събота, 26 март 2011 г.

Ще помогне ли войната в Либия на Франция да продава повече оръжие? За 2010 г. френският военен експорт се е сринал с 50%

meteor3Публична тайна е, че най-добре се продават оръжия, които са се доказали в реални бойни действия. Купувачите се впечатляват от продукти, които печелят войни и се отнасят с недоверие към голи тестове в експериментални полигони и лаборатории. В този смисъл, възможно е войната в Либия ако бъде спечелена да напомпа залинелия френски износ на военна техника.

петък, 25 март 2011 г.

Този път, след 25 години, работата трябва да бъде свършена както трябва

14 март 1986 година, Президентът Рейгън се консултира с конгресмени преди даването на зелена светлина за нанасяне на удари по Либия. Тогава преди 25 години, Кадафи оцеля. Повече не трябва да бъде допускана същата грешка.

Libya_Bombing_Reagan_Meeting_14_March_1986

Френските ВВС за първи път използват нови оръжия във войната с Либия

За първи път вчера френската авиация е използвала в бойна операция новата ракета Storm Shadow / SCALP. Бомбардирано е летище на 250 км във вътрешността на страната. Новата ракета е с далекобойност до 400 км. Операцията е проведена от два самолета Рафал (въздух-въздух), които са ескортирали други два Рафала в конфигурация въздух-земя (именно те са носели новите ракети).

Самолетите са излетели от самолетоносача Шарл де Гол, който се намира във водите около Либия.

Нощен патрул излита от самолетоносача Шарл де Гол:

Ето как се фабрикуват новините в Либия: 6 фотографа и двама статисти бунтовници

Хроники от театралната война в Либия. Тежки битки с облаци и невидими противници пред армия от фотографи

3e7271519359

четвъртък, 24 март 2011 г.

Няма икономическо обяснение за случващото се в Либия и Бахрейн

Икономически Либия стои на картата не по-зле от Турция. За разлика от Йемен, Тунис, Мароко, Египет, тя не влиза в зоната на риск.

На графиката са нанесени два показателя – БВП на глава от населението и нивото на безработица. В светло виолетово е зоната на риск за бунт. Виждаме, че Либия не попада в нея.

Egypt06

Политкоректни глупости: зомби не може да бъде бесено дори и на картинка

Оригиналното лого на хорър екшън играта Dead Island си отнесе гнева на Entertainment Software Ratings Boards (ESRB) в САЩ с мотива, че на него има обесен. В страна, където смъртното наказание е в сила, това може да звучи доста … лицемерно, но факт е че обесеният мъж, наистина ще бъде заменен от зомби до палмата. На територията на ЕС, където пък няма смъртно наказание, обесеният засега не притеснява никого. Този луд, луд свят …

сряда, 23 март 2011 г.

Знаете ли, че операцията в Либия има две имена? Едното е за медиите, а другото за военните

maur-road-sandstorm-4За медиите това което става в Либия се нарича “Зората на Одисей”. Военните обаче не си падат по дългите поетични имена. Военният код на операцията срещу Либия е Харматан(Harmattan). Така се нарича сухият и топъл вятър в Северна Африка.

Сега остава да се изясни кой кого командва, “Харматан” ли командва “Зората на Одисей” или обратното. Winking smile

Много интересен анализ за Либия в Бодилник

Ина Михайлова е поканила двама добри събеседници - арабиста Киряк Цонев и
журналиста Николай Петров. Приятно гледане:

Католическият и православният възглед за воюването. Войната през погледа на религията

by Михаил Матеев on May 30, 2010; Воденето на кръстоносни походи срещу покаянието за участие във война. Католическият и православният възглед за воюването.

templierСв. Василий Велики:

Нашите отци не са считали, че убиването извършено в хода на войните трябва да бъде класифицирано като убийство изобщо, поради това, както ми изглежда е допустимо опрощение за хората, биещи се в защита на трезвостта и благочестието. Може би въпреки това  е препоръчително да им се откаже причастие за три години въз основа на това, че ръцете им не са чисти.

