петък, 4 септември 2009 г.

На 4 септември 1916 година българските войски превземат Добрич и на другия ден Русия напада България в Добруджа

znamena

Преди 93 години на днешна дата, обкръжавайки румънската крепост Тутракан, победоносните български войски се насочват към Добрич и го превземат. 2-ра бригада на 6-а пехотна дивизия влиза в гарада и тук българските воини са потресени от жестокостите на румънския гарнизон - намерени са зверски убити 53 граждани и над 300 арестувани. Освободителите са посрещнати от местното население с облекчение и неописуема радост.

През нощта обаче обстановката отново става критична. Едновременно със завръщащата се 19-а румънска дивизия на помощ към града се насочват съединенията на 47-и руски корпус (2 пехотни и 1 кавалерийска дивизия) на генерал Зайончков-ски. Силите са неравни, налице е и психологичен елемент - българската армия трябва да воюва срещу освободителката на България - руската армия. За защитниците на току-що освободения от окупация град по-важни са националните задачи. Боят се води вече трети ден. Българските войски са принудени да отбиват една след друга няколко руско-румънски атаки. Един от казашките конни полкове, без да държи сметка за жертвите, на галоп прелита над защитниците на града и излиза в техния тил. Резервите и жителите на града се включват в боя и руският конен полк е унищожен.

неделя, 30 август 2009 г.

Подкрепя ли Обама цензурата в Интернет?

Не се произнасял конкретно, но назначеният от него шеф на информационната политика е откровен привърженик на цензурата в мрежата и харесва китайския модел. Cass Sunstein е приятел на Обама и двамата споделят общи ценности.