петък, 11 февруари 2011 г.

Американските концентрационни лагери през Втората световна война. Концлагер Manzanar, Калифорния (Сиера Невада)

След избухването на войната с Япония, правителството на САЩ, през пролетта на 1942 г. интернира в лагери повече от 100 000 японци американски граждани. През 1943-44 година, американският фотограф Ансел Адамс прави няколко посещения в един от тези лагери  в Калифорния, на изток от планината Сиера Невада.
В лагерът са задържани около 10 000 японци. Те са настанени на границата с пустинята(годишните валежи тук са около 200 мм годишно). Лагерът е ограден с телена ограда, която изгражда охраняем  периметър с кули и прегради. Най-близкия град е на около 80 км. 
В лагера японците остават до 1945 година. Те са ангажирани в селското стопанство, шивашката промишленост и производството на части. Лагерът има своя полицията, медицинско обслужване и католическа църква.

untitled

untimtled

сряда, 9 февруари 2011 г.

Как Тройната коалиция се превърна в Тройна опозиция. Синята коалиция, БСП и Гоце в защита на мафията и срещу Цветанов

225_cvetan_cvetanov_ministar20 години трябваха за да паднат и последните маски в българската политика. Притиснати в ъгъла, оставени без спонсори, старите политически сили бяха принудени да заемат ясна позиция. Така рамо до рамо под знамето на ДС се наредиха всичките и деца. БСП, Синята коалиция и Гоце създадоха общ фронт за запазване на бандитското статукво в страната.
Алексей Петров-Трактора, Гоце агента, Иван Костов, Димо Гяуров, Мартин Димитров се оказаха съюзници, играчи в един отбор. До кога така?

“Моята оставка от доста време се иска както от организираната престъпност, така и от политически опоненти”, заяви вътрешният министър в отговор на искането на Синята коалиция Бойко Борисов да го извади от кабинета.


“Днес просто се материализира в ясно изказване, което е изявено като позиция от Синята коалиция. Това, което може би имат предвид – евентуално Алексей Петров да бъде бъдещият вътрешен министър”, заяви още Цветан Цветанов пред журналисти, цитиран от “Фокус”.


“Убийствата на Румен Рачев и адвокат Лупов (шуменският бизнесмен и великотърновският юрист бяха застреляни през 2009 г., а миналата за това бяха обвинени “Килърите” – б.р.) имат връзка с нерешени финансови въпроси, след банковия срив през 1997 година. Когато говорим за Синята коалиция, нека да се върнем във времето, когато те поеха властта – 1997 година, и когато я сдадоха – 2001 година, и да ми кажете колко бяха осъдените или разследваните за банковия срив в България и банковата криза от `96-`97 година”, заяви Цветанов и изтъкна, че напротив – има засегнати от политиката на сегашното правителството за борба с корупцията и организираната престъпност.

Въоръжената съпротива срещу комунизма в България: ДС за горяните и Горянското движение

 

Забравената съпротива: Горянското движение и горяните (1944-1956 година)

Агентурно-информационната система се използва от разузнавателните служби още първите месеци след 9 септември 1944. След засилването на съпротивителното движение във всички негови форми срещу просъветската власт в България през май 1947 г. се създава специален I отдел към Дирекцията на Държавна сигурност за борба с „контрареволюцията"1. Или по-конкретно, за разкриване и ликвидиране на нелегалните органи­зации и горянските групи и чети, наричани от комунистическата власт „бандити", поставили си за задача да преградят пътя към съветизацията на България. За тази цел, веднага след формирането на отдел I на 4 май 1948 г., се разработва специална „Инструкция за организиране на агентурно-оперативна работа в борбата срещу политическия бандитизъм" (горянското движение - б.а.). По същество в нея се обобщава дотога­вашният опит както на военното разузнаване, така и на контраразузна­ването на Държавна сигурност. Разбира се, не е пренебрегнат и опитът на съветските разузнавателни служби, в който е заложен принципът на „смъртна омраза" към класовия враг и безпощадното му унищожаване. Ето и съдържанието на инструкцията:
„През първите месеци на 1948 г. се забелязва едно рязко увеличе­ние на политическия бандитизъм в страната. В някои райони бяха фор­мирани бандитски групи със значителен брой участници (30 души в Асеновградско), които преминаха към действие.
От друга страна ежедневно се получават сведения за новоформиращи се нелегални организации и групи, които са готови да излязат в Бал­кана или да минат нелегално южната граница.

вторник, 8 февруари 2011 г.

Синята коалиция става за смях с популизма си. Цените на хляба се увеличават рязко в целия ЕС

dataВ такъв случай как България с отворената си икономика може да остане настрана от това развитие? Призивите за държавна намеса на пазара за зърно ни носи ледения полъх от времето на комунизма и ни напомня икономическите прийоми на правителствата на Тодор Живков. Всички знаем докъде ни доведе това.

В момента цената на един хляб от 800 гр в Белгия е 1.90Е, а на 17 януари 2011 г. Блумберг пише:

French Bakers to Raise Baguette Prices After Wheat Costs Double

Wheat prices almost doubled in the past 12 months on NYSE Liffe in Paris, with March-delivery wheat closing at 251 euros ($336) a metric ton on Jan. 14, after a drought in Russia and floods in Canada and Australia wiped out crops.

Традиционалната френска багета от 250 гр във веригата хлебарници “Les Blés d’Ange”, струва вече 1,20Е.

До сега бяхме свикнали да наблюдаваме подобни популистки крясъци предимно от БСП и Атака. Очевидно Синята коалиция започва да прилича на тях търсейки допълнителен електорат сред най-бедните слоеве на населението. Доколко това ще се окаже печелещо ще видим на следващите избори.

На долната графика виждаме в синьо ръста на индекса на цените, в кафяво този на средните заплатите, а в зелено е индексът на цените на хляба:

понеделник, 7 февруари 2011 г.

Руските варвари във Финландия 1939-1940 година са стигали до канибализъм. Разсекретени снимки от масовите зверства на комунистическите орди

Зимната война между Финландия и СССР през 1939-1940 година е жестока и на живот и смърт за финландците. Както и навсякъде в Европа, руската армия се държи с цивилното население по лошо и от ордите на Чингиз Хан. Изнасилвания, убийства на деца, масови разстрели на цели семейства, кражби и вандалщина следват съветските части по финските земи.

70 години трябваха на финландското Министерство на отбраната за да разсекрети снимките от тези трагични събитията .

Изнасилено от руснаците финландско момиче на 13 години

5082

Убити финландски деца:

5078