вторник, 17 юли 2012 г.

Вестник Правда и Ленин като Леонардо ди Каприо

По старото поколение знае какво беше вестник Правда. Официозът на комунистическата партия на СССР, колеше и бесеше в медийното пространство на бившия Варшавски договор. Вестникът все още съществува, но се е преоблякъл в нови дрехи, въпреки че идеологически не е мръднал и сантиметър напред. В рекламите на новото лице на комунизма можете да видите Ленин с фейса на Леонардо ди Каприо или Сталин с това на Джони Депп. За някои може да е забавно, но не и за нас, които все още помним онази епоха.

600

понеделник, 16 юли 2012 г.

И Плевнелиев удобно забрави да спомене за жертвите на престъпниците. Съдиите са му по-важни, а пострадалите да се оправят както могат

s1.reutersmedia_netСтранно, че Плевнелиев и дума не каза за хората пострадали от липсата на правосъдие в България, но за сметка на това се нареди като мишок в редичката на защитниците на статуквото в съдебната система. Да, точно на статуквото, едно от лицата, на което и съдия  Тодорова самоопределила се като “един от проблемите на съдебната система”. Странно как Плевнелиев и дума не обели не само за жертвите останали без възмездие в резултат от мързела на тази дама, но и удобно пропусна да забележи лъжите и.

Оказва се, че Тодорова е излъгала когато е претендирала, че има над триста дела – тя никога не е имала повече от 260, а колегите и били средно с над триста. Има разлика нали, господин Президент? Оказа се също, че не става дума за 2-3 забавени дела, а за над 50! Чувате ли това  Президенте? Над 50 дела, над 50 отказа от правосъдие благодарение на Тодорова. И след всичко това казвате, че примадоната Тодорова е несправедливо уволнена.

По-безпринципна и по-мижитурска позиция едва ли някой може да си представи. Жалко.

В Германия 40% от учениците бъркат Третия райх с ГДР

coverСпоред резултатите от проучване проведено от специалисти на Свободния университет в Берлин, германските ученици имат проблеми с  историята и природните науки.  (Euromag)
40% от анкетираните не могат да отговорят на въпроса за разликите между Третия райх и ГДР и ГДР спрямо ФРГ. Мнозина вярват, че във всички тези политически системи има еднакво прилагане на съвременните принципи на правото. Почти половината от учениците са уверени, че германският национал-социализъм е диктатура, но едва едва една трета твърдят същото за ГДР. Само 60% знаят, че след обединението на Германия тя е демократична страна.

Политологът Клаус Шрьодер определя резултатите от проучването като шокиращи. Той изразява съжаление, че съвременните тийнейджъри и млади хора нямат политически познания. "Те се идентифицират с Федерална република Германия, но нямат представа какво се крие зад тези понятия като свобода на словото и човешките права," - казава той.

В проучването проведено между 2009-2012, са взели участие над 5000 ученици от девети и десети клас от различни федерални провинции -  Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Саксония-Анхалт, Тюрингия. Най-лоши резултати показват студенти от Северен Рейн-Вестфалия, и саксонците. В Тюрингия подрастващите показват сравнително добри познания.

неделя, 15 юли 2012 г.

Летище Сендай, най-сложната военна десантна операция в мирно време

Катастрофата се случва на 11 март 2011 година. След земетресението от 8,9, десет метрови вълни заливат летището. На него се намират 1600 пътници и служители. Към спасителната операция още в началото се присъединява и американската армия. На летището е извършен десант. Когато водата се оттича от пистата, морските пехотинци я почистват и там започват да кацат самолетите "Херкулес." Пилотите са кацали самостоятелно защото диспечерската кула не е работила. По въздуха е била доставяна строителна техника, с която е започнато отстраняването на разрушените конструкции. След началото на американската операция към тях се присъединяват японските военни и цивилни служби.

original

originral

originattl