петък, 17 юли 2009 г.

Статия за Набуко в The Economist

economist_logo Кратко резюме. Сред събитията помогнали за постигане на споразумението, се посочват преговорите на Турция с ЕС и появата на Йошка Фишер в голямата игра като лобист за Набуко. Отделя се внимание на Туркменистан като доставчик на газ и заявленията на лидерите му, че ще доставя суровина на газопровода. В Туркменистан е била и американска делегация начело с МакФол: "An American delegation, including Barack Obama’s national security adviser on the region, Michael McFaul, has just been to Turkmenistan to stress the importance the West puts on making Nabucco a success." 

Поредният пуск на "Булава" завърши с поредния неуспех

s320x240 На 15 юли, подводницата "Димитрий Донски" произведе пуск на балистична ракета "Булава" в екваторията на Бяло море.  Заради дефект ракетата се е самовзривила.

Вече престанах да броя колко са неуспешните пускове на тази смехотворна  "Булава". Ако не се лъжа от 11 изпитания имат само едно успешно и то в надводно положение.

четвъртък, 16 юли 2009 г.

Заради лошо качество, Индия изхвърля 50% от ракетите въздух-въздух руско производство

Качеството на руските оръжия е много ниско. Това се потвърждава и от последния скандал разразил се около произведени в Русия за Индия ракети въздух-въздух Р-77. Както се оказало около половината от тези ракети, които са на въоръжение за самолетите Су-30МКИ, са негодни.

Според доклада на комисията, ракетите или не прихващали целта, или още на земята се оказвали с дефекти.

Загубите на НАТО в Афганистан се увеличават

troopsDM0803_468x432

От началото на операцията в Афганистан никога загубите в жива сила не са били толкова високи. През последните три седмици загинаха 46 войника на НАТО. От началото на годината жертвите са 201, а за цялата 2008 те бяха 294. Увеличението се обяснява основно с двете офанзиви на Атлантическия пакт, които са в ход на юг в провинция Хелмад. В първата са ангажирани основно британските сухопътни сили с подкрепа от френската авиация и артилерия и в нея участват над 3000 войника. Втората се провежда от американските войски с 4000 души пряко участващи в сраженията.

понеделник, 13 юли 2009 г.

Станишев унижи България. В Анкара премиерът говори от името на Русия

_1_~1 В Анкара Станишев отново се е слагал на господарите си от Кремъл. Какво унижение за България! Българският мин.председател да изразява руската позиция на форум, на който Москва дори не е поканена. Лента.Ру пише:

"Русия няма да пречи на строителството на Набуко" е заявил премиерът на България Сергей Станишев, изказвайки се на подписването на споразумението в Анкара. Възможно е това наистина да е така. Обаче самата България може да попречеи на Русия.

Охъъ..рейтингът на Обама е вече -8%

Все по непопулярен става Президентът в САЩ.

dear leader tanks

Technorati Tags: ,

САЩ и Грузия – стратегически партньори въпреки руската съпротива

081006-N-9911M-031<br />AT SEA (October 6, 2008) – A SM-2 Standard Missile launches from the aft missile bays aboard the Arleigh Burke-class guided missile destroyer USS Stout (DDG 55) towards  the ex-USS O’Bannon (DD 987) during a SINKEX. The SINKEX demonstrated the ability for multiple strike group units to operate together effectively with precision in an operationally realistic exercise environment. Navy Photo by Mass Communication Specialist 3rd class Zachary Martin.<br /> Обама и Медведев се срещнаха в Москва и не се разбраха нито за Грузия, нито за европейската ПРО. Американската позиция за икономическа и военна подкрепа на Тбилиси остава непроменена. Грузия е приоритет за САЩ и НАТО в Кавказ.

В рамките на военното сътрудничество , американски кораби от шести военноморския флот на САЩ базиран в Средиземно море, ще осигуряват постоянно присъствие в Черно море и периодично ще провеждат съвместни учения с грузинските сили.

На 14 юли, разрушителят USS Stout (DDG-55) от клас „Арли Бьорк” ще влезе в грузинското пристанище Батуми, а на 17 юли ще се насочи към Поти. По време на престоя му ще бъдат проведени общи учения с грузинската брегова охрана.

Да припомним, че огневата мощ само на един американски разрушител се доближава до общата огнева мощ на целия руски черноморски флот. По време на миналогодишната война в Грузия петте кораба на НАТО в Черно море превъзхождаха 1,5 пъти руснаците. Още по темата тук:

неделя, 12 юли 2009 г.

Саркози и Обама по пътя на Берлускони

Тя е шестнадесет годишна бразилка и се казва Mayora Tavares. Била е част от 53мата младежи между 14 и 17 години срещнали се с световните лидери от Г8 на срещата в Италия.

G8-SUMMIT/

Technorati Tags: ,,