петък, 9 ноември 2007 г.

Kраят на Сицилианската защита

Доскоро външната политика на Франция изглеждаше като Сицилианска защита - никаква инициатива, статизъм, глухо затворена и фиксирана да защитава остатъците от имперското величие. Прикритият ѝ антиамериканизъм, често избухваше в кампании, в които Франция се нареждаше до срамни деспотични режими. Да си припомним подкрепата за Садам и съюза Ширак-Шрьодер-Путин.

Това време изглежда, че си заминава в историята. Саркози е отново в САЩ и е посрещнат като голям приятел на Америка, а сондажите на общественото мнение показват, че мнозинството от французите искат приоритетни отношение САЩ - Франция.

ghf



Разпадане на Белгия? А какво става тогава с Европейския съюз?

Ако Белгия се разцепи, какво става с ЕС?
Вече 144 дни Белгия е без правителство и знаете ли какво? Всичко изглежда нормално.

Еврократите продължават да си запазват маси в ресторант “Ком ше соа”, момчета с марокански произход танцуват брейк на станциите на метрото, а държавните служители (които са доста) бавно похапват бисквитки и пият кафе с блудкав, но богат на витамини заместител на млякото. Това ни навежда на мисълта, че може би няма нужда от белгийско правителство.
Тази седмица Белгия ще счупи рекорда си за най-дълъг период без правителство и никой - освен пълчищата държавни служители, които треперят за пенсиите си - не изглежда особено притеснен. Ако нещата продължат в този дух, правителството на фламандската общност може да бъде изкушено да постъпи като Елцин и да си присвои правомощията на покойната федерация. Защо ли ви занимавам с размислите си за Белгия? По три причини. Първо, защото както гласи една неволно забавна забележка на Харолд Еванс от времето, когато беше редактор на “Таймс”, “Много отдавна не сме имали коментар за Белгия”.
Западните страни не се разцепват много често и историята заслужава повече внимание, отколкото й беше обърнато. Второ, защото Белгия до голяма степен беше наша грешка. Решени да не допуснем пристанищата в Ламанша да попаднат под контрола на враждебна сила, ние подкрепихме създаването на новата държава, поставихме на трона й подходяща издънка на Сакскобургите (чичо на кралица Виктория, както обикновено) в лицето на Леополд Първи и я подсигурихме военно.

Наследниците на Леополд обаче не бяха особено признателни. По време на Първата световна война неговият внук Албер Първи предложи да мине на страната на врага, ако Германия признае властта му и изплати репарации. (Като имате предвид защо най-вече Великобритания влиза във войната, това вероятно е най-неблагодарната постъпка в историята на човечеството.) През Втората световна война синът на Албер, Леополд Трети, сътрудничи на Германия и в последствие е принуден да абдикира. Накратко, каквито и причини да сме имали някога, Белгия отдавна е престанала да бъде от стратегическо значение за нас. Третата причина обаче е най-важната. Белгия функционира (или по-скоро функционира зле) на принципа на Европейския съюз. Няма белгийски език или култура, а белгийската история е твърде кратка. Както каза Ив Льотерм, победителят на изборите през юни, Белгия се крепи на краля, футболния си отбор и няколко марки бира. Ще си позволя да перифразирам думите на Рене Магрит (един от малкото безспорно известни белгийци): “Това не е нация”.

