събота, 4 октомври 2008 г.

Газопроводът "Южен поток" - бавния поток

163492_a_pic1issueidx-gazp-10-6-1

 

След крахът на руските борси и проблемите с финансирането на Газпром, които за няколко месеца изгуби 50% от капитализацията си, строежът на "Южен поток" става все по-малко вероятен. Вчера, акциите на руския газов гигант паднаха със 7%.

И така, в шансовете на двата газови проекта Набуко и Южен поток, настъпиха съществени размествания. Според извадки от проекта "Генерална схема за развитието на газовия отрасъл до 2030 година"(данните са приведени от вестник "Ведомости"), пускането на "Южен поток" ще се забави с две години най-малко. Проектът е отложен за 2015-2024 година и за първи път в документа е спомената проектната мощност - 31 мил. куб. метра. Да си припомним, че Президентът на "Газпром" Алексей Милер нарече реалистичен срокът за влизане в експлоатация на тръбата през 2013 г. Промяна е претърпяма и цената. Сега вече се установява, че само подводната част на проекта ще струва над 10 милиарда долара, а сухопътната най-малко още толкова. В тази цена не влизат и 2400 км газопровод, който руснаците трябва да построят на собствена територия. По този начин общата цена на "Южен поток" се доближава до колосалната сума от около 30 милиарда долара, което рязко намалява шансовете за реализацията му.

Друг проблем е липсата на газ за запълването му.  Тюркменистан, който трябваше да доставя основното количество за транспортиране, все повече се ориентира към доставки за Китай и 50% от продукцията му заминава за Азия по току що построения нов газопровод към Китай.

В момента, реализирането на проекта "Набуко" става все по-вероятно, а това на руския газопровод започва да звучи като приказка от Шехерезада. Друг е въпросът дали руснаците въобще някога са смятали за реално изграждането му или всичко е било за да се отложи максимално във времето Набуко.

петък, 3 октомври 2008 г.

Юлия Тимошенко даде на заден ход

1198207449_timosh_75

Партията на Юлия Тимошенко в Украйна е обвинявана от Президента Виктор Ющенко, че е троянски кон на Москва. Разногласията особенно се засилиха когато стана ясна позицията на Тимошенко срещу влизането на Украйна в НАТО и за ускорено сближаване  с ЕС. Както всички в България знаем, това е невъзможно. Без НАТО няма влизане в ЕС за пригранични държави. Същата позиция - не на НАТО, да на ЕС имаха и българските социалисти през 90те години и тази позиция беше в интерес само и единствено на Русия. Украйна върви по българския път.

Конфликтът се задълбочи с иницирания от Тимошенко законопроект за ограничаване на президентските пълномощия. , което пък доведе до разпадане на коалицията.

Последва посещението на Президентът Ющенко във Вашингтон, където една от темите е било поведението на Юлия Тимошенко като политически партньор.

И ето че, о чудо!, Тимошенко даде мощен назад и заяви, че е готова да приеме всички ултимативни условия на  Ющенко:

«Все условия, ультиматумы, выкручивание рук, которые предложил НУ-НС, мы принимаем»

Интересно нещо е политиката.

Technorati Tags:

сряда, 1 октомври 2008 г.

Рамадан

00hpzg0g

Technorati Tags:

Израелското лоби в САЩ претърпя поражение

lobe_01 Мощното израелско лоби в САЩ претърпя поражение по иранската резолюция или поне това е мнението на  Jim Lobe.

Israel lobby loses on Iran resolution


By Jim Lobe


WASHINGTON - In a significant and highly unusual defeat for the so-called "Israel lobby", the Democratic leadership of the US House of Representatives has shelved a resolution which called for President George W Bush to launch a naval "blockade" against Iran.


The resolution (HJ Res 362), was the top legislative priority for the powerful American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), and despite critics claiming it was tantamount to a declaration of war, it looked poised to pass virtually by acclamation last summer.
But an unexpectedly strong lobbying effort by a number of grassroots Iranian-American, Jewish-American, peace and church groups derailed the initiative, though AIPAC and its supporters said they will try to revive it next year or if Congress returns to Washington for a "lame-duck" session after the November elections.

Истинската история на парите: Парите са дългове

Познавате ли истинската история на парите? Питали ли сте се от къде идват те? Замисляли ли сте се над следното:

1. Защо правителствата избират да заемат пари на частни банки с лихва, когато биха могли да създават всички пари без лихва?

2. Защо трябва да се създават пари чрез процеса на задлъжняването?

3. Как една система развиваща се на експотенциален принципа  може да служи за стабилен дълготраен икономически просперитет? Не е ли очевидно, че експотенциалното развитие е несъвместимо с дългосрочност и стабилност?

4. Какво трябва да се промени за да се осигури стабилна икономика?

Отговорите са във визионерския филм на  Paul Grignon, който обяснява, че пари = дългове. Ясно и разбираемо, но с желязна логика и последователност е показано как правителствата и банките ръководят най-голямата световна парична пирамида. Това обаче не може да продължава вечно, защото експотенциалното развитие неминуемо води до катастрофа.

Намираме ли си вече на точката на скъсване на системата? Силно вероятно е.

(първата версия е на английски, втората английски + субтитри на френски, а третата на английски + субтитри на немски)

неделя, 28 септември 2008 г.

Според бразилците Обама печели, а според американците - МакКейн

Манипулациите на левите медии понякога достигат до невиждана глупост. Съдете сами:

 

Оби Он печели дебата !

drudge2

 

МакКейн печели дебата!

drudge1