петък, 18 октомври 2013 г.

Народна песен във възхвала на Дилян Мамин Пейевски

Delyan-Peevski-7

Мама на Дилиан думаше

Диляне, сине Пейевски,

защо си мама угрижен,

угрижен още замислен?

 

Ще вземеш да ми отслабнеш,

отслабнеш, че и повехнеш.

За теб живея Диляне,

Диляне, мили маминин.

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Просякиня от Георги Райчев и за мъката българска …

Никой не беше забелязал кога придойде в града тази жена. По онова време от четирите краища на земята ни се стичаха прокудени клетници — голи, боси и гладни. Отмъстителната ръка на врага, след като изби и прокуди хората, насити свирепата си стръв в пожарища. Там погина и всичкото нейно добро: дом, имот и свои. Тя имаше синове, дъщери и внуци. Избитите погинаха, а какво станаха оцелелите — никога и от никого не чу нито дума за тях.

Съдбата я отвя отсам границата с шепа хора от онзи край. Губиха се дълги дни през гори и балкани, по задръстени пътища от една победена и разнебитена войска.

След месец скитане спряха навътре в царството в някакъв непознат малък градец. Там се заселиха. Отначало и тя като другите заживя около познати от онзи край и поминаваше криво-ляво. Работеше чужда работа: зиме — по къщите, лете — в полето. А когато се прибираше вечер дома, сядаше на къщния праг и плачеше. Тя обгръщаше с две ръце коленете си, люлееше се полека и равномерно плачеше и нареждаше на разпев. В изсушената й памет нямаше вече нищо друго освен смътен спомен за миналото и преживените страшни дни. Виждаше един далечен град и двор, обкръжен с тополи — много тополи, безброй, — а по средата бяла двуетажна къща. Изричаше имена на възрастни и най-много на деца. Тя простираше ръце напред, сякаш напипваше малките главици, и нареждаше имена, като им притуряше най-причудливи умалителни, каквито можеше да създаде в момента наболялата й душа. Зовеше ги с гальовни обръщения, напътствуваше ги, разпитваше ги за самите тях, разпитваше ги за свои и чужди. Като че ли дечицата наистина бяха около нея. Съседите я слушаха и покъртени от безмерната й скръб, също почваха да бършат насълзените си очи.

Бежанка от Георги Райчев. Ние българите за сирийските бежанци …

6587

Когато съдим другите, да не забравяме, че и нашата нация е изживяла своите кошмари. След 1913 година стотици хиляди българи, немили недраги, под урагана на гръцкия и сръбски терор напускат родните си места за да поемат пътят на бежанеца …:

“ … Жената стоеше пред началната трамвайна спирка и гледаше света като насън. Сън тежък, страшен; сън, който, тя много добре знаеше, никога няма да се свърши.

Тя слушаше напътствията на старата жена — догде ще стигне с тази кола, где ще слезе, ще се качи пак, ще пита минувачи да й посочат болницата. Не, тя наистина внимаваше, запомваше, виждаше дори непознатите хора, които ще срещне и как ще ги попита. И все пак всичко беше сън. В паметта й се сплитаха дни, седмици, месеци; безкрайна смяна на случки, на хора и патила — от тежки по-тежки.

Назад стоеше миналото — шест месеца, — а отвъд тях — селцето им. Но като че ли шестте месеца бяха някаква тъмна пропаст, огласяна от писъци на давещи се хора, а отвъд тази пропаст се издигаше висок бряг и огряното от божи ден тихо селце. Тя имаше там дом — бедняшки, но свой дом; имаше земя, покъщнина, добитък. Но ето че дойдоха зли, чужди хора — отнеха къщата, имота и добитъка, разпиляха покъщнината. Мъжът й — млад, левент момък — падна пронизан от куршум. Останаха тя, старите и детето. Бягаха. Нощем избягаха — те и цялото село. Пътят им беше към чужда земя; не, към своя земя. Там ги чакаха еднокръвни братя, чакаше ги любов, свобода и щастие. Да, и щастие. Защо не! Най-сетне ще се забрави всичко, всичко — нали рожбата й Велко е с нея, нали е живо детенцето й, милото, клетото…

сряда, 16 октомври 2013 г.

Раданкънчовците с анкета на сайта на ДСБ: Вредно ли е управлението на ГЕРБ за страната?