Тъй като не можеше да разчита на споделена идентичност, неопитното белгийско правителство трябваше да купува лоялността на хората чрез създаване на много работни места в държавния сектор. Всяка държавна институция беше впрегната в това: профсъюзите, национализираните предприятия, службите за социално осигуряване. Накратко, Белгия стана микромодел на това, в което се превръща ЕС: механизъм за субективно разпределяне на пари. По понятни причини фламандците са най-големите привърженици на разделянето на страната: те внасят по-голямата част от данъците и недоволстват, че трябва да плащат за мързеливите си френскоговорящи съседи. Във
Валония живее 33 на сто от населението на Белгия, но то дава само 24 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. 20 процента от жителите на Валония са безработни, а 40 процента работят за правителството. Въпреки това, колкото и да е странно, смятам, че френскоговорящите белгийци могат да спечелят най-много от разпадането на страната. Когато анализатори казват, че “Валония” печели от субсидии 20 милиарда евро годишно, това, което всъщност имат предвид е, че шепа френскоезични политици и чиновници печелят: субсидиите им дават възможност да награждават приятелите си и да наказват враговете си.
Отрежете тези субсидии и безжизнената бюрокрация, която върви с тях, и валонците биха могли да започнат да създават и да продават неща вместо да са принудени да уреждат нещата по обичайно трудния начин. Накратко, Валония може да се окаже в ролята на Словакия при развода: бедният партньор, първоначално разтревожен, че ще остане сам, който постига зашеметяващ икономически растеж след като схване какво трябва да се прави.
А какво ще стане с Брюксел, предимно френскоезичният град, който е и столица на Фландрия? Евроентусиастите имат планове. Ако Белгия се раздели на две, тяхната цел ще е да извадят грозната й сива столица и да я поставят под прякото управление на ЕС, по подобие на Вашингтон, окръг Колумбия: само тогава ЕС най-накрая осезаемо ще превъзхожда националната държава.
Бедата е там, че това би станало само след шумно потвърждаване на националния принцип. Белгия се разпада, защото няма истински белгийци, точно както няма и истински европейци. По-скоро има отделни народи със свои собствени езици, телевизии и политически партии.
Демокрация без “демос” - съставната единица, която подразбираме, когато използваме думата “ние” - остава само с “кратос”: властта на система, която използва силата на закона, за да постигне това, което не може да постигне, призовавайки към патриотизъм. Сам обаче “кратос”-ът не може да крепи една държава.
On the current crisis in Belgium, see also:

A City Without Water Is A City Without A Soul, 28 June 2005How Flanders Helped Shape Freedom in America, 11 July 2005
The Dark Roots of the EU, 5 December 2005
Nations Under Construction: Defining Artificial States, 13 June 2006
Why Is the Vlaams Belang So Popular? 13 February 2007

четвъртък, 8 ноември 2007 г.

Забравената история. Ние можем и тук да бъдем силни, и даже още по-силни.

wqerqw

1912 ГОДИНА В СОЛУН

Тежка влажна есен падна над големия град. Ситен студен дъжд ръми, ето цели дни.
Необичайно. През другите есени сме имали прекрасно слънчево небе тука, край лазурния бряг на тоя благословен от бога юг. А сега небето е тъмно, готово да изсипе върху главите ни цялата си тежка оловена маса.
Тъй започна, тъй изглежда ще завърши новата война - все с дъжд и влаги. Така в напрегнато очакване за народно освобождение се стегнаха сърцата и душите на всички българи в този голям крайморски град. Така всеки, рано и вечер, запитваше где са нашите. Кога ще влязат в града? Преминали ли са вече поленинските (дойранските) и на Круша планина височините? Крачат ли бързо към бреговете на южното море, както в началото.

Спотаени, ние си шушнехме тихо и плахо един на други. Очаквахме да стане нещо. Очаквахме да зърнем на бреговете на Бялото море твърдия като гранита на Пирин наш войник. И все пак не можехме да се избавим от мисълта за тежки дни, настъпили за народа ни.

Боже господи, все войни ли ще водим ние!
Още са пред очите ми дните на снежните бури и бурите на Руско-турската война, които лежаха на плещите на българския народ през седемдесет и седмата – седемдесет и осмата година. Тогава ние, народните учители, събирахме наоколо си девиците, майките и децата. Учехме ги да бъдат търпеливи, да имат упование в бога. Утешавахме ги. Насърчавахме ги. И ние, и те мислехме за утрешния ден, за възторзите на целия български народ, които не закъсняха да дойдат за България, за българската държава, за лелеяната мечта на толкова поколения, преживели тежко вековно робство.
...
Тръпки ни побиваха за мъките и очакванията на нашия народ тука, в този прекрасен крайморски град, дал гостоприемството си на хиляди и хиляди добри и крепки българи.
Вярата ни и сега е безгранична. Любовта ни и сега няма край – вярата ни и любовта ни към храбрия воин, който трябваше да надмине бащите и дедите от Шипка и Плевен.
Студените дъждовни дни продължиха да се нижат един след други – все така монотонни. Само далечният пукот на пушките и грохотът на оръдията нарушаваха покоя на тия смесени от радост и тъга дни.
Мъката от неизвестностите на утрешния ден бе голяма. Голяма бе мъката и от непрекъснатите вражди, които се сипеха върху ни дотогава от чуждоверски и чуждонародни зависти.
А имаше защо да ни завиждат. С трудолюбието си, с постоянството си българите бяха придобили в големия беломорски град първо място сред другите просветени общества. Училищата, гимназиите, общината, културните ни институти, многото български квартали в града цъфтяха.
Нашият народ бе телесно и духовно здрав. Господ бе сред него. Църквите бяха винаги пълни. Хората бяха внимателни, човечни и милостиви помежду си. Имаха високо чувство на отговорност за думите си, за делата си.

