вторник, 3 март 2015 г.

На трети март 1918 година Русия капитулира пред Царство България и подписва Брест-Литовския мирен договор

На 03.03.1918, България макар и за кратко е победител. Русия е унизена и наказана за вероломното нападение в Добруджа.

Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя) и Русия слага край на руското участие в Първата световна война.

Претърпяла поражение, скоро след Октомврийската революция Русия е принудена да сключи мир с цената на значителни териториални, демографски и стопански загуби. В резултат на Брестския мир Полша, прибалтийските страни и Финландия са трайно, а Украйна, Беларус и Кавказ – временно, откъснати от Русия и преминават за няколко месеца в германската сфера на влияние.

понеделник, 2 март 2015 г.

Раните от руските бомбардировки над Варна от 1915 година са видими и днес през 2015 година. Една от разрушените сгради

Наш читател от Варна ни изпрати следното писмо и снимки. Снимките ще бъдат добавени към статията.  Благодарим на всички, които ни пишат и изпращат материали!

 

Уважаеми дами и господа,

 

С интерес следя вашите публикации и особено ония, които се отнасят за

гр. Варна. Особено впечатление ми направи публикацията:

 

"Руски кораби и самолети бомбардират Варна на 14 октомври 1915 г. Две немски подводници U7 и U8 спасяват града от руските варвари"

 

Миналата година направих няколко снимки на един много стар склад във  Варна. Той е от турско време и се намира в центъра на града, до пристанището, точно зад сградите

на регионалната ИА Морска Администрация и параходство БМФ, на улица "Хан Омуртаг".

Това е една от сградите, която е била бомбардирана от руските военни кораби на 14.10.1915 г.

От снимките, които прилагам се вижда източната страна на склада. Сградата е изградена изцяло от бял камък, но там, където са ударили руските снаряди, стената е поправена с червени тухли, които рязко контрастират.

 

Горното го научих от покойния морски капитан Асен Дремджиев, може би два месеца преди да почине през август 2014 г. и веднага заснех сградата. Изпращам ви две снимки и бих желал да ги добавите към горната статия.

 

Поздрави,

************************

капитан от далечно плаване

 

img_0683

img_0684

неделя, 1 март 2015 г.

Българче от Ню Йорк или нюйоркска песен за България

Българче, което е родено и е живяло досега само в Ню Йорк, записа песен за българските емигранти по света.

Виктор Велинов е на 8 години. До четири годишна възраст вярва, че България е на небето - тъй като до нея се стига със самолет. Миналата година разбира, че майка му е купила билети за ваканция в България и за трети път в живота си ще се върне в родината си. Tогава момчето решава да създаде песен.

Музиката е изцяло на Виктор, а за текста помага и майка му, поетесата Кристина Велинова. Заедно с учителя си по музика Александър Чазов записват професионално песента. Виктор мечтаел един ден, когато порасне, да се върне в България и да живее на село, да гледа животни в Трънския край, откъдето е дядо му, и да направи приют за всички бездомни животни.

Източник: novini.bg