събота, 6 декември 2008 г.

Нефтените войни в Африка - Нигерия 2008

В Нигерия се води ресурсна вътрешна война.

61jj0x

Отряди на т.н. "Движение за освобождение на делтата на река Нигер", атакуват непрекъснато нефтопроводите и добивните полета на компаниите Shell и  Chevron. Предполага се, че движението се финансира от Пакистан, но зад него стои Китай. От своя страна западните нефтодобивни компании в Нигерия са разгърнали собствена частна мрежа за сигурност. Те разполагат с малки наемнически армии, които са силно подвижни, осигуряват охраната на тръбопроводите и водят борба с терористите. Както вече писахме в  "Mercenaries never die. They just go to Hell to regroup", това се превръща в тенденция. Никой не разчита на държавните армия и полиция, които са силно корумпирани. Западните наемнически отряди използват често и пряка военна помощ от френския контингент базиран в Чад. Най-често става въпрос за осигуряване на логистика при специални операции, въздушна подкрепа и военноморска подръжка при транспортиране на "чувствителни" материали.

Тази амалгама от редовни армейски части и наемнически мобилни отряди, които действат заедно и взаимно се допълват, се оказва доста успешна и далеч по-ефикасна от една пряка военна намеса. 

Не е ли това бъдещата успешна формула за държане под контрол на обширни територии от стратегически интерес за Европа

сряда, 3 декември 2008 г.

Русия твърдо върви по пътя към банкрута

Новините за Русия стават все по-лоши. В седмицата между 7.11 и 14.11, руските резерви са намаляли с рекордните 22 милиарда долара от 475 милиарда на 453.

«Объем международных резервов России по состоянию на 14 ноября 2008г. составлял 453,5 млрд долл., сообщил департамент внешних и общественных связей ЦБ РФ. Это на 21,9 млрд долл. меньше, чем в предыдущую отчетную дату. Напомним, что на 7 ноября запасы ЦБ РФ равнялись 475,4 млрд долл.»

Спасението би могло да даойде ако цените на петрола се върнат в границите на 70-80 долара за барел, но това е много малко вероятно.

В същото време златните резерви на страната са намалели с 100 милиарда долара за 2 месеца:

вторник, 2 декември 2008 г.

понеделник, 1 декември 2008 г.

Change? Hope, not change! Обама = Буш трети мандат за Ирак

obama_3

Добра новина за иракчаните. Хюсеин Обама не само няма да изтегли всички американски войски от Ирак, но и оставя на поста му един от успешните стратези довели до американската победа в страната: Defense Secretary Robert Gates will be staying on in the top Pentagon job, for at least the first year of the Obama administration. "It is a done deal." Гейтс е съгаласен при условие, че ще продължи политиката за укрепване на сигурността в Ирак - т.е. промяна няма да има.

Обама към Буш: "Thanks George!"

Забравената поезия Васелин Ханчев

2601 

Балада за бащата и сина


Както земята работели
в село деня и нощя,
тръгнали в същата рота
двамата - син и баща,.


Крачил с обоза бащата,
момъкът - с пушка в ръка.
Тъй ги повлякла войната
в свойта желязна ръка.