събота, 23 май 2009 г.

Патриот срещу Искандер в Полша. НАТО и Русия в конфронтация

Москва е остро против предложения от предишния президент на
САЩ Джордж Буш противоракетен щит, чиито елементи в Европа да са радарна станция в Чехия и ракети прехващачи в Полша. Русия
заявява, че щитът е заплаха за сигурността й, съобщи БТА.

Русия предлага като противодействие "да се разположат тактически ракети "Искандер" в района на Калининград", който е
при границата с натовския член Полша, отбелязва Интерфакс.

Първо да видим за какво става дума.

Полша:

Полша подписа споразумение за стратегическо партньорство със САЩ и според него независимо от това дали ще се изгражда натовска база за противоракети прехващачи, Полша получава 194 ракети Патриот в 6 ракетни комплекса. И така Полша сега казва на САЩ следното: "Независимо дали ще строите база за прехващачи или не, ние с вас сме подписали споразумение за стратегическо партньорство, според което вие сте се задължили да ни дадете Патриоти. Ако искате правете база, ако не искате не правете, но ние си искаме ракетите Патриот." Точка. Така че системите Патриот влизат в Полша до края на годината и това няма никаква формална връзка с каквото и да било друго споразумение. Това е полската позиция.

Русия:

Русия разбира се отново е напълно неадекватна. Първо - Защо Русия не разполага със собствени отбранителни противоракетни системи? По две причини:

1. В Русия никога на никого не му е пукало за защитата на руското население от каквото и да било. Това е един вид национална традиция запазила се още от царско време - животът на руснака не струва нищо. Руските управляващи не ценят мужиците си. Колко руснаци ще загинат не е проблем за руските управляващи.  Самите Путин, Медведев и кликата им ще се скрият в дълбоки бункери и ще преживеят.
2. Противоракетните ситеми са сложно нещо. Русия не разполага с капацитет да ги конструира и произвежда. За пример: руснаците не успяват да създадат свои безмоторни самолети и сега ги купуват от Израел, а какво остава за ПРО.

Какво ще разположи Русия в Кьонингсберг като отговор на отбранителната полска система Патриот?

Ще разгръща нападателни ракети Искандер. Защо? Защото очевидно Русия не изключва възможността с тях да нападне Полша страна членка на НАТО и ЕС.

Какво представлява Искандер?

Искандер не е руска, а съветска технология(руснаците след разпадането на СССР не са създали нищо) - ракетен комплекс с далекобойност около 300 км и whacky trajectory, основно срещу жива сила на противника, артилерийски ситемии, ПВО. Ракетата може да носи касетъчен заряд или атомна бойна глава. Войната в Грузия през миналата година, в която Русия използва почти целия си запас от ракети Искандер показа, че те са много слабо ефективни срещу подвижните грузински ПВО и артилерия. Резултатът от използването им срещу грузинската армия клони към нула.

За сметка на това, Искандер се оказаха много ефикасни срещу "неподвижни обекти" - грузинските летища, нефтопроводи и най-вече си спечелиха слава в Гори, където бомбардираха с касетъчни заряди мирното население. Ефектът "Искандер" върху мирното население може да видите тук:

Армагедон: Руските варвари в Грузия 2008

Добро оръжие ли са съветските ракети Искандер?

И "да" и "не". Те са неефикасни срещу подвижната армия на противника още повече след като знаем, че руската армия не разполага със средства за откриване. Тя няма дори разузнавателни безпилотни самолети. В същото време Искандер е добро оръжие за масово поразяване на цивилни т.е. за убийство на невинни хора. По този начин Искандер беше използван в Грузия и очевидно така биха го използвали руснаците и срещу Полша.

Има ли западно противооръжие, което може да спре съветските ракети Искандер ако те бъдат пуснати срещу Полша?

Да, има:

1. Самите полски Patriot PAC-3 PDB-6 са пригодени за поразяване на маневриращи ракети.