През крайните дни, преди да влезе нашата войска .в града, мъката се увеличи, не намаля. Съюзниците бяха пред града – някъде към полето от запад. Те бързаха да влязат първи. Да изместят нашата войска. И влязоха първи, преди нашите да се окопитят.
Потресени, сърцата ни се свиха от болка.
Така настъпи последната вечер. Дъждът продължаваше да преваля на милиони малки прашинки. Като че ли без начало и без край. Никой няма покой. Всички броим часовете, минутите. И изеднъж светна пред очите ни. Електрически някакъв ток обхвана всички. Като гръм из тъмното черно небе се разнася вестта – нашите[1] идват!
Урааа!
Сълзите бликат обилно. Гласът е задавен. Ураган от чувства някакви задушава гърдите. Думите като тежки камъни залитат в гърлото. Неми стоят двадесет хиляди[2] добри български граждани от беломорския трад пред настъпващата велика радост... Сливат се сърцата на брата-войник и на брата-роб!
В слух и взор се превръща целият град през тази тъмна като рог нощ.
Чудно. Тактът иа барабаните е същият, едновремешният такт на барабаните от Шумен, от другите войни с турците. Същи бяха и звуците на бойните тръби. Те процепваха нощната тишина и пробуждаха всичко живо в града.
Като че ли отново се нижеха вековете на българското минало.
Било ли е същото през Калояновите нощи – пред крепостните стени на Солун, преди седемстотин години? Най-сетне славните рилци[3] са при нас! Преминали толкова премеждия и опасности, те са в града на всебългарските и всеславянски просветители Кирила и Методия. Мокри до кости, рилци маршируват бодри и горди!
А нощните им лагери сред големите дворове на гимназията издават безкрайна мистична прелест - основата на нашия живот. Прелест – мила и свидна, буйна и тиха. Някакъв потаен свят на миналото се издига от полусветлите и полутъмните фигури на насядалите около огъня наши войници, дошли ни на гости от Осогово[4], от Велбужд и от Рила.
Това не бе действителност. Това бе балада на българската военна слава, балада на тази паметна беззвездна нощ край Бялото море.
Ах, тия насядали купчини от български войници, с техния изпечен от ветровете вид, с брадясалите им лица. Тези пожълтели бели ризи на гърбовете им, седмици цели непригледани и непрани от благословената ръка на българската майка! Тези кални ботуши! Тези изпокъсани и мокри шинели!
Ние не знаем четката на кой художник би най-добре предала жълто-червените и синьо-червените пламъчета на разжарената клада, отражаващи се в живите и бодри очи на войниците, играещи с лицата им, с дрехите им, с движенията им. Тази обгорена нощ, нощ с толкова много светли видения, с толкова тъмни, неуловими багри, нощ, прилична на някаква магическа пещ, из която изскачаха и прелитаха многоцветни чудновати пеперуди, спиращи ту на косматите гърди на нашия "чичо", ту на стоманените части на пирамидите, образувани от пушките, ту на крепко сложените рамене на тези мъжаги из Балкана, преминали толкова друмиша и урви, за да стигнат до нас! А копнежът на сърцата им към родната стряха? Той се четеше във всяка тяхна дума.
Това бяха часове и дни на висок народен подем, на повдигнат дух, на голямо народно щастие. Всеки се надпреварваше да облекчи участта на войника-брат. Всеки бързаше да го нахрани и напои. Всеки се надпреварваше да вземе у дома си двама, петима, десетмина братя. Народ, достоен за достойна родна войска; народ с душа, изтъкана от любов и копнежи по родна земя, с поток от здрави чувства.
От кои ли врати на крепостните стени влязоха в града осоговци и рилци? Повтори ли се пред крепостните стени и сега церемонията със забития меч на Калояна отпреди седем века? Кой предаде града? Кой отвори широкия друм за победоносния марш на полковете?
Ликуват всички. Примесват се съюзните войски. Крепнат упованията за бъдещето на българите, на българския народ. Никой и не мисли за злата орисница. Кой смее да дебне стъпките ни.


