събота, 3 ноември 2007 г.

Войната - всяко зло за добро. Част втора

Войната - всяко зло за добро. Част първа
Войната - всяко зло за добро. Част втора
Войната - всяко зло за добро. Част трета
Войната - всяко зло за добро. Част четвърта



Предизвиканото от военния устрем ускорено развитие на технологиите може да приеме различни форми. Всяко от­критие може да израсне от една-единствена вдъхновена идея, внушена от произволно събитие в хаоса на битката. След това развитието на тази идея може да измине мъчителен път. Алтернативният маршрут започва с някое оповестено проуч­ване, което е било направено в университет или изследова­телски център и е привлякло вниманието на военните. Те на свой ред предоставят средствата за ускорена програма за раз­витие. След това крайният резултат се използва от военните и по-късно намира приложение в цивилния живот.

Съвременен пример за последния случай е едно проучване на структурата на окото, което се провежда в офталмологичната болница „Мурфийлдс" в Лондон. От известно време известни биохимици предлагат технология, наречена LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis, букв. „Корекция на роговицата на място с помощта на лазер") - метод, при кой­то с помощта на специално конструиран лазер офталмологът може да промени формата на роговицата на окото, така че да компенсира някои отклонения в зрението. Екипът в „Мурфийлдс" работи с много по-съвършен вариант на тази техно­логия, който им позволява да отнемат от роговицата пластове с дебелина само няколко молекули. Освен това екипът про­учва потенциалните възможности на импланти, които да раз­ширят „нормалния" обхват на зрението. Тези технологии могат да се окажат полезни не само за коригиране на зрител­ни дефекти (както прави LASIK), но и за създаването на нещо като „суперзрение". Възможно е пациенти, чиито ро­говици са били прецизно моделирани, да са в състояние да виждат електроматнитни честоти, които са далеч отвъд нор­малния обхват, както и да имат много по-ясно зрение от кой­то и да било човек досега. НАСА не остава по-назад: Dr. Joseph Dello Russo has announced in an interview that for the first time NASA has approved the advanced “all-laser” Lasik to improve the vision of its astronaut candidates, many of whom fail because of vision requirements that are not met.

Очевидно е, че тази нова разработка може да има военно приложение, и британското министерство на отбраната го разбра много бързо и наля средства в проекта на „Мурфийлдс". В замяна то очаква да има право първо да се възползва от резултатите и да прехвърли информацията на други екипи, които да приспособят технологията за военна употреба. По-късно различен вариант на тази разработка ще се развие в изследователски програми за граждански цели, с обещание­то всички да имат достъп до по-напреднала хирургична на­меса с технологията LASIK.

Подобни системи на обратна връзка между военни и граж­дански организации образуват гръбнака на огромно разнооб­разие от технологични разработки, наречени „технологии с двойна употреба". В САЩ тази симбиоза се управлява от една-единствена организация - Агенцията за новаторски отбра­нителни изследователски проекти (DAPRA). Тя е основана през 1958 г., в разгара на Студената. DAPRA е военицираният варианта на Office of Scientific Research and Development (OSRD), гражданската служба за научни изследвания и развитие, основана от компютърния пророк Ваневар Буш.

