събота, 15 октомври 2011 г.

Примирете се! С бомби или без, Плевнелиев ще бъде президент, а ГЕРБ ще спечели изборите

ii
Стига с тия пигмейски номера - взрив по време на избори. Какво като гръмнаха колата на Сашо Диков!? Скандалният телевизионер. Остаряващият като Сърдитко Катедрал. Нима има уважаващи себе си терористи, които считат, че тенекиената драма на легендарния журналист ще преобърне нагласите на електората? Ще дестабилизира властта? Ще осигури балотаж за кандидат-президента Алексей Петров?

София и метрото

София има големи амбиции. Стискаме палци да се осъществят!

петък, 14 октомври 2011 г.

Не е необходимо да живееш в България, за да бъдеш истински българин

URA_23

Стойчо Балджиев е един от малкото българи, ако не и единственият, отказал австрийско гражданство, за да запази българския си паспорт. При това след като 17 години е живял в алпийската държава и е изкачил всички стъпала на стълбичката на успеха. Защо един българин, който има изключително добър стандарт на живот в чужбина, избира да се върне в родината си, разказва вестник „Марица" в броя си от 14 октомври.

Стойчо е на 42 години, кореняк пловдивчанин. Като много българи, през 1990 г., принуден от икономическите обстоятелства потегля към широкия свят, за да търси другаде своята житейска реализация. Младото момче, току-що отбило военната си служба, започва като общ работник във фабрика за осветителни тела в Австрия. За да стигне няколко години по-късно до съдружник и управител на успешна българо-австрийска компания за транспорт. За 17 години в Австрия не само успява напълно да се интегрира, но постига и изключително добър стандарт на живот за семейството си.
„Един от преломните моменти от живота на всеки чужденец е възможността да стане поданик на държавата, в която живее", казва Стойчо. „С този акт обикновено хората си мислят, че най-сетне ще станат равни на местните и ще ги третират като такива. Когато дойде моят момент за такъв избор, след като 8 години живях в Австрия, бях поставен пред ужасна дилема. Австрия е държава, която не разрешава двойно гражданство - или си с българско или с австрийско. През 1998 - 1999 г. аз бях единственият българин, който имаше възможност да вземе австрийско гражданство и се отказа. Самият факт, че трябваше да се откажа от българското беше за мен немислим акт. По време на интервюто казах на полицая, че предпочитам да запазя българския си паспорт. Той силно се обиди и ме провокира с куп въпроси. Аз му отговорих, че не паспортът прави човек да принадлежи към дадена нация, а сърцето му. А моето е българско! Вместо австрийски паспорт, получих виза за престой. Когато си тръгвах полицаят ми стисна ръката и каза нещо, което няма да забравя цял живот: “Не е необходимо да живееш в България, за да бъдеш истински българин. Твоето решение да останеш български гражданин, да откажеш австрийски паспорт, предизвика моето искрено възхищение и уважение. Тогава наистина се почувствах горд, че съм Българин", спомня си Балджиев.

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Отношенията между Китай и Русия се обръщат в полза на Пекин

Chinese_J-20_Black_Eagle_Stealth_Fighter_Jet

Отношенията между Русия и Китай в областта на оръжията и енергията се превръщат в полза на Пекин, който до голяма степен се еманципира на международната сцена, след като дълго време беше силно зависими от Москва. Това са заключенията в доклад на  SIPRI публикуван през миналата седмица.

С намаляването на зависимостта си от руския износ на оръжие и все по-голям брой алтернативни доставчици на енергия, Китай печели надмощие в своите отношения с Русия, се казва в публикацията на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI). След 2007 година, в областта на въоръженията, Китай рязко намали зависимостта си от Москва .

Докато над 90% от конвенционалните оръжия внесени от Пекин през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз г. са дошли от Русия, то през през 2007 г. този внос е паднал с 50% и продължи да намалява през 2009 и 2010.

сряда, 12 октомври 2011 г.

