събота, 14 юли 2012 г.

Адско каране в Сан Франсиско

С бензин в кръвта! Smile

Строим България! Дунав мост 2 - не забравяйте, че Тройната коалиция беше провалила този проект

Уникалният градеж на Дунав мост 2 привлича вниманието на специалистите.

3

Над 80 инженери от териториалните секции на КИИП в София, Русе и Велико Търново се запознаха с уникалната технология на изпълнение на трансграничното пътно и железопътно съоръжение, прилагана от испанската фирма FCC Construccion. Особено впечатлени специалистите са от мащаба на строителството, какъвто в България до момента не е познат; от изграждащата се вантова конструкция на моста, също непозната досега в страната - това е първият вантов пътен и железопътен мост над река. С изключителен интерес инженерите се запознаха и с вида фундиране на опорите на моста, монтажа на различните видове сегменти от връхната конструкция на моста в неплавателния и плавателния участък на Дунав, позиционирането и напрягането на защитните елементи, напречното напрягане - както на връхната конструкция, така и на жп естакадата към и на моста и др.
Дунав мост Видин-Калафат привлича все повече инженери и студенти от инженерни строителни специалности. От есента на 2010 година до момента през строителната площадка са преминали над 400 инженери и архитекти от България, Испания, Русия, Сърбия, Германия, Италия и др.
Засилен е интересът и към специализирания сайт на проекта „Дунав мост Видин-Калафат", където може да се проследява напредъка в строежа на моста и прилежащата инфраструктура към него. Само за пет месеца - от декември 2011 до април 2012 (включително) сайтът е посетен от над 49 000 човека, като най-многобройни са посещенията от България, Испания, Румъния, Канада, Австрия, Германия и др. През месец май сайтът е видян от 10 208 човека, а през юни - от 10 638.

17

петък, 13 юли 2012 г.

Цветан Цветанов пред Народното събрание: “Когато съм на този пост, искам да защитавам жертвите на престъпността, а не тези, които я толерират.”

photo_verybig_8574

„Винаги съм се ръководил от справедливостта и обществения интерес и не смятам, че трябва да коментирам случая с Мирослава Тодорова, затова има Висш съдебен съвет и компетентни институции", заяви Цветанов.

Той обясни, че е споменавал името на Тодорова по повод писма, които е получавал от потърпевши и категорично отрече обвиненията за въздействие върху работата на съдебната система и настоящия ВСС от страна на ГЕРБ.

По-късно министър Цветанов разясни подробно позицията си и от парламентарната трибуна
Няма никаква намеса или персонална моя намеса спрямо ВСС, обяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. И добави за ВСС: "Не видях нищо смислено в техните мандати. Нека си припомним датата 2007 г., когато България беше приета в ЕС с огромния дефицит в институциите, които се борят с организирана престъпност, корупцията и съдебната система. Нека всеки от вас да си направи равносметка, но да не забравяме, че в малките населени места хората питат - защо няма виновни".

„Не мога да разбера какво се дискутира и обсъжда днес тук. Не мога да разбера позицията на Иван Костов с поведението си от трибуната с явния политически натиск, на който е оказвал 20 години. Ако имахме тази справедливост, щяхме да имаме осъдени по фалиралите банки през тези 20 години. Трябва да има ефективност в борбата срещу тежката организирана престъпност, която е проникнала във всички политически партии", каза още Цветанов.

„Ако бяхте добри политици, ако имахте справедливост, защо нито един път не стана някой да говори за жертвите на престъпността, за щетите, които се нанесоха на гражданите", попита той.
"Какво ще кажете вие пред жертвите на престъпността - добави Цветанов пред полупразната зала. - Срещал съм се с майката, с бащата на изнасилените техни дъщери. 4 години това дело се гледа, проведени са над 20 съдебни заседания. Нека се почувствате от страната на жертвите, и като политици и граждани - да защитим тази справедливост. В противен случай на тази държава - жална й майка от такива политици".

„Недейте да смятате, че министърът на вътрешните работи и вицепремиер стои пред вас и се натоварва с такива отговорности, за да мога по някакъв начин да изтъкна пред вас. Не - аз искам обществото да знае, че има държавност. Ние трябва да бъдем хората, които да дадем услугата на обществото, която политиците трябва да защитават. Това са общи усилия и нека бъдем искрени един с друг - какво направихме и защо позволихме да се случва толкова дълги години", обясни той.

