събота, 4 април 2009 г.

Бразилският президент Лула на лов за вещици: "За кризата е виновен белият човек със сините очи"

 

"Тази криза не е провокирана от черен, индианец, жена или от някой беден.

Тази криза е предизвикана от ирационалното поведение на хора с бяла кожа и със сини очи."

Луиз Инацио Лула да Силва, Президент на Бразилия

Представете си медийната реакция ако преди 27 години, през 1982 по време на дълговата криза, която тресеше Латинска Америка, някой "бял политик със сини очи" си би позволил думите:

"Тази криза не е предизвикана от някой бял със сини очи или от някой богат. Тази криза е резултат от корумпираната политическа автокрация ръководена от хора с по-тъмен цвят на кожата."

петък, 3 април 2009 г.

Кармен Рейнхарт и Кен Рогофф за кризата

US_IMF_site_Kenneth_Rogoff_150_26sep01 Кармен Рейнхарт от Университета в Мериленд и Кен Рогофф от Харвард представиха нова версия на статията си за ефектите от системните кризи. Те изследват въздействието на всички основни банкови кризи от време на Великата депресия и периода след Втората световна война. Новата версия на статията включва кризте в Азия през 1990 година и в Аржентина през 2001 г.

сряда, 1 април 2009 г.

Учителката и ученика

Анжела Меркел и Димитрий Медведев на срещата в Берлин. Прекрасна илюстрация на германо-руските отношения. Ясно е кой е на кормилото.

GERMANY RUSSIA

В Санкт Петербург взривиха статуя на Ленин с гранатомет

Russia Lenin Statue

Добре са ударили вожда.

Комунистическа поезия: "Насраните рози" от Маяковски

Вы любите розы, а я на них срал!
Стране нужны паровозы,
Стране нужен металл.

В Маяковский

или

Русия предлага частично връщане на Златния стандарт

39197167_gold Русия се превърна в първата голяма страна, обявила се за частично възстановяване на златния стандарт.

Аркадий Дворкевич, главен икономически съветник на Кремъл каза, че Русия ще подкрепи включването на златни кюлчета в кошницата на световните валути.

По време  срещата G20  в Лондон, китайски и руски лидери ще предложат два плана за започване на дебат по създаването на основна световна резервна валута като алтернатива на щатския долара.

вторник, 31 март 2009 г.

Чък Норис президент на Тексас

Chuck_Norris_Approved Чък Норис заяви, че е готов да оглави Независим Тексас. Казал още, че в САЩ съществуват хиляди революционни ядра готови да започнат Втората Американска Революция. На пръв поглед изглежда като бълнуване на луд, но само на пръв поглед. Америка е дълбоко разделена, бялото население е дискриминирано от държавата, избирането на Обама за Президент върна расовия подход в политиката, границите са слабо охранявани и имиграцията залива щатите до Мексико, хората губят работата си, кризата няма никаво намерение да си отива, свободните и предприемчиви хора са все повече облагани за да плащат за мързеливите и некадърните ...

понеделник, 30 март 2009 г.

Според "The Economist" Обама е слаб президент

D1309FB1 " ... президенството на Обама е по-слабо от това, което неговите подръжници - включително и нашият вестник - си го представяха. Голям брой от неговите най-силни подръжници - леви журналисти, спонсори, лидери на Демократическата партия - започват да си задават въпроси във връзка с него ...

... И сондажите показват, че независимите избиратели са отново в болшинството си за републиканците, много сериозна промяна само за няколко седмици.  Голямата популярност на Обама остана в миналото и той сега е толкова харесван колкото и Буш. Въпреки убедителната си победа на изборите и мнозинството в двете Камари, Господин Обама е слаб ..."

неделя, 29 март 2009 г.

Къде е роден Обама? Този въпрос става все по-деликатен

d5526604-ff45-415d-9509-dfcd611145fe_hmedium Барак Хюсеин Обама (BHO) продължава да влачи като верига след себе си въпроса дали е имал право да стане Президент на САЩ. Упорити хора настояват без умора да представи на американските граждани оригиналното си свидетелство за раждане. Те искат да видят къде е роден – в САЩ или не?

Въпреки, че тази полемика е меко казано конфиденциална и около нея не се шуми, тя осъществява непрекъснат и усилващ се натиск върху изпълнителната власт. Повечето известни журналисти не пишат по въпроса във вестниците си, но следят много отблизо и най-малките новини в аферата.

В една интересна статия публикувана в Family security matters, Paul Hollrah подхваща проблема от друга страна. Дали Обама е роден в Кения, Хавай или Марс не го интересува особено.