dsfs

Училищата, някои казарми и болници, многото частни домове са пълни с наши войници. В града се установи редовна българска поща. Уреди се българска власт за българските квартали. Трибагреното българско знаме гордо се развява по най-високите сгради. Вековни стари църкви се пълнят с наши войници и граждани богомолци.
Но едва-що бурята на тежката война затихна, ето ти нова буря. Нова страшна буря се разрази над главите на гражданите от тоя град.
Не е лека човешката и народната съдба.
Скоро разбрахме, че не ще ни оставят свободно да живеем и да се развиваме. Вчерашните паради и тържества пред солунската "Св. София" се превърнаха днес в огнища на пушечен и картечен огън. Невинна българска кръв отново заблика. Затвориха се сърцата на гражданството пак.
Какво стана сетне?
Каквото и да стана, българският дух не биде убит!
В скрижалите на родната история този български дух отново записа, че над всичко българинът знае да обича българското име и българската земя.
Отново загърмяха оръдията. Този път – в центъра на самия град.
Току пред самата наша къща бе поставено най-заядливото от тях. Всяка минута то страшно бумтеше и стреляше към българската община, в която се бяха залостили шепа наши юнаци.
По-малките ми деца бяха с нас. Те се гушеха в пазвите ни, също както децата на Шумен се гушеха преди толкова десетки години от паметното хилядо осемстотин седемдесет и осмо лето.
Този път бе още по-страхотно. Нападнаха и училищата, Бедните деца от училищата, каква храброст, каква обич към българското име и българския род показаха те!
И най-сетне бурята спря. Нови тъжни страници записа историята за нашия народ. Ние всички бяхме разпръснати като пилци. Нерадостни дни отново се заредиха. Мен лично и моите близки отнесе един голям презморски параход. Отнесе ни на изток към Цариград, сетне на север към Бургас, и най-сетне към София, към обетованата братска земя, която бях познала и дълбоко обикнала от годините преди Освобождението.
"Сбогом, прощавай, бащин край,
Води те скриват веч..."
Сбогом, отново изгубен роден край на благословения юг.
Такава е била нашата съдба. Тъй е отредил всевишният! Неговото дело е велико! Той няма да остави нашия народ!
Сега отиваме на север. Както толкова пъти са се прибирали нашите прадеди от морето към своите планини, така сега и ние се прибирахме в братска земя.
Отново там ще ни погали свежият лъх на Балкана. Отново оттам ще долавяме далечния крайморски чар и ще копнеем по него!
А сега – сега трябва да се работи. Да се работи в полето на духовната всебългарска съкровищница.
Ние можем и тук да бъдем силни, и даже още по-силни. За няколко десетки години ние много направихме. Но то не стига. То съвсем не стига. Нова вяра в собствените ни сили, в силите на родната ни обич трябва да събуди сърцата ни и умовете ни към нова работа.

вторник, 6 ноември 2007 г.

Антипразник - 90 години от Октомврийската Революция


Болшевиките се учат от френските си колеги, които първи прилагат на практика Големия терор през 1794 година.

Откъс от книгата на Robert Conquest, „The Great Terror”:
.
.
“The French Revolution, he insists, was a continental attempt to imitate England’s Glorious Revolution, and as soon as it went beyond installing a constitutional monarchy and descended into Jacobinism it drowned democracy itself in blood. Jacobin democracy—populist, egalitarian, naturally inclined to see Marx as the heir of Robespierre—is European. Real democracy—an independent civil society, rule of law, constitutional checks and balances—is an invention of “Anglo-Celtic civilization.”

