събота, 15 декември 2007 г.

Нищо не е сигурно с климата

Ще видим накъде ще тръгне промяната. Единствено сигурно нещо за сега е, че ще има промяна. По-вероятно е да навлезем в нова ледникова ера. Това ще бъде и по-лошия сценарии. Бих предпочел затоплянето.


Southern Hemisphere’s ice cover now is at the same level as last June, i.e., a level seen during the last winter in the Southern Hemisphere. Besides, there are two more millions square kilometers of ice now compared to December 2006. And the large positive anomaly has persisted since September.








.
.

Icecap note: In the Northern Hemisphere, the ice and snow cover have recovered to within 1% (one snowstorm) of normal with the official start of winter still more than 12 days away

ЕС реши: „междуправителствени конференции“, вместо „конференции за присъединяване“,




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Турция няма да влезе в ЕС. Само 20% 0т турското население подкрепя присъединяването на страната към Европа. Германия се е съгласила с френската позиция да се предложи особен статут на Турция, но не и пълноправно членство. България продължава неофициално да е за турското членство, но това бързо може да се промени, ако тройната протурска и проруска коалиция падне от власт.

Турция не харесва християните, както се вижда от втората таблица и християните не харесват Турция ( от първата таблица).

ЕС съвсем охлади мерака на Турция за членство

Канцлерът на Австрия Алфред Гузенбауер смята, че да се поставя въпросът за приемане на Турция, означава да се иска прекалено много от Европейския съюз.
В интервю за всекидневника „Стандард“ той заявява: Някои смятат, че Турция трябва да има перспектива за присъединяване, други, сред които Австрия, са на мнение, че се иска прекалено много от ЕС. ЕС не е узрял за Турция и Турция не е узряла за Евросъюза, добавя той, като подчертава, че има прекалено много илюзии относно европейските перспективи на Турция. Истината е, че никой не вярва, че преговорите (за членство) може да приключат през следващите десет години, отбелязва Гузенбауер и потвърждава, че Австрия отдава предпочитание на споразумение за сътрудничество и привилегировано партньорство, а не на пълноправно членство. Позицията на Австрия по този въпрос е сходна с тази на Германия и Франция.

Френският президент Никола Саркози убеди в петък министрите на външните работи на 27-те членки на ЕС преговорите с Турция вече да се наричат „междуправителствени конференции“, а не „конференции за присъединяване“, с което предизвика сериозното недоволство на Анкара. Стремежът на Турция да се присъедини към ЕС е необратим, заяви турското външно министерство, след като френското предложение стана факт, предаде Ройтерс.

Анкара припомни, че много от 27-те подкрепят кандидатурата на страната и ги призова да заемат твърда позиция срещу опитите за подкопаване на присъединителния процес. Преговорите между Турция и Евросъюза започнаха през октомври 2005 г. Оттогава Турция успя успешно да приключи една от 35-те тематични преговорни глави. Осем са замразени заради отношението на Турция към Кипър.

Забравената поезия. За да не рухне стрита ...

Цивилизацията утре
за да не рухне стрита,
запрете псето, дръжте коня
със вързани копита.
Сам в щаба, Цезар, господарят,
над картата мълчи.
Челото - на дланта опряно.
Невиждащи очи.
Като воден паяк по река умът му
пълзи по тишината.

Уилям Бътлър Йейтс

понеделник, 10 декември 2007 г.

Как се прави политика в името на икономиката

Новият френски Президент Никола Саркози не си губи времето. Освободен от всякакъв догматизъм, далеч от амбицията да променя Света по френски модел, той прилага на практика прагматизма в политиката. Без да се отказва от собствените си демократични виждания, Саркози не се опитва да ги налага на другите или поне до момента , в който това стане неизбежно. Президентът на Франция е разбрал, че празните приказки за демокрация може и да звучат красиво, но къща не хранят.
В Мароко, преди няколко месеца … контракт за строеж на високоскоростен влак, електроцентрали, корабни терминали, оръжие – общо за 2,8 милиарда евро
В Алжир през септември т.г., Саркози сключва нови договори за продажба на Еърбъс, газопровод, продава оръжие и купува газ. Сметката е над 3,5 евро в полза на френската икономика.
Месец ноември в Китай. Атомни централи, завод за автомобили, влакове, самолети … пак над 8 милиарда евро за Франция.
Днес след втората си среща с Кадафи в Париж, Саркози обяви, че са сключени договори за около 12 милиарда евро с Джамахирията. Сумата е наистина колосална, но най-интересното е заявлението на двамата лидери, че Франция става привилегирован партньор на Либия. Подписан е стратегически договор за сътрудничество в атомната сфера, който включва не само закупуването от Либия на един или няколко ядрени реактора, но и френска експертна, законодателна и друга помощ за Либия в областта на ядреното дело. Франция получава и ексклузивни права да разработва и експортира либийски уран. Либия и Франция подписват още един ексклузивен договор – Франция предлага на Либия и се задължава да и продаде военна техника на политическа цена. Предполага се, че става въпрос за сделка касаеща самолета Рафал, фрегатите ФРЕММ и системи противотанкови ракети.

Либия потвърждава покупката на 21 самолета Еърбъс. От тях 4 А350, 4 А330, 7 А320 и 6 А350.
Браво на Саркози. Първанов да се учи от него.