петък, 19 октомври 2012 г.

Българският външен министър е политически проект на чужда държава

Не е лесно да се пише по въпроси, по които човек е трудно да бъде осведомен достоверно, но все пак некои общи наблюдения могат да се направят с известна предпазливост и условност.

Съществува доста разпространеното мнение, че днешният началник на министерство на външните работи е доказан кариерист-нагаждач, без собствени убеждения, като се изключи собственото му добруване, който в по-голяма степен от своите предшественици обезличи това иначе важно учреждение. Това, разбира се и за съжаление, изглежда в някаква степен вярно, но нека не забравяме, че е само необходимо, но не и достатъчно условие.

Сегашният титуляр, както и неговият предшественик (не става дума разбира се за Румяна Желева), бяха и все още са това, което в некои среди под сурдинка се нарича "проект". За това има доста признаци, за някои от които може да се говори с известна сигурност. Такива "проекти" разбира се има много в която и да е източно-европейска (и далеч не само) страна, на различна възраст и придвижвани с различна скорост, и при "късмет" за "проектиращата страна" такъв "кадър", а те всички са изкарани като от калъп, често се оказва във възлово място във властта. "Проектът" има за цел да изпълнява поставените му задачи, не само срещу преки и непреки благинки, а и по "истински идеологически убеждения в правото дело", и назначаването му на висок пост означава, че съответното правителство и учреждение няма да създава "главоболия", а действията му, по-точно всяко едно действие, ще са в интерес на "проектиращата" и "спонсорираща" страна.

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Внимание Борисов и Дянков манипулират! На изборите ГЕРБ ще плаща с лихвите за арогантната си финансова политика

ssif-36197308855Тези хора се добраха до властта и съвсем оглупяха точно както и  Костов, Муравей, Велчев, Сакскобургготски и Станишев преди време . А колкото повече оглупяват, толкова по нагли стават. Лъжат и се опитват да ни манипулират. Само че не са познали. Ние не сме неграмотния електоратът на БСП. сами разбиране за какво става дума:

… Примерът, който ни дават с 20 000 лева и годишния данък върху получената лихва от 80 лева, е твърде наивен. Между другото ми прави впечатление, че когато ни говорят за увеличаване на доходите, ни говорят в проценти, а не с реални стойности, т.е пенсиите ще се увеличат не с 15 лева, а примерно с 10%. Когато обаче става въпрос за увеличаване на данъците, веднага превключваме от проценти на реални суми. Или може би само на мен така ми се струва. …

Бисер Манолов, bissermanolov.com

понеделник, 15 октомври 2012 г.

Какво не каза Симеон Дянков за лихвите и как ГЕРБ по кръчмарски излъга избирателите си. Защо премълчаха откога в ЕС има данъци върху лихвите?

3703

ГЕРБ по кръчмарски излъга избирателите си. Многократно от управляващата партия подчертаваха, че не се предвижда увеличаването на данъците. Точно това е поведението на дясно-сценаристките партии, които оставят повече пари в гражданите за сметка на преразпределението през бюджета. На теория, управляващите удържат обещанието защото наистина няма увеличаване на съществуващите данъците, но на практика хитрите байганьовци ни треснаха чисто нов данък. Честито!
Манипулативните приказки на Борисов и Дянков, че този данък ще засегне само богатите са абсолютни глупости. Първо богат ли е човек, който има в банка 20 000 или 30 000 евро? Категорично не. Второ, политически погледнато не е важно кого ще засегне даден данък, а това дали той засяга твоите избиратели, тези които са ти гласували доверие именно защото си им обещал да не им пипаш доходите. Тук вече е очевидно – ГЕРБ тръгна срещу привържениците си, средно заможни хора, отблъсна ги с илюзионните надежди да ги замести като бройка с последователи на БСП, които привлечени от предизборното финансово разпасване, вместо за БСП биха(може би) гласували за ГЕРБ. По този начин, управляващите правят рязък ляв завой, обилно гарниран с популистки изказвания и манипулативни инсинуации около полуистини и чисти лъжи.
Сега най-важното. Дянков ни сведе от висотата си на последна инстанция в държавата, че във всички страни на ЕС има подобен данък. Това е така, но има един много важен нюанс. Защо той не спомена откога старите страни членки на ЕС имат този данък? Повечето страни от Съюза въвеждат данъка между 2000 и 2008 година. Т.е. от 1945 година до 2008 година (63 години) подобен данък не е имало! През този период на власт са се сменяли леви и десни правителства, но интересно защо дори комунистите във Франция не са обложили доходите на хората от лихви. 63 години, Западните държави интелигентно са оставяли капиталите да се трупат в банките. Горката България, която за 20 години бандитски преход толкова забогатя, че пипнаха и депозитите!  Реално погледнато, излиза, че ГЕРБ в данъчната си политика са по-лява партия от Френската комунистическа партия на Жорж Марше през седемдесетте години.

неделя, 14 октомври 2012 г.

Да отсечеш дърво Секвоя

Хамболт, Калифорния. Тези снимки са част от колекцията на Ериксон - серия от фотографии, направени в северо-западната част на Калифорния през периода от 1880 до 1920 година.  В Хамболт са изсечени близо 1,5 милиона акра от публични и частни гори, включително и от националните паркове.

Lumberjacks-From-California-1-800x632