Britain was lucky, rather than predestined, to be free. Liberty, he argues, is a happy accident of England’s history: “Since the collapse of Rome, there has never been any significant period in Britain when the state was strong enough to enforce its will without considerable concessions to the rights and liberties of important sections of its subjects and without reliance upon consent.” In Britain—and in America—society created and controlled the state. In continental Europe, the state created and controlled both society and nation.

In Conquest’s view, South Africa, India, and democratic Nigeria share more with Canada, the US, and Britain than they do with African and Asian neighbors with political cultures of non-English origin. Common institutions—liberal constitutionalism, the rule of law, checks and balances, and common values like tolerance and individual rights—as well as a common language provide the basis for “a more fruitful unity” than, for example, common membership in the divided and generally impotent United Nations.”

понеделник, 5 ноември 2007 г.

Забравената поезия.Гяур

Надмогнал свойта земна смърт
от този гръб за първи път
излизаш ти - един Вампир -
и вдигаш своя кървав пир.
Дори роднини не щадиш -
вред сееш кървави следи.
Но мразиш горкия си дял,
сам друга орис би избрал,
че всяка жертва в своя час
те разпознава и без глас
проклинат те, Кълнеш ти тях.
Цветята ти угасват в страх...
Иди при своя гроб такъв -
дъхтящ на смърт, окъпан в кръв
и с демони зли до край
ти свойта участ изгуляй,
дордето призрак по - свиреп
не погне тях, а с тях и теб.

Байрон

След Google и Microsoft ухажва България

В съвременния свят, значението и важността на една нация се измерва и с присъствието на езика и в световната мрежа. В този смисъл, добрите новини идват една след друга за България. Гугъл преди време преведе търсачката си на български, а от скоро и блоговете му са с българско меню. Майкрософт не остава по-назад и предлага езиков пакет на български за новата си операционна система Windows Vista. Това е доста приятно за България. Очевидно се съобразяват с нас, особено ако се има предвид колко време трябваше на фирмата на Бил Гейтс за да адаптира Windows XP за страната ни.

google

blog

mail

vista

Всъщност оказва се, че Майкрософт е решил всички проблеми с българската фонетична клавиатура(трябва просто да инсталирате ето това тук ). В новата фонетика има клавиш за буквата И ударено, но ако тази буква я няма в шрифта, който използвате, то вместо нея ще се появи квадратче. За да решите проблема, вземете си от сайта на Microsoft последния update на шрифтовете Times New Roman, Arial и Verdana. Ще намерите този update тук: European Union Expansion Font Update. Добавили са и фонетика за немски и френски:


Фонетична подредба за немски клавиатури: QWERTZ

Фонетична подредба за френски клавиатури: AZERTY

По-подробно описание ще намерите на сайта: Как да инсталираме новата българска фонетика?

Местни избори 2007. Кой къде

Приключи вторият тур на местните избори.

Избирателната активност в страната е била 47.8%.

ГЕРБ спечели кметски места в Бургас, Видин, Стара Загора, Ямбол, Враца, Сливен, Габрово.
БСП печели кметските места в Благоевград, Шумен, Ловеч и Перник.

След като ЦИКМИ обработи 100% от протоколите стана ясно, че в Бургас кметското място е спечено от кандидата на ГЕРБ Димитър Николов с 63.55 %.

В Русе Божидар Йотов с 59.15% спечели над кандидата на ГЕРБ Ваньо Танов. В Шумен кандидатът на БСП Красимир Костов спечели 50.08%, а опонентът му от ГЕРБ Веселин Златев - 49.92%.

Във Велико Търново с 53.94 % спечели независимият кандидат и досегашен кмет на града Румен Рашев.

И в столицата партия ГЕРБ води убедително във втория тур на местния вот. Партия ГЕРБ печели 16 места за районни кметовев столицата на втори тур, а със спечелилия на първи тур кмет на Искър, спечелените места на ГЕРБ в столичните райони стават 17.
Обединените СДС и ДСБ („Алианс за София") печелят 5 районни кмета, а БСП - двама.

