събота, 14 март 2009 г.

A кога на втори батальон от кралските войски ще му се наложи да освобождава Англия?

article-1160958-03D73735000005DC-110_634x310

Преди няколко дни 200 войника от втори Battalion Royal Anglian Regiment се завърнаха във Великобритания. Две години войсковата част воюва първо в Ирак, а след това в Афганистан. Някои от момчетата завинаги остават там.

Връщайки се у дома, след като са рискували живота си, те не очакват цветя и рози. Това което заварват, надминава всяко въображение. По родните английски улици ги посрещат същите фанатици, същите лица, срещу които са воювали по далечните земи. Те най-безсрамно им крещят, обиждат ги и издевателстват над тях.

петък, 13 март 2009 г.

Защо доларът ще расте

В статията на  New York Times се дава обяснение защо доларът ще расте въпреки кризата.

09dollar.graphic.full

На картинката в ляво виждаме американските държавни облигации собственост на чужденци и на Китай. В средата са инвестицийте в американската икономика и динамиката на американските инвестиции в чужбина. На третата графика е промяната в курса на долара. В чужбина американците продават активите си и връщат капиталите в САЩ. В същото време чужденците бягат от инвестиции в американската икономика, но не връщат капиталите си в родните страни, а ги инвестират в американски съкровищни бонове. Тези процеси на двустранен приток на капитал обясняват укрепването и растежът на долара спрямо другите валути.

Technorati Tags:

четвъртък, 12 март 2009 г.

Путим - еврейски празник

Карнавалната процесия в Хеврон:

00qg41gq

Пуримската заповед гласи, че всеки истински евреин трябва да се напие така, че да не може да различи проклетия Аман от благословенния Мордехай и обратното:

00qg57h3

Олдувай теорията или как умира една Цивилизация

00052kq9 

... индустриалната цивилизация стига до края си. По време на този живот друга такава не се предвижда. Промишленоста, разчитаща на непрекъснотото увеличаване на търсенето, изчезва. Спира прирастът на земното население. Заводите и фабриките постепенно изчезват. Сложните технически изделия вече не се произвеждат - липсва търсене за тях, а държавата след кратко дотиране на производството им  също се отказва. Многонационалните и големите държави се разпадат защото вече не могат да подържат необходимите армии.

В скандинавските страни и Германия настъпва "възрожденско средновековие" (тези нации отчасти запазват науката и културата си от края на 20 век). В останалата част на Европа и Америка настъпват "тъмни векове". Съобщенията и връзките с Америка се прекъсват. Диви орди бродят по Стария континент.

След 300 години Африка, Америка и Австралия се връщат в първоначалното си състояние от преди колонизацията.

Останала е една свръхдържава - Япония. Тя започва колонизация на Космоса ...

Всичко написано по-горе би били така смешно, ако не беше ....

сряда, 11 март 2009 г.

Ирак купува 140 танка Abrams M1A1SA

M1A1Abrams

Ирак води три войни през последните 50 години. Първата война с Иран беше без победител, но втората и третата война през 1991 и 2003 година, той загуби по катастрофален начин. И в трите войни Ирак ползваше руско и съветско оръжие, а както всички знаем, от седемдесетте години насам, съветското оръжие не е печелило нито една война срещу западното. Съветското, а сега и руското оръжие е некачествено с ниска ефективност, но за сметка на това не е скъпо. Държавите, които могат да си го позволят не купуват руско оръжие. Сред тези държави се нареди и Ирак, който сключи сделка за закупуване на 140 танка Abrams  M1A1SA:

вторник, 10 март 2009 г.

Завръщане в миналото - Доу индексът отстъпи 43 години назад

Ако изключим дивидентите, реално изчислен индексък е на ниво 1963-1965 година или отстъпление с 43 години!

0004d8g6

Това се нарича "Здравей Япония" или  stocks for the really, really, very long run.

понеделник, 9 март 2009 г.

Две интересни графики в реално време, които трябва да следим

Добавих две интересни графики.

Те се обновяват ежедневно. И двете са показателни за дълбочината на кризата.

Графиките може да намерите на началната страница на блога към края на двете колони в дясно. Кликнете върху тях за подробности.

САЩ: драматично увеличение на безработицата

Сценарият за повторение на кризата от 1929 година става все по-вероятен. На 06 март 2009 година безработицата в САЩ достигна 8,1% до най-високото си ниво от 25 години. Реалността е по-мрачна и от най-песимистичните прогнози - при прогнозирана загуба от 598 000 работни места през януари, са регистрирани 655 000.

1419288441

Безработни пред бюрото по труда в Ню Йорк на 06.03.2009 година.

081105.depression

Безработни пред бюрото по труда в Ню Йорк през 1933 година.

неделя, 8 март 2009 г.

Гейове и лесбиики на парад

Тези паради постигат точно обратен ефект. Някакси, хората видели това започват леко да симпатизират на иранските моли ... тъжна гледка.

00qf14qw

00qf09a2

Сега всички ние сме социалисти. Събраха се!

 amarx7771

Това е положението. Харесва ли ви или не, ваша си работа. Обама подготвя огромен бюджетен дефицит никога невиждан в американската история.