събота, 28 август 2010 г.

Смъртното наказание в Иран

Смъртното наказание в Иран се прилага в съответствие с правото на шериата, след установяването на Ислямската република през 1979 година. Тогава е било преценено, че медиатизирането на екзекуцийте ще послужи като предупреждение за възпиране на престъпността в страната. Въпреки това, през февруари 2008 г. е взето решение за забрана на публичното оповестяване на сцени от смъртните наказания, поради негативното отношение на населението. Независимо от това, на практика публичните екзекуции все още понякога се използват. Така, само няколко месеца след забраната през юли 2008 г. бяха екзекутирани 30 души, от тях 7 публично.

Смъртно наказание в Ислямска република Иран може да бъде присъдено за следните престъпления: убийство, изнасилване, въоръжен грабеж, ерес, богохулство, трафик на наркотици, содомия, проституция, прелюбодейство, държавна измяна и шпионаж, разпространението на порнографията. На екзекуцията могат да присъстват и деца.
Снимки представени в колекцията са направени през 2007 г. по време на изпълнение на смъртната присъда за двама братя, осъдени за убийството на съдия.

untitddled     

unteeitled

unteeeitled

untitled

untityyled

untitttled

Technorati Tags:

четвъртък, 26 август 2010 г.

Медицинските екипи на НАТО в Афганистан

Въпреки, че не се шуми много, през последните четири седмици войските на НАТО водят тежки бойни действия в провинции Кандахар и Гилменде. Целта е през летните месеци талибаните да бъдат изтласкани и контролът върху територията да бъде възстановен.

Американски медицински екипи оказват двадесет и четири часова помощ на всички части ангажирани в операцията. Само през месец юни войските на Алианса дадоха 103 жертви, от тях 60 американци, а до средата на юли НАТО загуби още 57 човека.

101999458JS103_US_ARMY_MEDE

102563939JS013_MEDICAL_TEAM

вторник, 24 август 2010 г.

Сапьорска молитва в Афганистан

Спецгрупата от армията на САЩ по обезвреждане на самоделни взривни устройства, всекидневно спасява живота на афганистанците и на колегите си от НАТО. Рискът е голям. Една молитва не стига.

untitlpped 

untitled

неделя, 22 август 2010 г.

Всекидневието в авиобазата на НАТО – Баграм, Афганистан

Най-голямата авиобаза на НАТО в Афганистан се намира в Баграм, провинция Парван, на 60 км от Кабул. Пистата с дължина 3000 м е построена през 1976 година и на нея могат да кацат стратегически бомбардировачи. Между 1979 и 1989 година летището е използвана от съветската армия. След 2002 година базата става част от военната инфраструктура на НАТО. Тук е разположено 455-то експедиционно авиокрило на американските военновъздушни сили със самолети Ф-15 за подръжка на наземните операции. Броят на летателните апарати в базата е над 110.

Базата в Баграм е едно от най-безопасните места в страната. От началото на военните действия само 4 пъти е била обстреляна с ракети от талибаните. Най-тежкото нападение над базата става на 19 май 2010 година – ранени са 8 военнослужещи от НАТО. След нападението, британските специални сили успяват да ликвидират всички талибани участвали в него. В базата има затвор където са задържани над 700 опасни престъпници от Ал-Кайда и движение “Талибан”.

 

untitl]ed