В Стара Загора с 50.42 % победител е кандидатът, издигнат от ГЕРБ Светлин Танчев.

Войната - всяко зло за добро. Част четвърта

Войната - всяко зло за добро. Част първа
Войната - всяко зло за добро. Част втора
Войната - всяко зло за добро. Част трета

Патронажът на управници, чиято основна цел била да си осигурят военно превъзходство над съседите, бил в основата на изработването на най-ранните карти и на науката картог­рафия. И наистина, няма да е преувеличено да се каже, че съзнанието за стратегическо превъзходство било също тол­кова силно, колкото и съблазънта на златото, и то тласкало испанците, французите, португалците и англичаните да фи­нансират експедиции до най-далечните кътчета на земното кълбо.

Много по-късно, в последните години на XIX в., Джулиелмо Маркони, още един търсещ дух, се видял принуден да приеме покровителството на военните, когато идеите му не срещнали разбиране. През 1894 г. италианското правителст­во отказало да финансира неговото проучване върху предава­нето и приемането на радиовълни. Само че две години по-късно Маркони бил спонсориран от британското правителст­во, което по това време активно търсело по-добър метод на свръзка между корабите. Така било патентовано първото ра­дио. В началото на следващия век британските дреднаути били екипирани с устройствата на Маркони. От това военно приложение радиото се разпространило по целия свят и нав­лязло в ежедневието. През 30-те години на XX в. повечето домове в развитите страни разполагали с радиоприемници.

Създаването на радара следва същия модел. Почти по вре­мето когато Маркони работел по радиото, един германец — Христиан Хюлсмайер — се вдъхновил от работата на своя съотечественик Хайнрих Херц, който двадесет години по-рано открил, че електромагнитни лъчения с определени дъл­жини на вълните се отразяват от твърди тела. Хюлсмайер създал машина, която можела да измерва този ефект, а през 20-те години на XX в. двама американци, Врейт и Туве, показали че импулси могат да се отразяват и от йоносферата.

Нито едно от тези открития не събудило интерес у хората, които развързвали правителствените кесии. Едва през 1939 г., когато над Европа надвиснала голяма война, британското правителство започнало да се вслушва в твърденията на мла­дия изследовател Робърт Уотсън-Уат, който проектирал пър­вата работеща радарна система - точно навреме, за да помог­не на Кралските военновъздушни сили да победят Луфтвафе
в битката за Англия.

Други форми на военен патронаж са спасявали цели наро­ди от поражение, макар и само временно в някои случаи. Най-известният случай е този с германското правителство, което през 1916 г. осъзнало, че страната много бързо израз­ходва запасите си от амоняк - основна съставка за производ­ството на мощни експлозиви. По това време единственият източник на химикала била чилийската амониева селитра, а тя била недостъпна поради британската морска блокада. И така, водени от отчаянието, германците се обърнали за по­мощ към науката.

Няколко години преди войната Фриц Хабер, най-прочути­ят химик на своето време, бил разработил метод на синтези­ране на амоняк в лабораторни условия. Проблемът за Хабер и германските военни бил, че неговият процес произвеждал много малки количества амоняк. С изненадваща прозорли­вост германското правителство бързо заключило, че изходът от войната може да зависи от резултатите от това изследване, и отклонило средства и ресурси за развиването на системата на Хабер. В края на 1916 г., когато запасите от амониева селитра вече почти били свършили, Хабер бил успял да уве­личи производителността на своя метод и бил започнал да синтезщ» големи количества газообразен амоняк. В края на войната всички германски експлозиви се произвеждали по неговата технология. Тази разработка била толкова същест­вена, че нейният успех - поне така твърдят някои - удължил Първата световна война най-малко с една година.

Без съмнение работата на Хабер е довела до преждевременната смърт на стотици и стотици хиляди хора, но не можем да подценяваме гражданската значимост на неговия метод, тъй като днес амонякът се използва не само за произ­водството на мощни експлозиви, но също и като незаменима съставка на торове, силно почистващи препарати и модерни охлаждащи системи. Днес амонякът продължава да се син­тезира по метода на Хабер и произвежданите от него торове спомагат за получаването на реколта, хранеща стотици ми­лиони хора, които иначе биха гладували. Освен това амоняч­ни съединения се използват широко като дезинфектанти по целия свят, а употребата им като охлаждащи агенти е без­ценна за индустрията.

