вторник, 7 април 2015 г.

Оживялата Византия в картините на Антоан Алберт

Това са забележителните илюстрации от сайта на френския художник Антоан Алберт, който е известен много свои реконструкции на Константинопол.

Императрица Теодора

0_d1819_24bb5496_orig

Император Йоан II Комнин (1118—1143 г) с жена си Ирина Унгарска, дъщеря на унгарския крал Ласло Светия.

понеделник, 6 април 2015 г.

Лицата на украинците, които спряха руските орди. Те се сражаваха за Европа!

Украйна прекърши гръбнака на руската инвазия към Европа. Зад това историческо събитие са скрити лицата на хилядите бойци от Украинската армия и доброволчески части, които една година водиха неравна битка с  руските нашественици. Предлагаме ви да се запознаете с тях:

0_97764_c06bb5ff_XL

CPQepDqAgF0

0_972bc_ba87ebfc_XL

0_976ac_c18d5f48_XL

неделя, 5 април 2015 г.

Сергей Станишев постъпва по български. Шенген е приоритет за всички нас

zx620y348_2308849

Сергей Станишев многократно е бил критикуван, че загърбва националните интереси и се поставя в услуга на чужди сили. Колкото и чудно да изглежда, бившият председател на БСП е променил подхода си. Ето какво казва той по повод Шенген:

„Аз споделих с премиера, че сега е моментът той - пред партиите и премиерите от ЕНП и европейската десница, аз пред премиерите от европейската левица, от ПЕС, да повдигнем този въпрос и да кажем: за какво сътрудничество, за каква обща сигурност в ЕС може да става дума, след като България е извън шенгенското пространство. Това не е прагматично. Това не е справедливо.

Ние вече действаме. С г-жа Кунева, с правителството, с евродепутатите от ГЕРБ, наред с евродепутатите от БСП. Когато става въпрос за национална кауза, партийното трябва да отиде назад

Шенген ще облекчи живота на всеки българин. Стотици хиляди наши сънародници пътуват до страни от ЕС и минават двойни проверки и допълнителни мерки за сигурност. Те усещат двойния стандарт. Шенген означава повече сигурност за страната ни, повече доверие от инвеститорите, повече възможности за туризма, тъй като много азиатски страни имат шенгенски пакети, което улеснява посещението на туристите в страните от шенгенското пространство.

Влизането ни в Шенген ще ни направи пълноправен член на ЕС. България отдавна е изпълнила критериите за приемането ни в шенгенското пространство и не е справедливо да стоим извън него”