Св. Иполит умрял като мъченик през 236 г., пише:

Християнинът не трябва да става войник, освен ако не е принуден от началник, който носи меч. Той не трябва да се натоварва с греха на кръвта. Но ако въпреки това той е пролял кръв, не може да участва в тайнствата, освен ако не се е пречистил с наказание, сълзи и ридание.

По-късно по времето на Византия, войниците, които се връщали от битка е трябвало да се покайват четиридесет дни преди да имат право на причастие. Войната, макар и справедлива, никога не е била похвална в Православната църква.

По тази причина се появява разминаване между католическия Запад и православния Изток по отношение на това кое воюване е одобрено от Църквата и кое не. Дали една военна кампания е била достойна за похвала или е трябвало да бъде строго осъдена? За Католическата църква, справедливата война е била винаги приемлива, за Православната – не.

Св. Бернар от Клерво, пише до монашеско-военния орден на тамплиерите:

вторник, 22 март 2011 г.

Кадафи трябва да бъде физически ликвидиран колкото се може по-бързо

Скоро в очите на арабите, престъпникът Кадафи ще изглежда ето така:

5549728216_451ea16476_b

Той започва да се превръща в знаме на съпротивата срещу т.н. “кръстоносен поход” срещу Либия. Насила го направихме герой. Днес медиите са пълни със снимки на трупове от бомбардировките, а такива липсваха преди намесата на коалицията. С течение на времето диктаторът ще печели подкрепа като борец срещу чуждото нашествие.

Какъв е изходът от тази ситуация? Отговорът е, че Кадафи трябва да бъде ликвидиран веднага. Това трябва да стане основна цел на Коалицията, а не безразборните бомбардировки на единици военна техника.

За съжаление и по този въпрос между участниците във операцията няма съгласие. Франция мълчи, Обама каза че целта не е убийството на Кадафи и семейството му, а във Великобритания Мин. председателят иска елиминирането на диктатора, но Нач. на генералния щаб отрича това да е цел на ВВС и специалните сили. Пълен разнобой в изказванията и действията. Да видим докъде ще я докарат така. Ако само част от този политически и дипломатически хаос около “Зората на Одисей” присъства и при воденето на военните операции, нищо добро не ни чака.

От 10 най-одобрявани политици в България, 9 са свързани с ГЕРБ

g

НЦИОМ

Единствено Първанов се е промъкнал в герберската десетка. И още:

Полицията е най-одобряваната държавна институция с рейтинг от 49,1%, а съдът е в дъното на обществената класация като най-неодобряваната институция с едва 17,9% одобрение. Доверието към МВР и прокуратурата нараства с 1% от декември м.г.

Норвегия временно прекрати участието си в операцията “Зората на Одисей”. Кавги между съюзниците кой да води бащина дружина

013rcx10

Заради разногласията между участниците, Норвегия тази вечер изтегля 6 изтребителя Ф-16 обратно в страната.

Неразбирателството между съюзниците е причинено от претенциите на Франция да ръководи операцията извън НАТО, но да разполага с ефективите на Пакта.

Наполеоновият синдром на Саркози може да му изиграе лоша шега. Войната все още не е спечелена.

Защо Саркози е против егидата на НАТО?

Една хипотеза: Защото не мисли да спира с въздушна операция и планира въвеждането на сухопътни войски в Либия. Против това са САЩ и най-вече Турция, които поставиха категорично условие за ненамеса на терена и са против каквато и да било форма на окупация. По тази причина НАТО бърка плановете на новия Наполеон.

понеделник, 21 март 2011 г.

Руският посланик в Либия нарекъл президента Медведев предател. Медведев определи поведението на Путин като недопустимо

Vladimir_Putin_with_Vladimir_Chamov

Владимир Путин и Владимир Чамов

Истинска мистерия се разигра часове преди гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност по случая Либия. Съвсем неочаквано посланикът на Русия в Джамахирията, Владимир Чамов, беше спешно уволнен. Оказва се, че това е станало защото е нарекъл предател президента Медведев.

