сряда, 31 март 2010 г.

Вместо АЕЦ Белене и Цанков камък, флотът трябваше да закупи корвети, а ВВС самолети Грипен

GripenNG_01
Едно нещо може да крие зад себе си друго нещо. Банално нали? Вижте колко пари са похарчени за АЕЦ Белене и Цанков камък. В Белене милиард и нещо е потънал и няма никава полза, а в Цанков камък възвръщаемостта е +/- безкрайност. Двата проекта са глътнали около 2 милиарда евро(?) без да донесат ползи за държавата.
Сега да погледнем от друг ъгъл. Армията имаше два големи проекта - закупуване на три корвети за флота и на 16 изстребителя за ВВС. Сделките се оценяваха на около 2 милиарда т.е. горе долу толкова колкото и гьола в Белене и отрочето Цанков камък на Доган. На пръв поглед изглежда, че Белене и Цанков камък са по-добри инвестиции за държавата от военните проекти, но това въобще не е така. 2та милиарда сега са похарчени, а Белене въобще не е започнато и догановият проект е чисто престъпление с нулева икономическа ефективност.
Ако беше станало друго - армията беше получила тези пари за кораби и самолети сега налице щеше да има нова военна техника, но дори и това не е най-важното. В договора с французите за корветите имаше графа за строеж на една-две във Варна и съвместен строеж за трети страни(Грузия) + 80% офсет. Ако България беше избрала да закупи шведските изтребители Грипен, шведите предлагаха строеж на база за подръжка и 120% офсетна програма + производство на компоненти за самолетите в български заводи. И двете сделки щяха да доведат до трансвер на модерни технологии, а защо и не до възможност тихомълком да откопираме някои неща и да започнем собствено производство на компоненти както правят в Израел например.
Армията и военните технологии можеха да донесат в БГ това, което сега нямаме - високотехнологични продукти и кадри за обсужването им. И този шанс беше пропуснат.
Ето едно заглавие от онова време: Доставката на френски корвети за бойния ни флот вероятно ще излезе солено на данъкоплатците. А сега колко солено излезе на данъкоплатците гьола за шарани в Белене и догановите комисионни за Цанков камък?
Technorati Tags: ,

вторник, 30 март 2010 г.

Според данни от руското МВР, Русия е световен лидер по брой на убийства

g_427 Според официални статистически данни, публикувани на сайта на руското МВР, през миналата година в Русия са извършени 20 хиляди убийства и 45,5 хил. случаи на умишлено причиняване на сериозни наранявания, след което умират още 15 хиляди руснаци. Днес по броят на годишните убийства и опити за убийство, Русия заема първо място в света, а с престъпленията от този тип на глава от населението (20,52 убийства на 100 хиляди население) е втората след Южна Африка (56,49). Изненадващо е, че в страна със сравнително развита икономика, престъпленията са толкова много, че дори в бедната Сомалия след десетилетия на гражданска война, на глава от населението, изнасилени и осакатени има по-малко, отколкото в Русия.

неделя, 28 март 2010 г.

През 1945 в Германия руснаците масово изнасилват жени и деца. Спомените на Gabriele Koepp

koepp

След половин век мълчание в Германия се намери жена, дръзнала да наруши табута наложени по въпроса за масовото изнасилване на немски жени от съветски войници. Книгата на Габриеле Коепп (Gabriele Koepp) „Защо трябваше да бъда девойка?” е първото по рода си писмено доказателство, в което авторът не прикрива истинското си име. Общият брой на жертвите на сексуална злоупотреба е най-малко 2 милиона жени само в Берлин.

Първите седмици след превземането на Берлин са просто ужасни . Всяка немска жена се страхувала да чуе от своя руски "освободител": " Фрау, комм!” Жестокостите достигат такива размери, че дори Римокатолическата църква счита, че трябва се откаже от забраната на аборта.