И все пак историята на Хабер не е нито най-дълбокият, нито най-драматичният пример за военен патронаж в исто­рията на нашето време. Тази чест принадлежи на два проек­та от средата на XX в., единият, породен от глобалните кла­нета по време на Втората световна война, а другият — от глобалното напрежение по време на Студената война през 50-те години.

Създаването на атомната бомба и космическата надпрева­ра бяха изключително скъпи, а проектът „Манхатън" доведе до смъртта на стотици хиляди мирни японски граждани. И все пак няма да е преувеличено да се каже, че, взети заедно, технологичните придобивки от тези две начинания са проме­нили света. Знанията, натрупани от екипа учени, който ра­боти по конструирането на първата атомна бомба в Лос Ала-мос, Ню Мексико, придвижват ядрените изследвания от на­бор теоретични идеи, формулирани в началото на XX в., до практическа наука. Тя ни е дала атомната енергия, лазери­те, оптичните кабели и миникомпютрите — цялото богатство от постижения, които поддържат живота през XXI в.
От космическата надпревара сме получили комуникаци­онните спътници, глобалните далекосъобщителни мрежи, системите за метеорологични наблюдения, спътниците за търсене на природни ресурси, пробиви в медицината, които могат да се постигнат единствено с изследвания при нулева гравитация, нови лекарства, нови модерни материали, Циф. ровата технология, миниатюризацията. И тук списъкът е дълъг и впечатляващ.

Сър Сой Цукерман, който е писал надълго и нашироко за науката и войната, изтъква следното: „Обемът на нацио­налните ресурси, които са посветени на приложенията на науката за военни цели, обикновено е огромен в сравнение със заделеното от правителството в гражданската сфера... В крайна сметка границите, до които науката бива внедрявана във военната сфера, зависят от търпението и убедителността - и то убедителност в няколко различни посоки - на хората, които са отговорни за обезпечаването на националната си­гурност. И наистина, ясно е, че често научните начинания изискват толкова огромни ресурси, че никога не биха били започнати, ако не бяха в сила военните императиви. В слу­чая двата очевидни примера са развитието на приложната атомна наука и полетите в космоса.

Влиянието на правителството и военните е ясно в случаи като проекта „Манхатън** и космическите програми на САЩ и Русия, но това влияние се проявява в много форми. Проек­тът „Манхатън** е първият пример за институционализирана голяма наука". Има два други начина, по които военните нужди и предполагаемите военни нужди на една нация могат да бъдат задоволени. Те са по-често срещани и поради големия си брой и широкия си обхват са също толкова важ­ни, колкото и мегапроектите, струващи милиарди долари.

Първият от тези начини е огромното военно участие във финансирането на университетите. От 40-те години на XX в. една значителна част от милиардите долари, които се влагат в западните университети, идват от военните. Другият е из­ползването на изобретателността на дребния бизнес. След като военните са получили правото първи да се възползват от нововъведе­нието, то бива предоставено на широката общественост. Това „колонизиране" на гражданската наука от страна на военни­те означава, че военните приложения на някаква конструк­ция, устройство или технология обикновено са с десет годи­ни пред която и да било стандартна гражданска употреба.

Важно е да се отбележи, че научният прогрес не е рожба нито само на военния устрем, нито само на лабораториите, които се финансират от комисиите по отбраната. И все пак военните императиви често са фактор и решаваща сила. Във фокуса на политиците и военното командване винаги ще има нов враг и нова причина за разработването на оръжия, лекар­ства, транспортни средства и комуникационни мрежи. От тях са се породили и ще продължават да възникват нови методи за водене на война, а заедно с тях и нови кървави конфликти. Но за щастие, както се надявам да стане ясно от разказа ми, по протежение на този трънлив път човечеството е спечелило и ще продължава да печели много ценни неща. Защото, както знаем от историята, от най-тъмните кътчета на човешката душа може да се роди както зло, така и добро.

