четвъртък, 1 февруари 2007 г.

Русия си призна: Страх я е от ЕС.

Путин го е страх. Страх го е, Европа да не намали покупките на руски енергоносители. Очевидно, че Русия ще се бори с всякакви начини против енергийната независимост на ЕС за да не изгуби паричките и. Това обяснява и истеричната реакция и ултимативния тон за Нефтопровода Бургас-Александрополус.

Русия е суровинен придатък, живеещ от експлоатацията на природните ресурси. По тази причина, заедно с богатите на пертол арабски страни, тя няма никакъв интерес от развитието на новите технолигии в енергетиката. РФ се превръща в ретроградна сила, която се бори срещу прогреса и е против либерализирането на пазарите.

И я ничего не вижу плохого в том, что наши основные потребители в Европе говорят либо переходят к диверсификации своей энергетической политики. Нас это не пугает, потому что мы в свою очередь диверсифицируем пути доставки к различным потребителям и на различные рынки. Конечно, они нас маленько попугивают этим. Ведь когда мы слышим, что они будут диверсифицировать источники, то, значит, мы должны подумать о том, куда мы будем сбывать свой товар.

Римл@нин

Светлина !


Днес в Европа, по предложение на Екологическите организации, трябваше да загасим всички лампи между 19:55 и 20:00. Поводът за тази инициатива е представянето в Париж на поредния доклад на експертите към ООН за климатичните промени - GIEC.
Времето не е много - само 5 минути, всеки може да го направи и да загаси светлината като символичен жест на загриженост за природата. Не се очаква някакъв ефект от тази инициатива - по-скоро важното е участието и сенсибилизирането на повече хора към екопроблематиката....


Тази вечер, аз реших да украся къщата си с всички светлини, които имам. Да пусна уредбата си на пълна мощност с диска "Коса" и да въртя между 19:30 и 20:30 само песента за светлината. Обадих се на приятели, говорих по телефона, изпращах SMS, пуснах телевизора, и сърфирах в Интернет, гледах звездите през телескопа ... не спестявах електроенергия:


ЗАЩОТО съм Европеец и съм горд да бъда...


ЗАЩОТО вярвам, че развитието на технологията е шансa на човечеството...


ЗАЩОТО не искам да се връщам в средните векове и да паля свещи за да чета...


ЗАЩОТО съм свободен човек ...


ЗАЩОТО така заявявам на целия Свят, че съм щастлив да бъда част от бъдещето и нямам намерение да живея в пещерите на тъмно...


ЗАЩОТО ОБИЧАМ СВЕТЛИНАТА !

timber

вторник, 30 януари 2007 г.

Работа и Здраве за Всички. Как либерализмът ще спаси Европа.



Либералната икономика дава свойте плодове в Германия. За съжаление не навсякъде в ЕС е така. Социалистически динозаври, като Франция например, все още се борят срещу свободната инициатива и срещу премахването на пречките пред капитализма.

Да се надяваме, че след предстоящите президентски избори в страната на петлите и рокфорда, нещата ще се променят към по-добро и галите най-сетне ще се присъединят към другите европейски държави избрали просперитета на истинската пазарна икономика.

А до тогава да си припомниом какво е Work For All :

While the rest of the world is booming, Europe lags behind. France, Germany and Italy are stagnating, and so do Denmark, Sweden and Finland. All gained less than 44% prosperity from 1984 to 2004.

" Big government " is the main cause of Europe's weak performance. The oversized Public Sector lacks productivity and the growing bureaucracy is undoing the productivity gains of the Private Sector, eradicating all of its outstanding performance and productiveness.
The Irish economy grew 4 times faster, gaining 169% wealth over the same 20 year period. In barely half a generation Ireland metamorphosed into Europe's second richest country meanwhile creating jobs for all. Europe could improve its overall performance by copying the Irish success formulas: Scaling down Public Spending, downsizing bureaucracy, and shifting the tax burden from income on consumption....


eCp

Меркел е добър пилот. Германия излита.


Увеличаването на БНП за 2006 е от оптималното 2,5%, благодарение на либералната икономическа политиката водена от правителството на Меркел след декларацията от 2004.

Основно тя се базира на flat tax, което означава приоритетно таксуване на "консумацията" , а не на доходите от "работа". ( ДДС беше увеличено от с 3% и в момента е от 19%). Предприятията водят коректно счетоводство, сметките им са в добро състояние и те дисциплинирано плащат пенсионните си вноски във фондовете. Държавната администрация преразгледа разходите си и ги преструктурира , за да ги направи по-прозрачни , но по-ефективни.

Излиза, че две години са достатъчен срок за реформирането на една икономика, която беше отровена от регулации и нерационалност, дължаща се и на честа държавна намеса. Само две години трябваха на германците да скъсат с "рейнския" тип псевдокапитализъм, който беше причината за стагнацията в миналото. Германия доказа, че не съществува алтернатива на либералния капитализъм, не съществува трети път.

Страната сега е в идеална конфигурация. Увеличаването на БНП отговаря на увеличаването на производителността от 2,5%, инфлацията е по-малко от 1,5%, с лихвите всичко е наред и 10 годишният Bund е около 4%, което се връзва прекрасно с другите параметри около 2,5%( да не забравяме, че ЦЕБ е за лихвен процент от 3,75% - в най-скоро време).

Германия печели и от глобализацията. Предприятията изнасят продукция Мade in Germany и реализират печлба от 150 000 000К Евро годишно. И това се случва в една ситуация, в която азиатските валути са силно подценени, а Еврото е надценено. Т.е. германската продукция е скъпа, но компенсира с качеството си и уникалността на някои от продуктите.

Растежът и инвестициите са пропорционални на увеличаването на паричната маса, теоретически всичко е нормално. Немците приложиха ирландския опит: бизнеса, либералните икономисти казаха на правителството какво трябва да направи , а не обратното. Правителството послуша икономическите тинктанкове и вижте сега резултатите. Но има още много да се работи за достигане на селтския резултат. Трябва общата тежест на данъците да се сведе до една трета от БНП, а това е трудно за икономически колос като Германия. Нещата стават по-бавно , но се движат в правилната посока.

Федералната република се отлепя от социалистическото блато, в което я бяха вкарали зелено-червената банда на Йожката Фишер и Джери Шредер. Крайно време беше. Да и пожелаем попътен вятър.
eCp