Забележете приятели, не управлението на БСП, не на ДПС, нито на Атака, а на ГЕРБ. За съжаление, започваме наистина да се съмняваме дали Драгалевската секта е излечима? Както е казал вождът:

Без Костов по костовски!

dsb

ГЕРБ е абсолютен лидер в дясното пространство. Анкета: АКТУАЛНИ ОБЩЕСТВЕНИ НАГЛАСИ И ПОТЕНЦИАЛ НА ДЕСНИЯ ВОТ Юли-Септември 2013 година

Основни изводи и препоръки

• Десните политически принципи имат широка социална база сред избирателите
• Те доминират общественото съзнание
• Дясно управление на страната има шанс при обединение на всички десни електорални сили и при активизиране на десните избиратели
• Обединението на усилията не означава обединение на партиите
• Необходимо е да се търси нова идентичност на новите десни партийни проекти
• Да се инвестират усилия в налагане на лидери и техния авторитет.
•  Доверието в партиите започва от доверие в лидерите

777

5555

Станишев е национал-социалист, а не европейски социалдемократ: «ОЩЕ УТРЕ ЗАПОЧВАТ АРЕСТИ!»

Споменах горните думи на един мой приятел, който от душа мрази комунистите-капиталисти и той каза: «Не може да бъде! Това мръсно копеле да си позволи толкова? После и двамата се размислихме за тия му думи.

По начало лятото мина в суматохата на въпроса «Кой..?» и остави на заден план това, което Станишев каза още на другия ден след изборите: «ОЩЕ УТРЕ ЗАПОЧВАТ АРЕСТИ!».

Ето една тема без давност – тема от която ти настръхват косите: какво е искал да каже с тези думи този «социалистически вожд»? Благодатна тема за всеки журналист! Освен това звучи като отличен лозунг за протестите, макар и зловещ.

Следващитте въпроси би трябвало да бъдат:

За какви арести е ставало въпрос?,

За отмъщение ли е ставало въпрос и на кого?,

Имал ли е списък на арестуваните другарят Станишев?,

Кой е подготвил списъка – той самия, или заедно с партийното политбюро, по примера на баща си?

А най-важния въпрос би трябвало да бъде: «Ако още утре щяхте да започнете арестите, другарю Станишев, колко време преди да дойдете на власт сте го подготвяли? С други думи, колко дълго сте си точели брадвите?

Какво завидно самочувствие, другарю Станишев! Каква темпераментна натура, какъв титан(ик) на мисълта: «и Бог не може да ни спре»!

И тогава българският народ направи нещо, което не е правил никога за последните седемдесет години!

Николай Флоров

вторник, 15 октомври 2013 г.

Статуя на съветския войник изнасилвач в Гданск, Полша. Не трябва да забравяме!

634x468

Статуя на съветски войник, който изнасилва бременна германка, шокира полския град Гданск. Статуята е на полския студент Йежи Богдан Шумчик от Академията за изящни изкуства в Гданск.

Произведението изобразява войник, изнасилващ бременна германка, докато държи пистолет, опрян в главата й.

Идеята за статуята се появила, след като Шумчик прочел за около 2 милиона германки, изнасилени от съветски войници през 1944-1945 г.

Сериалът Брейкинг Бад е сравним с творбите на гения Микеланджело Буонароти

Станахме свидетели на раждането не един шедьовър. Сериалът Breaking Bad е толкова перфектен, че може да бъде съпоставен със Сикстинската капела в областта на киното. Дори Антъни Хопкинс възкликва:

“Никога не съм гледал нещо подобно. Просто брилянтно! Твоята роля като Уолтър Уайт е най-внушителното актьорско майсторството, което съм виждал за всички времена.

Каква е тази невероятна и чиста сила, която строи от всички ви по време на цялата продукция. Наистина, какво е това? Минали са пет или шест години, а продуцентите (сред които си ти), сценаристите, режисьорите, операторите, всеки един в своята област, е успял да поддържа дисциплина и контрол от началото до края и това е (простете за изтърканата дума) страхотно."

Не го пропускайте, още повече, че за да го видите не е необходимо да пътувате до Италия.

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Йосиф Сталин

frazi4

“Трябва да се работи, а не да се митингува”

“Ние болшевиките в чудеса не вярваме.”

“Празнодумците нямат място на оперативна работа.”

“Това, което се нрави на нашите врагове е вредно за нас.”

“Ако театърът започва с бесилки, то за подобни пиеси трябва да се беси.”

“Само със страх не трябва да се държи властта. Лъжата се оказва не по-малко необходима.”

Тези хора минават само през парадните входове

Тази Сирия, която искаме да разрушим

802cf_7Да, Сирия е недемократична държава и Асад е диктатор, но в същото време в страната жените се ползват с гражданска свобода, образованието не е религиозно, християните и другите вероизповедания са на почит и не са преследвани. Алтернативата са банди от човекоядци талибани, които не се поколебаха да използват зарин срещу цивилното население. Ако трябва да се избира между двете опции, то това не е никак трудно.

 

Syrian Scientific Olympiad team member Oussama Yagy being awarded his Bronze Medal in Physics during the International Physics Olympiad held in Denmark in August 2013.

912d7_7

Сирийски абитуриенти випуск 2013.