петък, 19 август 2011 г.

България е на четвърто място в Европа по добив на злато и на трето по производство на мед

topstoriesБългария е на четвърто място в Европа по добив на злато и на трето по производство на мед. През м. г. страната ни е реализирала рекорден износ на метални суровини и метали в размер на 5 млрд. лв. Тези данни бяха изнесени от Минно-геоложката камара в Деня на миньора в четвъртък.По данни на камарата за първото полугодие на т.г. отново се отчита ръст в експорта на златно-меден концентрат, олово и цинк от около 10%.

Добрите резултати в бранша се дължат на благоприятната пазарна конюнктура, както и на големите инвестиции, каза председателят на камарата Лъчезар Цоцорков. Само през последните няколко години в минната индустрия са инвестирани над 1 млрд. лв. Инвестициите на “Челопеч майнинг” в машини и оборудване например са $ 400 млн., като компанията планира да удвои производството си през 2012 г.

В момента в сектора са заети пряко 30 000 души, средната работна заплата е 1200 лева.

24 часа

четвъртък, 18 август 2011 г.

Избори

    Лойд Янсен пристигна в града с хеликоптер. Запазили се бяха съвсем малко хеликоптери, нови все още не се произвеждаха, а надали имаше достатъчно запаси от качествено гориво и за тях. На него обаче му бяха дали един, защото знаеха, че е важно да направи добро впечатление на местните хора.
    На картата пишеше, че това е Охайо, но старите имена вече нямаха почти никакво значение. Задачата на Янсен се състоеше единствено в това — да покрие територията на бившия щат с плакати за изборите. Временното федерално правителство разширяваше своите сондажи от базата си в Кентъки към вътрешността на страната. Охайо, Пенсилвания, Делауер, Мериленд, Вирджиния, Северна Каролина, Тенеси. По-късно и на запад. На североизток не бе останало твърде много.
    Районът на Янсен бе Охайо. Огромна територия, а той разполагаше само с месец, за да я обиколи цялата. Но тези, които можеха да се изпратят, бяха малцина, а работата трябваше да се свърши.
    Градът бе първият, който бе забелязал тази сутрин. Беше малък, от високо изглеждаше сгушен, разположен в сърцето на неголяма област от обработваема земя с доста плодороден вид. Янсен приземи хеликоптера в центъра на града на широк площад, ограден с ниски стари сгради. Още преди перките да спрат да се въртят, местните жители започнаха да се събират, като го наблюдаваха смутено от другата страна на улицата.
    Янсен пъхна палец в камарата предизборни плакати в задната част на кабината, повдигна двадесетина от тях, взе тубата с лепилото-спрей и слезе от хеликоптера. Около двадесет души го гледаха — мълчаливо, следейки го само с очи.

сряда, 17 август 2011 г.

Мара Мисса-Капон и предизборната капон(т)щина в България


Не е имало по-безпринципна, по-изкуствена, по-живописна и по-абсурдна коалиция от тази на Мара Мисса-Капон и Касим Дал. Виждали сме исторически абсурдни съюзи като БЗНС – ВМРО или БСП – Ера 3, но подобен ситен политически трошляк не се е случвал.

            От 2000 г., когато заведох Мара Мисса на конгрес на Демократическата партия това чудо на природата премина като кална биволица през умопомрачителни превъплащения – през 2005 г. си откупи мястото в Парламента от Праматарски и Надка Михайлова, после се доближи до свещените телеса на Командира Костов, като преди това стана „независима”, на първите избори за Европарламент бе от най-яростните адепти на Бойко Борисов, натириха я и от там/нали си спомняте, че се подложи на ДПС и стана инициатор на комисията „Сретен Йосич-Бойко”/, направи някаква хлъзгава коалиция със СДС, на вторите европейски избори се съюзи с Ковачки, ВМРО и Гергьовден в коалиция „Напред”, тях напусна и на последните избори пристана на Янето и стана кандидатка на РЗС в Пловдивски окръг, междувременно подкрепи Гоце Сирищника за втори мандат, а имаше период на взаимна близост и до другаря Алексей чрез пенсионирани генерали от МОСАД като Дани Ятом, например. Убеден съм, че никога и никъде не е съществувало такова подобие на политик, но стряскащо е, че се намират непрекъснато хора да и` вярват?! Всъщност, единственото, което може да предложи са парите, разполагаща с тях в изобилие. Личната и` партия ЕНП се спихна до тя, любимия Бабикян/той е провъзгласи за безподобна Мисс - тя го праща` на концерт на АС/ДС в Атина, катастрофираха в любовен унес, та после му пое текущите разходи, а Арман се отблагодари с вярност срещу тлъсти хонорари/, Надя Миронова и още няколко платени момци, повтаря до втръсване, че е „център-дясно” и чат-пат прави кампании,  до една безсмислени и безрезултатни, въобще – обществената полза от нея и партията клони към политическата нула.

            Другият участник в коалицията е Касим Дал и сподвижника Корман Исмаилов, низвергнати от ДПС и Доган в сарая. Програма или някакъв план за действие и при тях липсва, а повтарят до втръсване неясни послания за „етнизиран вот” и „без хора с досиета”. Ама чакайте бе чожум, вие бяхте десетилетия до баша Ахмед, чак сега ли загряхте, че има досие колкото „Война и мир”, че всички около него също са „антенки” на ДС, някак не се връзва подобна дълговечна заблуда в уж опитни политици. А нима не са участвали в кампании из Делиормана и Кърджалийско, където вотът е само и единствено етнически, нима и Касим, и другаря му не участваха в превръщането на ДПС в етнически синдикат?!

            Какво всъщност обединява Мисса и Касим?