2. Полските Ф-16 могат да бъдат снабдени с AIM-9X NCADE-modified seeker, които могат да унищожават Искандер още при старта му. Това е особено интересна опция защото Кьонингсберг не е голям и полските Ф-16 практически без да навлизат в руското въздушно пространство могат да унищожат ракетите.

3. Европейските антиракетни комплекси, които са монтирани и на покрива на новата сграда на ЕК в Брюксел - противоракетите Астер 15 и Астер 30 могат да бъдат използвани и в Полша.

4. Противоракетните системи за къса дистанция Phalanx Close-In Weapon System и най-новото противоракетно оръжие немско производство на Рейнметал(почти винаги немците са най-добрите) Skyshield 35.

Така че руските заплахи както винаги са буря в чаша вода насочена за вътрешно ползване. Когато някой започне да ви разказва колко велика е Русия, запитайте го - щом е толкова "велика" защо не можа да победи малка и бедна Грузия? Защо си плюха на петите когато само 6-7 кораба на НАТО влязоха в Черно море?

Православни попове с партиен билет

000w41xf

петък, 22 май 2009 г.

Газпром намалява инвестициите с 30%. Южен поток не е в приоритетите на компанията

gazprom_299485 Че работата с Южен поток се развива не според плановете на Гоце и столетницата се разбра още в София през миналия месец. След практическия провал на самита последваха така познатите политически фойерверки, но бяха без какъвто и да е практически резултат – финансирането не е осигурено, а не се знае дори и колко ще бъде приблизителната цена на проекта.

На фона на това политическо развитие, идва и потвърждението, че Южен поток влиза окончателно във фризера:

четвъртък, 21 май 2009 г.

Япония: трудно време за икономиката

economiejapon Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с 4% през първия триместър на 2009 година. На годишна база това представлява 15,2%. За 2008 година японският БВП е намлял с 14,4%.Това главоломно падане се дължи на намаления експорт в резултат на международната рецесия и на постоянно падащата вътрешна консумация.

Секс реклама на френските социалисти за европейските избори

Мотото е "Гласувайте за социалистите! Направете така, че Европа да вибрира!" . Чудя се защо на тези хора все вибратори, презервативи, опъвания са им в главата когато дойде време за избори. Очевидно това не е само български патент.

Technorati Tags: ,

сряда, 20 май 2009 г.

Ротердам столицата на Евроарабия - ислямизъм, шариа и насилие

imaami_khodr_chehab Италианeцът Сандро Магистер представя в блога си превод на един репортаж за Ротердам –най-ислямизирания град в Европа. Репортажът е публикуван във вестник Il Foglio. Жените са забулени, кметът е мюсюлманин, а съдилищата и театри прилагат шариата. Много квартали живеят в насилие, приличат на тези от Близкия изток и са под контрола на най-тъмните ислямисти. С всичките си анти-дискриминационни закони, холандското общество, не успява да се справи с проблема и Ротердам живее в пълна сагрегация. The Economist, седмичник далеч от изповядването на анти-ислямски възгледи, публикува статия на Geert Wilders,който нарече Ротердам "Кошмарът Евроарабия".
Сандро Магистер представя "В ротердамската кашба”, репортажът на Джулио Меоти публикуван 14 май 2009 г. в Il Foglio.

понеделник, 18 май 2009 г.

Президентът на Украйна призова за демонтиране на комунистическите паметници

  090517162301_yush226b

Президентът на Украйна Владимир Ющенко в Деня на паметта на жертвите на политическите репресии, призова в страната да бъдат демонтирани всички комунистически паметници:

"Украйна е длъжна най-после да се очисти от символите на комунизма, който унищожи милиони невинни. ... това не е част от нашата история, както някои цинично казват, а част от комунистическата система. Комунистическите паметници са символ на убийства и съхраняването им е подигравка с паметта на загиналите."

По неговите думи през последните години са демонтирани над 400 паметника и са преименувани на 3000 топографски обекта, но според президента "до завършване на работата има още много време."