събота, 7 януари 2012 г.

Мистерията около американския дрон RQ-170 заловен в Иран

На 4 декември 2011 година, Иран залови супер модерния американски дрон  RQ-170.  Тази машина с комуникационните си системи, датчици, компоненти и архитектура е от голям интерес за много военни разузнавания по света. В този смисъл може да се каже, че иранците изтеглиха технологична шестица от тотото.

дали обаче залавянето на дрона е случайност? Какво точно се е случило?  остава се с впечатлението, че американските както и иранските военни лъжат за начина, по който самолета е бил заловен.  Първоначално ЦРУ призна на 6 декември, че дронът е бил базиран в Афганистан, което отговаря на факта за залавянето му в североизточен Иран.  След това на 12 декември американското правителство поиска официално дронът да бъде върнат на САЩ, което разбира се получи отрицателен отговор от Иран.

петък, 6 януари 2012 г.

Една новогодишна картичка не като другите

Има хора, които получават и такава кореспонденция. Winking smile  Картичката е с новогодишни пожелания за 2012 година от DGSE(Генерална дирекция за външна сигурност – Франция).

Дизайнът е минималистичен, мрачен с поздравления на 16 езика. Всичко е дискретно и стилно както би трябвало да бъде за една сериозна организация. Най-интересното е на гърба, но то често е и неудобно разсъбличащо. Рядко ще намерите получатели, които да ви покажат и обратната страна.

56

сряда, 4 януари 2012 г.

Операция Аталанта слиза на сушата в Сомалия

943122-1119675

Мандатът на Atalanta, операцията на ЕС срещу пиратството в региона на Африканския рог, може да промени характера си следващите седмици. От 20 декември 2011 въпросът е в дневния ред на Комитета по политика и сигурност  в ЕС по въпросите на отбраната. Идеята е зона на операцията да стене и брега, а не само в морето т.е. въздушните и специални десантни сили да нанасят удари по логистични бази на пирати по крайбрежието на Сомалия.
Всички са съгласни с факта, че Аталанта не изкорени пиратството, а само за да го ограничава. За целта ЕС ще засили присъствието си с нови 4 бойни кораба и 3 патрулни самолета, които ще станат част от флотилията на ЕС в района. В момента там патрулират 26 кораба на държави от ЕС.

Военните продължават да настояват, че без удар по пиратите по суша, операцията е обречена на неуспех.

вторник, 3 януари 2012 г.

Днес специализираният съд започва работа. Можело значи!

Помните ли колко глупости се изписаха по темата? Помните ли как най-големите бандите предрешили се като върли демократи се оплакваха как Специализирания съд ще им отнеме правата? Безкрайното мрънкане как нямало да стане, как сме нямали нужда, как било безсмислено, как ще се провали демокрацията … Е, ГЕРБ го направи и съдът тръгва днес.

Да му пожелаем да свърши много работа в интерес на България!