            Единствено липсата на принципи, желанието, неистовото желание да са „в джаза”, в политическия джаз, уподобяващ обществен публичен дом със занижена тарифа. Има и нещо безкрайно смущаващо, граничещо с порнографията – като как Дал ще заведе при бедния си, с груби и пожълтели от тютюна ръце, електорат лустросаната в „Макс Мара” и „Живанши”, напъчила корем от шията Мара Мисса, за която изяждането на 20-ина кюфтета е следобедна закуска, докато онези с напуканите ръце вкусват месо само по мюсюлманските празници?! И ще им говорят за „европейските ценности”, „цетнър-дясно, либерален вектор или християн-демократическа визия за Европа”?! Като как ще стане тая уйдурма? Вие, драги читатели, вярвате ли на това представление? Амчи, Мисса, която е известно, срам няма, ако се загърне с фередже и тури една бурка, те ще я объркат със сифирджийски тупан бе, Касиме!? И знаеш какво следва, нали? Живописна кампания предстои, няма що.

            Всъщност джамбазлъкът е пределно прост и до болка циничен, както и всичко в родната ни политика: Мара Мисса предлага пари и регистрация, а Касим Дал гласовете на онези с такетата и мазолестите ръце. Толкова. Тук няма нито център, още по-малко дясно, да не говорим за „либерален” или „мултиетнически” модел. Не е ясно какво предлага засега Арман Бабикян, освен ако ВМРО в кампанията на „Напред” преди време не са го преминали на другия бряг наистина, както се говори, тогава ще дарява щедро задните си части, както е правил на воля и преди.

            Въпреки разкешването Мисса все сяда на рязан клон – така стана дори, когато се завтече да носи сигнали в ДАНС на Алексей Петров по времето на тройната коалиция, та се сурна и претрепа от бързане, а шофьорът и` два часа обикаля да я преоблича, че нямало чорапогащник с такива размери в половин София. Клонът е одрусан до шумка и сега, но има още за пазаруване, според нейните разбирания,  там  е майсторка, но ми се ще да видя лицата на Касим и Корман след края на изборите… Иначе неповторимото антропологично чудо, тежко боледуващо от хипербулия има опции за президент/че бива ли без нея, бе, кьорпе?!/ -http://toross.blog.bg/politika/2011/03/16/shtastie-nad-bylgariia-narodyt-likuva-novo-slynce-ogria-rodi.708938 -  и за кмет на Пловдив /не може да пропусне обсесията/ -http://toross.blog.bg/politika/2011/07/19/likuvai-plovdiv-mara-missa-shte-stava-kmet-marooo-maro-le.786308 - номинирана от група граждани, обхванати от партийна бравурност, но който и път да избере ми се струва, че всичко ще завърши като на казълбашка сватба. Касим може да  обясни на Капонката за какво иде реч…

П.П. Щях да забравя. Дал и Исмаилов особено държат на „чистото минало” – досиета, обвързаности с БКП и т.н. Не е лошо да се заинтересуват от най-близкото, роднинското обкръжение на Мисса или най-скъпите и` приятели като Калудов или бившия червен кмет на Несебър Николайчо Трифонов, например. Поразпитайте я, като къдии я поразпитайте, ако не ви отговори – потърсете ме, ще чуете умопомрачителни неща.

Тук се вижда отчетливо, че тумбакът и` започва от шията, особено когато си гука с нейния другар Калфин.

Старата любов.

Оргиналът: Мара Мисса седна на рязан клон

50 лева

… след години:

284822_207947845919299_100001122541957_581795_6035834_n

, точно както сега:

ss

Smile

понеделник, 15 август 2011 г.

Резултатите от управлението на ГЕРБ: България е усвоила рекордните 1,69 млрд. евро от ЕС за последните 12 месеца

bg

България е усвоила рекордните 1,69 млрд. евро от ЕС за 12-те месеца до 30 юни 2011 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ. Нетният ефект е 1,25 млрд. евро, тъй като сме платили членски внос и други вноски  в размер на 441 млн. евро.
Подобрението спрямо 12-месечния период до 30 юни 2010 г. е с 507 млн. евро, тъй като тогава са били усвоени средства за 1,18 млрд. евро.

неделя, 14 август 2011 г.

Черните пари за бели дни на Костов изплуваха на повърхността

gargamel_laughs_last

Гаргамел вече не се крие. 10 години след бандитската приватизация осъществена от правителството на СДС, бившият министър председател полека започва да вади на бял свят скътаните милиони.

Сценарият се осъществява по познатата мафиотско-комунистическа схема на ни лук ял, ни лук мирисал, но със заможни деца. Разбира се, “спестените” милиони се насочват в такива “полезни” за България области като медиите, чрез които Гаргамел се надява да се върне в политиката.

Схемата е ясна – препраните в Италия след 2001 година  пари се връщат сега в България чрез членове на семейството и се реинвестират в медийни компании за да осигурят властови позиции, които пък да позволят нови кражби и така до безкрай.

Честото и натрапчиво гостуване на лидера на ДСБ Иван Костов в bTV вече има обяснение, след като стана ясно, че мъжът на по-голямата му дъщеря е финансов директор на MediaPro Entertainment. Публицистичните предавания и новинарските емисии на медията старателно отразяват дейността на партията на Командира, а самият той почти всяка седмица гостува в сутрешния блок на телевизията. Отличните отношения между Костов и миноритарния собственик на медията Красимир Гергов датират от времето, когато bTV получи национален ефирен лиценз от правителството на СДС. Сега връзките между експремиера и медийния магнат стават още по-силни, след като роднина на Командира е в ръководния екип на телевизията.
Зетят на Костов е назначен на ключовия пост на 15 юни тази година.