По "Изобретено от войната "

неделя, 4 ноември 2007 г.

ExtremeCentrePoint Bulgaria: Русия ( Россия ) - враг №1 на българщината. Окупацията.

ExtremeCentrePoint Bulgaria: Русия ( Россия ) - враг №1 на българщината. Окупацията.

Войната - всяко зло за добро. Част трета

Войната - всяко зло за добро. Част първа
Войната - всяко зло за добро. Част втора
Войната - всяко зло за добро. Част четвърта

През 70-те години на XX в. стана ясно, че някои от най-големите постижения в историята на науката са дошли от смесването на несвързани дисциплини. Един от най-добрите начини да се ускори това развитие е да се подхрани кръстосаното „оплождане" на различни дисциплини. В сферата на теоретичната наука Дарвин достига до своята теория за еволюцията, като събира на едно място познанията си по биология, геология и социология. Днес Стивън Хокинг и други физици търсят нещо, което наричат „универсална теория за вселената". За целта използват шеметна комбинация от математика, космология и физика на елементарните частици. По-същия начин и практичните учени и инженерите стигат до най-големите си прозрения, като съчетават данни от най-напредничавите технологии, за да създадат един изключително многостранен и въздействащ образ.

Наскоро едно изследване, ръководено от базираната в Калифорния компания „Телесензори" и финансирано от DAPRA започна да смесва проучвания в областта на виртуалната реалност с медицински изследвания. Резултатът е прототипно устройство, което позволява на военните пилоти да „виждат" много по-далеч, отколкото биха могли с невъоръжено око. Датчици по външната страна на самолета подават информация към специален шлем. Оттам сигналите се препредават директно към ретината на окото на пилота и неговия мозък. Самолет, който е оборудван с подобна апаратура, няма нужда от прозорци. Междувременно изследователи в Япония, САЩ и Европа разработват начини да използват тази технология за виртуална реалност, за да възстановяват зрението на слепи.

Разбира се, няма нищо ново в това да се комбинират парите на военните с мозъците на учените. Може би най-ранния документиран пример за военен патронаж (а всъщност и пър­вият пример за надпревара във въоръжаването) е от III в. пр. Хр., когато Архимед се включва във финансирано от управниците състезание и проектира революционен нов катапулт за армията. Устройството било използвано и нанесло опусто­шителни поражения в битката при Сиракуза през 265 г. пр. Хр. Междувременно, далеч от Гърция, китайските алхими­ци от времето на династията Хан в усилията си да задоволят исканията на своите военачалници, открили барута.


За много от великите мислители в историята военният патронаж е бил жизненоважен, за да осигуряват прехраната си. Брунелески, Алберти и по-късно Галилей са разчитали за своето препитание на войнолюбивите амбиции на своите богати господари. Всъщност в продължение на дълги годи­ни Леонардо да Винчи (пацифист по убеждения) служил като военен инженер и при херцога на Милано Лудовико Сфорца, и при неимоверно жестокия Чезаре Борджия. В писмото, с което се представя пред Сфорца, Леонардо заявява: „Най-бляскави Господарю, след като вече видях достатъчно и се запознах с доказателствата на тези, които се смятат за майс­тори и изобретатели на военни машини, и след като се уве­рих, че техните изобретения и употребите на гореказаните инструменти не се различават по нищо от тези, които се използват от всички, дръзнах - без да искам това да навреди на някой друг - да се свържа с Ваше Превъзходителство, за да ви запозная с моите тайни изобретения, като след това се оставям на Вашето благоволение, за да Ви покажа на дело -в удобно за вас време - това, което накратко съм описал по-долу”. След което се захваща да описва проектите си за об­садни машини, нови видове барут, транспортни средства и оръдия, включително мортири, „много удобни и лесни за транспортиране; с тях могат да се изстрелват камъни, които да се сипят почти като градушка, а пушекът им ще хвърля врага в ужас и така ще му причинява големи щети и обърк­ване".

Следва ...

Джон Уейн в Rio Bravo

My Rifle, My Pony and Me - Dean Martin and Ricky Nelson



Rio Bravo - Cindy Cindy