Извън времето е само бунището на историята

492598_n

Тоталната неадекватност към проблемите на България на самоопределилите се за  “автентични” десни е толкова очевидна, че започваме да си задаваме въпроса дали не е умишлено манифестирана. Липса на визия, липса на мотивация, липса на кадри, липса на млади хора … и най-важното, което е резултат от горното: липса на избиратели. Тези хора са се поставили напълно извън времето, в някакво паралелно пространство където моралът е изграден от интриги, успехът от провали, а празнословието е цар на комуникацията.

Този измислен пространствено-временен континуум, в който се поставиха доброволно седесарите, си има и име. Нарича се “Бунището на историята”.

вторник, 11 октомври 2011 г.

Сбърканият чип

Братът на Христо Стоичков го обвинява, че му е дал малко пари. Кога ще разберат българите, че никой нищо не е длъжен да му дава?

„Аз вече нямам брат, нито сестра. Напълно се разграничавам от семейство Стоичкови и не искам повече нищо от тях! Какво толкова ми е дал брат ми – 100 000 лева и една кола”, възмути се пред  Цанко Стоичков на „скъперничеството” на брат си.

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Алексей Петров ще бъде затворен в стъклена клетка. Новият съд Антимафия започва работа с делото Октопод

 

download (1)

Делото срещу престъпната група "Октопод" ще бъде едно от първите дела, които се очаква да влязат в новия съд “Антимафия”.

Магистратурата трябва да заработи от 1 януари догодина, а още през първия месец от създаването й в деловодството се очаква да постъпят най-малко 80 процеса.
Източници на “Монитор” от прокуратурата обясниха, че веднага след президентските избори се очаква да бъде изготвен и обвинителният акт срещу групата на Алексей Петров.
Голяма част от документа била готова, но обвинителите изчаквали да мине вотът за президент, където кандидатурата си е обявил и главата на "Октопода".
“Макар според социологическите проучвания Петров да няма никакъв шанс да спечели изборите, ние ще изчакаме с внасянето на делото в съда, за да не ни обвинят в политическа репресия", обясниха още от прокуратурата.
До момента са окомплектовани над 200 тома с улики за престъпната дейност на Петров и групата му за последните 10–15 години. Главата на Октопода беше задържан през февруари миналата година. Оттогава досега разследващите са образували над 10 дела за престъпната дейност на подземния бос, пише още “Монитор”. Сред разследванията има такива, които касаят финансови далавери и пране на пари. Разследван е и за заплахи над свидетели, както и за покровителстване на канали за елитни проститутки.
След като бъде приключен обвинителният акт през ноември, делото автоматично ще попадне сред делата, които ще се гледат в съда “Антимафия”. Той ще заседава само по казуси срещу организирани престъпни групи от цялата страна. Магистратурата ще се помещава в бившата сграда на ДАНС на ул. “Черковна” в столицата. В зданието в момента текат големи ремонти. По план се обособяват заседателни зали и кабинети за съдиите и прокурорите от новите съдебни звена.
В сградата е изградена и голяма зала, която може да побере над 100 човека. Тя ще бъде използвана при делата, в които има над десет подсъдими. Самите клиенти на “Антимафия” ще слушат заседанията в стъклена клетка, която ще ги отделя от свидетелите и останалите участници в процеса. Подобни заграждения има и в италианския съд “Антимафия”, по чието подобие беше създадена българската структура.

Източник: БЛИЦ

Вчера Китайската република празнува 100 годишнината си

Китайската комунистическа партия променя отношението си към историята. Доскоро беше немислимо да се празнува годишнината от китайската революция през 1911 година. Най-новата история на Китай започваше с Мао и неговите комунистически орди. Сега времената са други. Портретите на Сън Ян-Сет са навсякъде.

1318141992_60901

0013729e48090ff1169008

Партията дори финансира филмовата суперпродукция за събитията - Jackie Chan movie.

1911_1300105667_14738

Непоклатимият

download

Още по-интересен е рейтингът на Цветан Цветанов. След всички усилия на Гоце, Костов, Яне и Трактора да го сменят и компрометират, рейтингът на Цветанов расте. А сега де? Smile

dd