„Излизат представители на опозицията и казват, че има политически натиск върху съдебната система или репресия. Каква репресия, какви подслушвания? Свидетели казват за представители от тежката престъпност с политически лица... Кой ще стане и ще говори за жертвите на престъпността? Когато съм на този пост, искам да защитавам жертвите на престъпността, а не тези, които я толерират. Пример за фактор, от който са се възползвали политически партии е Васил Нинов. Да си припомним биографията му и да видим тези, които решаваха неговите проблеми по фалиралата банка. Този човек преди два дни е задържан със 168 кг кокаин",

Юни 2012, Афганистан

s_a25_00611654-990x650

Десантник от 82 въздушно преносима дивизия води огън от картечница М240В, провинция Газна, 15 юни 2012.(U.S.Army/Sgt. MikeMacLeod)

През първия месец на лятото в Афганистан загинаха 39 военнослужещи на Коалицията. По време на цялата кампания са убити 3071 или около една смърт на всеки 30 часа. Загиналите през юни са мъже на възраст от 21 до 47 години, 29 от Съединените щати, четири от Великобритания, четири от Франция и един от Италия. Загубите сред цивилното население продължава да останат високи,  често са жертви на бомбардировките на НАТО и постоянно страдат от нападения на талибаните. Общите показатели за убитите и ранените постепенно намаляват, но дългият и сложен процес на оттегляне от страната е все още в зародиш. И войници, и цивилни продължават да умират всеки ден в Афганистан .

s_a28_RTR33LIB-990x659

Залята с кръв карабина М4, принадлежаща на убит американски войник, 12 юни 2012, (Reuters/ShamilZhumatov)

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Плевнелиев пред Ди Велт: България е страната с най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят

12-Jul-12 17-07-33

 

България е страната с най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят. Това обаче не означава, че сме перфектни, чака ни още много работа, казва на перфектен немски език президентът Росен Плевнелиев в интервю за “Ди Велт”.

Държавният глава обяснява, че през 90-те години България е потънала в дългове, но е успяла да санира бюджета си изцяло и днес има най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят.
Той разказва и за 8-те си години в Германия, в които е работил като строителен предприемач във Федералната република и е участвал в строителството на Райхстага.
"И Ангела Меркел ме е питала откъде знам така добре немски. Отговорих й - от една строителна площадка. Когато тя попита коя е площадката, й отвърнах: тази на вашето канцлерство", спомня си той.
Плевнелиев изразява увереността си, че България ще се присъедини към еврозоната, макар на този етап да е все още рано.
"Не сме готови на 100 процента, но все пак България е една от трите държави в Европа, които изцяло отговарят на Маастрихтските критерии."
Той изтъква, че е от изключително значение страната ни да ограничи разходите си.
“Дефицитът на страната е под контрол, той е по-малко от 2,1 процента от брутния вътрешен продукт, а през тази година вероятно ще падне и под 1,6. А държавните задължения, които са 16,2 процента от БВП, са най-ниските не само в Европа, но и в света. В Гърция, Испания, а и в други европейски държави очакват растежът да дойде от Брюксел. Но растежът не може да ти го осигури някой друг, за него трябва да се работи много усилено - както направихме ние в България. Най-напред трябва да се създаде потенциал за растеж, като за целта трябва да се осъществят структурни реформи за повишаване на конкурентоспособността и производителността. Растежът не идва наготово."

вторник, 10 юли 2012 г.

Ваньо, кажи си! Делян Добрев: Костов подписал скъпия ток 4 дни преди изборите

4267_n

Четири дни преди парламентарните избори през 2001 г. са били подписани договорите, по силата на които до 2027 г. НЕК трябва да изкупува скъпия ток от двете чужди централи – ТЕЦ „AES Гълъбово” (Марица-изток 1) и ТЕЦ „Контур Глобъл Марица-изток 3”. Контрактите са били парафирани на 13 юни 2001 г. в присъствието на Иван Костов. Като ден това е било сряда, а изборите са били в неделя.

www.monitor_bg

Най-добрият снайперист на всички времена е Симо Хайха (Simo Häyhä)

originalФинландецът Симо Хайха унищожава 542 войници и офицери от окупаторската Червена армия по време на зимната кампания през 1940 и последвалата я Втора световна война. Интересното е , че той постига този резултат с винтовка Мосин 1891  БЕЗ оптически прицел.

