%, което е и най-ниското съотношение сред страните от ЦИЕ. Съотношението ипотечна вноска-доход сочи каква част от дохода са месечните разходи за покриване на вноската по ипотечен кредит, финансиращ 100% от покупката на имота (става въпрос за апартамент от 90 кв. м) при кредит от 20 години. Както се вижда, това съотношение е 97.4% в София и е по-високо от това в градове като Талин, Братислава, Прага и Рига. Причината – значително по-високите лихви и такси, които родните кредитополучатели плащат в сравнение с жителите на останалите страни от ЦИЕ.

Ако Костов беше оставил Парамов в БНБ, червените барони при всички случаи щяха да бъдат принудени да върната част от тези пари, но тъй като държавата отказа да търси тези капитали, днеска Данчо Ментата е част от мнозинството на червената мафия

„Данчо Ментата е уникален лъжец. Лъже заради некомпетентност и липса на всякакъв професионализъм”.

Така финансистът Кольо Парамов  отговори пред Faktor.bg на телевизионните нападки на депутата от ДПС Йордан Цонев от тази сутрин. Според Цонев, заради участието на Парамов като главен ревизор в БНБ, фалирали банките по времето на Виденов.

„Банките фалираха на 16 -18 май 1996 г., а аз съм назначен за ревизор в БНБ на 11 ноември същата година. Съгласно чл. 22 от Закона на БНБ главният ревизор отговаря за наличностите на централната банка, а не за търговските банки и тяхна ликвидност. За тях и управлението им отговаря управление „Банков надзор. Тази лъжа за мое участие във фалитите я измисли Иван Костов, а Ментата като папагал я повтаря, без дори да се замисли. Не е нормално един председател на бюджетната комисия в парламента да няма елементарни познания за устройството на БНБ.

Вместо да ръси лъжи, Ментата да се заинтересува защо Кольо Парамов беше изваден от БНБ по нареждане на Иван Костов? През октомври 1997  г. запечатах „Валутно управление” и започнах усилено да търся червените пари на външнотърговските дружества от времето на Живков, които бяха в размер на 1 540 000 000 долара. Тези пари трябваше да се съдържат в сметките на 388 дружества. Ако Костов беше оставил Парамов в БНБ, червените барони при всички случаи щяха да бъдат принудени да върната част от тези пари, но тъй като държавата отказа да търси тези капитали, днеска Данчо Ментата е част от мнозинството на червената мафия. Вместо да тръби лъжи, Ментата да поиска като шеф на парламентарна комисия становище на БНБ дали Парамов е виновен за фалита на банките и  ако е честен и вярващ християнин да го разпространи пред обществото”, настоява обвиненият финансист. Той препоръчва на Цонев вместо да  ръси клевети по медиите, да ходи по често на черква за да си изкупува греховете.

понеделник, 2 декември 2013 г.

Редил ли се е Сергей Станишев на опашка за банани по времето на социализма? Как мислите?

hliab

Случката би могла да мине за смешна… Бях на опашка за банани – стотина души, всеки от които следеше да не бъдат накърнени правата му. Кротко пристъпвах към заветния щанд, когато до ушите ми стигна английска реч. Говореха мъж и жена, той – лошо (дори аз го разбирах добре). Тя попита за какво чакат тия хора и в отговор чух: „Дават банани“.
След, което тя рече: „О, остави, по-добре да си купим отнякъде…“
Смейте се, де!
Настигнах ги. Българин, отскоро женен за канадка. Нямало да ѝ каже истината за бананите, макар че и двамата знаехме: това е нещо, което не може да се скрие. Защото утре гостенката пак ще попита: „За какво чакат тия хора?“