събота, 30 април 2011 г.

Сони раздаде наградите за фотография

В Лондон се  проведе церемония по награждаването на победителите от една от най-престижните изложби по фотография - Sony World Photography Award.  Тази година в категорията "фотограф на годината" победителят е Александро Хаскилберг с фотосесия върху живота на хората от делтата на река Паран в Аржентина.

127

петък, 29 април 2011 г.

Аплодисменти за Унгария! Първата християнска конституция в страна член на ЕС

67-vechernyaya-folklornaya-programma-img_bПрезидентът на Унгария Пал Шмит , на 27 април 2011 година подписа новата конституция, която инспирирана християнството. Предложението за приемането на новия основен закон беше направено от министър-председателя на Унгария и десните консервативни политици от Фидес, към която принадлежи и президентът.
Още в преамбюла на Конституцията, думата “република” за Унгария вече не се цитира, така както е било и преди 62 години.

Социалдемократическа партия на Унгария демонстративно напусна парламента при гласуването на конституцията, но в "Fides" с християндемократите събра необходимото мнозинство от две трети.

Новата конституция влиза в сила на 1 януари 2012 година.

1968 от книгата "Пътешествие в Калифорния"

0_3e65b_69138bfc_orig

Снимки от книгата "Пътешествие в Калифорния" от Денис Сток публикувана от "Magnum Photos". Снимките са направени през 1968 г., Денис пътува по слънчевия щат и търси интересни теми. Било е невероятното време на дългите коси, цветните ленти, символите за мир, мека дрога и природна голота. Въздухът е трептял от миризмата на марихуана, свобода и бунт.

сряда, 27 април 2011 г.

В американския Конгрес няма нито един атеист. Протестантите са мнозинство … все още

congr

57% от 112 члена на Конгреса на САЩ са протестанти, 24% – католици, а 5 депутати са православни и четирима от тях са членове на Републиканската партия. Силно непропорционално представителство в Конгреса имат евреите, пресвитерианците и мормоните. Няма нито един атеист член на Конгреса .

Сред всички американци, протестантите от различни вероизповедания съставляват 51.3%, а в 112-тия конгрес (Камарата на представителите + Сената), представляват 56,8% (или 304 депутати от 535). Малко повече в Конгреса на САЩ от своя дял от населението са и католиците: 29,2% (156 души) в сравнение с 23.9% от населението. Пресвитерианците представляват само 2,7% от населението на САЩ, но и в двете камари са 8,4% (45 души). Също несъразмерно представени са и англиканите - 7,7% от конгресмените с дял от населението от 1,5%. Мормоните имат цели 2.8% (15 конгресмени) със само 1,7% от населението.