понеделник, 9 юли 2012 г.

Кунева против музеите в България: "България на гражданите" пише жалба до Еврокомисията за неоправдани строителни разходи

rim-2

С такива членове партията на Куневата Пръмовица едва ли ще стигне далеч. То бива бива простотия, но това минава всяка граница! Източник: 24 часа

Проф. Велислав Минеков от Съюза на художниците ще изпрати жалба до Европейската комисия заради използването на европейски пари за музейно строителство в България, съобщиха от пресцентъра на „България на гражданите".

„За съжаление, цялата тази строителна инициатива в различни музеи и музейчета достигна своя апогей на своето безобразие. Министерството на културата не се занимава с тези, които създават култура, а се превърна в някакъв вид министерство на охолните строежи и то на безсмислените охолни строежи", коментира известният скулптор и преподавател.

За строителството на „Българския Лувър" той каза, че това ще остане паметник на строителното безобразие, без каквото и да било оправдание за своето съществуване. Това е поредният музей, в който основната цел са парите.

Проф. Минеков, който е член на Националния съвет на „Движение България на гражданите", припомни, че конкурсът за самата сграда е много критикуван. По думите му, ако има нужда от нещо в областта на изобразителното изкуство, това е една съвременна постройка, предназначена за национална галерия.

Редица положителни икономически сигнали за България

thumb_400x300_70741

По традиция българинът гледа все от негативната страна на нещата. В интерес на истината, поводи за оптимизъм напоследък рядко се намират, но все пак трябва да търсим и положителните сигнали. А такива се появиха. Ето няколко добри новини за България от последния месец:

Успешно пласираните облигации на международните пазари

Новина на седмицата определено е пласираната от България емисия облигации на международните пазари. Търсенето надвиши над 6 пъти предложеното количество от 950 млн. евро, а емисията бе записана от инвеститори от цял свят. Постигнатата лихва бе под 4.5%, или под очакванията, както и под нивата на ценни книжа на държави като Италия и Испания.

Бюджетът излезе на плюс за полугодието

Заместник финансовият министър Владислав Горанов вчера заяви, че правителството е успяло да балансира бюджета за 2012 г., като по предварителни данни салдото за първите шест месеца е положително. За 2012 г. е заложен дефицит в бюджета, като положителните данни за полугодието внасят нотка оптимизъм за развитието на икономиката.

Ръст на преките инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции у нас отбелязаха ръст за първите четири месеца на годината. От 63.1 млн. евро нарастват до 407.2 млн. евро, но това е още доста скромна сума. Положителен сигнал в платежния баланс обаче дава графата „Грешки и пропуски“, която е на плюс за същия период с 1.07 млрд. евро. В тази графа са суми, които БНБ не знае от къде идват към момента на съставяне на статистиката. Положителната стойност показва, че тези пари са влезли в България. Растящият внос е сигнал, че те вероятно са точно инвестиции, които все още не са категоризирани.

Безработицата намалява

Крим потъна. Поредната технологична катастрофа в Русия

крымск

През нощта от петък срещу събота, се срути стената на Неберджаевското водохранилище.  Близо шест метрова вълна заля град Кримск. Унищожени повече от 1000 къщи, до сто и петдесет души са загинали.

Вероятно броят на жертвите ще се увеличи защото все още няма точни данни. Централните медийни канали се опитаха да прикрият причината за катастрофата оправдавайки я с ... някои тежки дъждове.

неделя, 8 юли 2012 г.

По време Тройната коалиция България беше повтаряч, а сега вече сме добри

06-Jul-12 13-26-24

"Ако през 2009 г. България беше със статута на повтаряч, през 2010 г. едва премина с 3-ка следващия клас, към момента вече успехът ни е "добър", коментира министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по време на представянето на междинната оценка на дейността по 7-те оперативни програми. Това обаче не трябва да ни радва или успокоява, защото живеем с убеждението, че можем да заслужим и 6-ца, допълни той.