петък, 29 януари 2010 г.

Българо-чешки военен патрул на НАТО в Афганистан

От филма се вижда, че българската армия се е разделила с руската техника за мисията в Афганистан.

На форума за Афганистан в Лондон България потвърди ангажимента си в международната военна мисия в страната. Министър Николай Младенов съобщи, че тази година българският контингент ще бъде подсилен с още около 70 войници. Пред Дойче Веле министър Младенов заяви, че е все още рано да се говори за участието на български фирми във възстановяването на Афганистан. „България участва доста добре в международната операция в Афганистан. В момента имаме контингент от близо 500 човека, които са в Кабул и Кандахар. Медицински екипи имаме в Кабул и в Херат. Преди време правителството реши в началото на тази година да бъде увеличен контингентът ни в Кандахар с още 30 човека. Това е нещо, което аз препотвърдих в Лондон. И до края на годината вероятно ще изпратим още около 70 човека”, каза Младенов и добави: „Защото нуждите на международната операция по стабилизиране на Афганистан изискват не само Съединените щати да вдигнат участието си с 30 хиляди военни, но и останалите страни да дадат принос според собствените си възможности. Видяхме например, че Румъния удвои от 800 на 1.600 човека военния си контингент в Афганистан. Германия удвои финансовата помощ, която предоставя”. На въпрос "означава ли това, че България, поне засега, не обмисля поетапно изтегляне от Афганистан" Младенов отговори: „Мандатът, който правителството има от Народното събрание, е до приключване на международната мисия по стабилизиране на Афганистан. Така че всичките ни действия са съсредоточени в рамките на този мандат. Допълнително това, което правим, е, че България ще се включи в Европейската полицейска мисия, за да подпомага обучението на афганистанската полиция, ще засили участието си и в натовската умиротворителна мисия”. Според Николай Младенов "на този етап не бива да се правят сравнения между Ирак и Афганистан". "Доста време трябва да мине, докато ситуацията в Афганистан позволи някаква форма на по-пряко икономическо участие. Интересна инициатива беше лансирана на Лондонската конференция за Афганистан - да бъде организиран икономически форум в Турция, който да включва целия регион около Афганистан, и на който да се потърсят такива възможности. Но това е малко по-напред във времето. Основният извод от конференцията е, че всички се съгласиха, че трябва да се намери политическо решение на проблема в Афганистан, но първо трябва да има все пак някаква форма на мир”, заяви още Николай Младенов в интервю за Дойче Веле.

Нови германски подкрепления за фронта в Афганистан

marder Германия изпраща нови 850 войника в Афганистан. По този начин броят им достига 5 350 души, но в тях не влизат силите със специално предназначение, служителите на разузнаването и инструкторите работещи с афганистанската полиция. Тази новина идва два дни преди конференцията в Лондон за Афганистан, на която САЩ ще искат от съюзниците в НАТО допълнителни войски.

четвъртък, 28 януари 2010 г.

Полският епископът на Краков назова Холокоста „еврейска измислица”

pieronek Според епископът, Израел често използва напомнянето за Холокоста, като пропаганда.
Тадеуш Перонек признава, че мнозинството от хората загинали в концентрационните лагери са евреи, но въпреки това, той подчертава, че жертви на нацизма са и много други, като например поляци, италианци и цигани. "Поради тази причина не си присвоявайте трагедията за по-голяма пропаганда" – обръща се към евреите епископът.
Според свещеника, евреите умело използва финансовите си ресурси, включително и силна подкрепа от САЩ, за постоянно пропагандиране на Холокоста в пресата. Това той намира за арогантно и неприемливо.

понеделник, 25 януари 2010 г.

Според френски министър Турция наводнява Европа с нелегални имигранти

DSCF5404
Ерик Бесон, Министър на имиграцията на Франция, миналата седмица в Толедо (Испания) на среща със своите колеги от Европейския съюз (ЕС) каза, че незаконната имиграция от Турция е станала неконтролируема:

"Това е приоритетен въпрос в отношенията между ЕС и Турция.  Ситуацията в Егейско море е станала непоносима.  Гърците са под непрекъснат натиск.  Турция ясно се превърнала в транзитна страна."