Ако подгледнем за момент постиженията на DAPRA ще установим, че откакто е била създадена преди по-малко от половин век тази организация, която понастоящем оперира с годишен бюджет от 3 млрд. долара, може да си припише заслугите за удивително голям брой технологични нововъве­дения. Най-известният й принос е интернет, разработен спе­циално за Пентагона, който поискал комуникационна мре­жа, която да може да преживее ядрена война. Но DAPRA е дала на обществото много повече. Изследователите на DAPRA са придвижили напред нашите познания в толкова разнооб­разни области, колкото са психологията и психиатрията, раз­работването на модерни материали, технологиите за наблю­дение, многообразните приложения на радара, инфрачерве­ното засичане, системите за търсене с рентгенови и гама-лъчи, сателитните комуникации, високоенергийната лазер­на технология, свръхтънката електронна технология (вклю­чително последните микропроцесори) и модерните горивни системи за сухопътни, водни и въздушни превозни средст­ва. Днес DAPRA разработва технологиите, които ще използ­ваме през следващите десетилетия - широк спектър от идеи, сред които има нови видове компютри (особено биокибернегични системи), кибернетични датчици, които да се използ-' в андроидни устройства и плазмени екрани с висока разителна способност за изтребители (които освен това продължават да подобряват и домашните телевизори). DAPRA също така иска да развие по-бързи и по-ефективни методи за производството на военно оборудване. Някой ден те биха могли да бъдат приложени в граждански индустриални сис­теми в Третия свят, които днес са на чертожните дъски в DAPRA. Скоро те ще станат достъпни за търговски цели и ще включват от ефективен компютърен софтуеър за гласово разпознаване до нанотехнологии (науката, която може би скоро ще позволи на микроскопични роботи да проникват в тялото и да оперират наранени или заболели тъкани).



Следва ...

Чудото Paul Potts

Не бързайте с оценката. Чуйте го първо как пее!!!
Продавачът на мобилни телефони, Paul Potts , се е представил на конкурс за песен в Англия.

Журито очаква, че младият несръчен 37 годишен мъж, който скромно претендира, че ще пее опера, неминуемо ще се изложи на сцената ... чуйте продължението:

петък, 2 ноември 2007 г.

Войната - всяко зло за добро. Част първа

Войната - всяко зло за добро. Част втора
Войната - всяко зло за добро. Част трета
Войната - всяко зло за добро. Част четвърта

Огледайте се.

Къде се намирате? Може би в някой влак? Или в самолет, на височина десет хиляди метра? Или сте се настанили удоб­но на дивана във всекидневната и отпивате от чаша вино?

Където и да се намирате, вие сте заобиколен от атрибутите на XXI в., рожби на технологиите.
Само на няколко метра от вас има машини, коли, телеви­зори, системи за управление на самолети, в космоса кръжат спътници. Може би в джоба си имате мобилен телефон или джобен компютър, а в стомаха ви бавно се разтваря таблетка антибиотик. Всички тези неща имат нещо общо помежду си - всички са свързани и обединени с невидима нишка. Всич­ки те водят началото си от един и същ първоизточник.
Както и вие.

Вие също сте продукт на технологичната епоха, плод на всички онези неща, които са били изковани от стомана и силиций, от пот и кръв. Вие сте рожба на технологията, дете на войната.

Войната - написа специалистът по история на медици­ната проф. Рой Портър - ... често е полезна за медицината. Тя предоставя на медицинската професия изобилие от въз­можности да развива своите умения и да усъвършенства практиките си. освен това тя може да роди един следвоенен стремеж да превърнем мечовете в скалпели.

Ужасът и безумието на военният конфликт неизменно ни съпътствуват; те са константни. Много психолози предполат, че нашата агресия е неразделно свързана с творческата енергия на хората. Тя е лошият близнак, роден от една и съща клетка заедно с нашите креативни пориви, които ни тласкат непрекъснато да учим и да изследваме. Но дори и нуждата ни да водим войни и еуфорията ни от конфликтите, които историята така драматично е запечатала - също създават множество положителни неща. Тъй като в хода на епо­хите огромните страдания на бойното поле по една или друга щастлива случайност са породили много ползи за мирното население. Ето какво пише американският историк Уилям X. Макнийл: „Всеки, който се загледа в уредите в някой модерен дом, веднага ще признае колко много ние, хората от края на XX в., дължим на индустриалните промени, чието начало е било положено при почти паническите обстоятелст­ва, когато цената на оцеляването на една суверенна държава внезапно е започнала да се изразява във все повече снаряди, барут и картечници."

Следва ...