четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Ж.п. спирка Оселна, новите трасета на България

Промяна е не само  в столицата. Европейският полъх все по-често се забелязва на най-неочаквани места.

Перонът и навеса в посока София .

P1500130

Пътническият влак Видин – София

вторник, 23 октомври 2012 г.

Битката при Зама, Сципион Африкански разбива армията на Картаген водена от Ханибал Барка

250px-ZamaНа 19 октомври 202 г. пр. Хр. в битката при град Зама (близо до Картаген в днешен Тунис) легионите на римския главнокомандващ Публий Корнелий Сципион (Сципион Африкански) разбиват картагенска армия, предвождана от Ханибал Барка.

Това е най-голямата битка в Северна Африка по време на Втората пуническа война и се превръща в нейна повратна точка. Картагенците (50 000 пехота, близо 80 бойни слона и 3000 кавалерия) се изправят срещу римските V-и и VІ-и легион (20 000 тежка пехота, 14 000 лека пехота, 2700 римски кавалеристи, 6000 либийска кавалерия).
След като Ханибал предната година се завръща от Италия след 15 г. битки, картагенците започват да търсят условия за сключване на примирие. Ханибал изпраща посредници при Сципион. Римлянинът ги оставя съвсем спокойно и безпрепятствено да се разхождат из лагера.
Двамата посредници виждат малкото римски кавалеристи и правят извод, че Ханибал притежава много малка конница в наличност. От тях обаче остават скрити два пъти повече либийски кавалеристи.
Ханибал решава да проведе битка като не предполага, че неговият съюзник нумидийския цар Масиниса му подготвя измяна. В началото на войната той подкрепя Картаген, но променя позицията си, тъй като Ханибал дава дъщеря си за съпруга на неговия съперник Сипхакс.
В първата редица Ханибал строява близо 80 бойни слона, които все още са слабо обучени. Пехотата е разделена на три редици. Спасилите се от Италия ветерани (основно копиеносци и гали) съставляват последната редица и трябвало да проведат същинския удар, след като първите две редици докарат римските легионери до безредие и ги изморят.
За римската армия бойните слонове на Ханибал не били изненада. Те се сблъскали с „крачещите крепости” още по време на битката при Требия 15 г. по-рано. Сега била подготвена добра тактика за противодействие – при приближаването на слоновете римляните им осигурявали безпрепятствен коридор в бойния си строй, без да ги атакуват, а само удряли мечовете си по щитовете за вдигане на шум. Затова слоновете преминават бързо, без да нанасят големи вреди. Заради незначително недоразумение слоновете търсят път към собствената кавалерия и така вместо при римляните, безредие настъпва при картагенците. Сред обширния сблъсък между римската лека пехота и Ханибалската смесица от лека пехота и бойни слонове, войсковите части се струпват една върху друга.

неделя, 21 октомври 2012 г.

Не партиите, а политиката. СДС и ГЕРБ, между тях ще избираме

samar

Ние не подкрепяме определени партии, а политиката която водят. Какво искаме:

1. Нисък плосък данък без въвеждането на допълнително облагане.

2. Валутен борд за винаги.

3. Нисък дефицит, ниска задлъжнялост на държавата.

4. Преразпределението през държавния бюджет да не надвишава 35%.

6. Социални помощи обвързани с образованието на децата, курсове за обучение на възрастните.

7. Хибридна пенсионна система.

8. Мощен приоритет и облекчения на инвестициите в производството.

9. Строителство на инфраструктура като основен ангажимент на държавата чрез евро фондовете.

10. Финансиране на култура и археологията на принципа на възвращаемостта на инвестицията.

11. Нова ядрена централа, но без руско и държавно участие като частен проект.

Искаме политиците да бъдат честни с нас както ние честно и открито гласуваме за тях!

Искаме Борисов и Дянков да спрат да манипулират с каламбури мешайки проценти, числа и цифри, защото 10% увеличение на пенсиите и 10% нов данък върху лихвите са точно 10% и нищо друго.

Не искаме да ни лъжат и крадат както ни лъгаха и крадоха Костов, Царя и Станишев и затова вече реагираме моментално. Когато има нещо, което не ни харесва го казваме високо и ясно. Показваме жълт картон на ГЕРБ пък те нека ни се смеят.

И така стигаме до основния въпрос: За кого можем да гласуваме на изборите през 2013 година? За да отговорим на него трябва първо да определим за кого не можем.