събота, 29 януари 2011 г.

Златният български лев. Имаме 40 тона злато

goldБългария е на 43 място по златен запас в света.

Разполагаме със седмия по големина златен резерв в Централна и Източна Европа. Докладът на организацията World Gold Concil показва, че страната ни разполага със златни резерви в размер на 39,9 тона. Това означава, че около 10,7 на сто от общия валутен резерв на страната ни е под формата на благородния метал.

Притежаваното от България злато ни нарежда на седмо място по размер на златните резерви в региона на Централна и Източна Европа. В първата петица са  Румъния и Полша, които имат съответно 103,7 и 102,9 тона злато.

Зад България в класацията са страни като Чехия, Унгария и Украйна, както и Балтийските държави. С най-малък златен резерв от разгледаните страни е Естония, която разполага с едва 0,2 тона злато, равняващи се на 0,4 на сто от валутния резерв на страната.

петък, 28 януари 2011 г.

Бойко Борисов е прав да иска отговор: “Аз мога да ви питам като лидер на БСП, щом правите четиридесет и някой конгрес, защо сте утрепали дядо ми?”

bugarska-bojko-borisov-zbog-stednje-ukinuo-i-kavu-504x335-20091043-20101019012740-243379

БСП/БКП все още не е отговорила на този въпрос. И така продължаваме да чакаме отговора: “А вие защо избихте дядовците ни?” Кога ще ни се извините?

И още от изказването на Премиера:

“Допуснали сме кадрови грешки, нямаме политическа академия АОНСУ, не сме учили по школите в Москва, за да се подготвяме за политици. “

"Ако доживея вие да ме хвалите, трябва да напусна политика. Няма да ви мине номерът …”

Новите български граници

Независимо дали ще ни приемат в Шенген или не, охраната на българските граници е коренно променена. Сигурността им е далеч по-добра от гръцката например и съответства на най-добрите световни практики. Честито!

Долните две снимки са от оборудването на граничните хеликоптери:

bg_hel6

bg_hel7