четвъртък, 25 септември 2008 г.

Финансовата криза: Внимание, една лудост може да крие друга!

HellCooler It’s the government, stupid !?!

"Правителството не е решението на нашите проблеми. Правителството е проблема"

Роналд Рейгън

"Така ние стигнахме до един от великите моменти на историята. Световната финансова криза изтръгна всички по целия свят от техните така удобни нормални идеологически категории.  Натискът на реалността ни принуждава да преосмислим връзката между правителството и икономиката ."

 David Brooks

"Вярно е, че Fanny Mae е дала на кредит на малцинствата и на бедните повече пари отколкото, която и да е било друга компания в историята."

Daniel Mudd

сряда, 24 септември 2008 г.

Отворено писмо до руския посланик

 

До Юри Исаков

Посланик на Русия в Република България


Господин Исаков,

В сряда, 17 септември, руският посланик в Европейския съюз Владимир Чижов заяви пред кореспондента на БНР в Брюксел, че България ще блокира евентуално решение на ЕС за налагане на санкции срещу Русия. Не за първи път този дипломат изразява отношението на Вашата страна към Република България. Негови са и думите, че България е „троянския кон” на Русия в ЕС. Бъдете сигурни, че такова унизително отношение към Родината ни, предизвиква у нашия народ единствено възмущение и погнуса. Нека мълчанието на официалните български власти не Ви заблуждава. Те отдавна не са изразители на волята на обществото.

Стотици израелски граждани остават без работа на Уолстрийт

mendiant Финансовата криза в САЩ засегна не само световните борси и финансови пазари, но и израелските служители на компаниите Merrill Lynch и Lehman Brothers. Стотици губят работата си, а някои дори са заплашени с депортиране. Във връзка със загубата на работното място, техните визи трябва да бъдат анулирани и те са принудени да се завърнат в Израел.

Сега след фалитът на работодателите им те са принудени или бързо да намерят нова работа или да напуснат страната. Всеки уволнен чуждестранен работник в САЩ има срок от 30 дни и за тези 30 дни чужденецът или трябва да се устрои на ново работно място или доброволно трябва да напусне страната.

вторник, 23 септември 2008 г.

Поредният провал на руската ракета "Булава"

m210411 Руснаците не успяват да правят качествени оръжия. Тестът на последната руска гордост "Булава", отново е "частично успешен" според руските военни. Да си го кажем направо, тестът е неуспешен.

На 18 септември, в 18:45 московско време, атомната подводница "Дмитрий Донски", от подводно положение (това е важно, защото тази ракета за подводници няма нито един успешен пуск от подводно положение) пуска ракета "Булава-М". В същия ден , с фанфари, по централната руска телевизия е оповестено, че ракетата е прелетяла 5 500 километра и е поразила целите си на полигона Кура, Камчатка. Оказва се обаче, че руските политици и дирижираните от Путин медии, са лъгали. Ракетата не е успяла да порази целите си, въпреки твърденията на генералите:

Европа се страхува от Русия

0_130f8_7af01eb6_XL , но недостатъчно за да се съгласи да харчи повече пари за отбрана. Въпреки това промяната на общественото мнение е очевидна. Русия се опознава от европейците като най-голяма заплаха за сигурността им. Основна роля за събуждането е изиграло нападението срещу Грузия и последвалата го окупация:

Заради руските военни действия в Грузия много повече западноевропейци смятат Москва за по-голяма заплаха за глобалната стабилност от страни като Иран, Ирак и Северна Корея. Това сочи проучване на института "Харис" за в. "Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Повечето хора в Западна Европа обаче остават твърдо против идеята техните правителства да изразходват повече средства за отбрана и да отклоняват пари от здравеопазването или социалните програми.


Жителите на Германия, Италия и Испания твърдо се противопоставят на идеята техните армии да защитават балтийските държави в случай на евентуално руско нападение. Само във Великобритания и Франция повече хора са "за" подобна идея, отколкото "против" нея. Според член. 5 на Северноатлантическия договор за учредяване на НАТО, петте западни страни са задължени да оказват помощ на своите колеги в Алианса Естония, Латвия и Литва при евентуално нападение, отбелязва вестникът.
Най-големият контраст в проучването е между нарастващите опасения на европейците от Русия и нежеланието им да подкрепят действия за отговор на предизвикателството на Москва, отбелязва "Файненшъл таймс". Дори във Великобритания 49 процента от анкетираните се противопоставят на допълнителни военни разходи заради руските действия.
През последната година "Харис" ежемесечно пита западноевропейците кои страни смятат за най-голяма заплаха за глобалната сигурност. Русия неколкократно беше след Китай, САЩ, Иран и Ирак. Към август, преди войната в Грузия, едва 4 на сто смятаха Москва за най-голямата заплаха. През септември процентът вече е 17, поставяйки Русия пред Иран (14 на сто) и недалеч от Китай, който е смятан за заплаха от 21 процента от анкетираните.
Жителите и на петте западноевропейски държави, включени в анкетата, категорично смятат, че Барак Обама ще защити по-добре от Джон Маккейн интересите на Европа по отношение на Русия.

Technorati Tags: ,