Также "Коммерсанту" стала известна причина отставки посла России в Ливии, которая была осуществлена за несколько часов до принятия резолюции. По данным собеседника издания, российский дипломат Владимир Чамов отстаивал интересы Ливии и поддерживал режим М.Каддафи в ущерб интересам России. Об отставке В.Чамова стало известно 19 марта, решение об увольнении посла, как утверждает издание, было принято в Кремле.

В същото време, Путин нарече операцията в Либия “кръстоносен поход”. Очевидно е разногласието между Президент и премиер в Русия.

Путин назвал операцию в Ливии бессовестным крестовым походом

 

В същото време Медведев отговаря на удара:

Медведев назвал высказывания Путина о Ливии недопустимыми

Произведено в Китай: самолет стелт от пето поколение Chengdu J 20

Изглежда безвъзвратно отминава времето, в което Китай се възприемаше като световна фабрика за детски играчки и некачествена електроника. За да накараш да литне това чудо от снимката, трябват много качества и владеене на  изключително сложни технологии.

rJ-20_test00042-800x499

Либия: истинската война без грим дойде с крилата на френските самолети

Досега конфликтът между опозиция и армия в Либия беше смешно театрален, медийно манипулиран и дори леко забавен. Бунтовниците бяха заети основно да позират пред камерите на западните журналисти и да стрелят в облаците викайки “Победа! Аллах е велик!”. Въпреки гръмко обявените 6 000 жертви, мъртви хора липсваха по снимките на 800 акредитирани журналисти. Като изключим една ударена от танк джамия и две засегнати сгради, липсваха и снимки от големи разрушения в градовете. Тази пиеса вече свърши. В Либия влезе реалната война. От сега нататък, по снимките няма да има нужда от запалени гуми симулиращи бомбени експлозии, а ще има истински удари на щурмовата авиация. Няма да виждате западни фотографи на метър от противосамолетна батарея защото е опасно – вече батареите не са статисти и в небето летят истински, а не измислени самолети.  Няма да видите и спокойно разхождащи се хора, които уж водят сражение.

Край. Идва време за истинската война, не по арабски бутафорна и хаотична, а по западно ефикасна и смъртоносна. Горките либийци. Те не знаят с кого са се захванали. Та тая война ние я водим вече 10 години. Армиите ни са закалени, пилотите ни са опитни, а флотът е непобедим.  Кадафи ще падне. Колкото по-бързо падне, толкова по-малко трупове ще има. Дали ще бъде по-добре за самите либийци след падането на диктатора, това пък е съвсем отделен въпрос.

Ето това е истинска експлозия, а не симулация:

0137

Ето ги и труповете след атаката:

0537

20010321libya-slide-LG2X-jumbo

неделя, 20 март 2011 г.

Какво ще загубят хората в Либия ако падне Кадафи или високата цена на демокрацията

013q14ab

Започна операцията по налагане на демокрация в Либия. Въпросът е дали мнозинството от либийците наистина желаят да живеят в демократична държава? Друг въпрос е с какво ще бъде заменен кървавия режим на диктатора Кадафи. Все още хората писали сценария не са ни информирали за това. За сега знаем само как е било, а не знаем как ще бъде. А било е ето така в Либия:

БВП на глава от населението - $ 14,192.
За всеки член от семейството държавата плаща годишно $ 1,000 субсидии.
Помощи за безработица - 730 $.
Заплата на мед.сестра - $ 1000.
За всяко новородено се плаща $ 7,000.
Младоженците получават помощ от 64 000 $ за покупка на жилище.
При откриването на частен бизнес еднократна финансова помощ - 20 000 $.
Високи данъци и налози са забранени със закон.
Образованието и медицината са безплатни.
Образованието и стажовете в чужбина -  на правителствени разноски.
Верига магазини за големи семейства със символични цени на основните хранителни продукти.
За продажба на продукти с изтекъл срок на годност - големи глоби и затвор за спекулантите.
Част от аптеките - с безплатни лекарства.
Фалшифицирането на лекарства - на смъртното наказание.
Наеми – забранено е събирането на наеми.
Такси за електричество на населението – няма..
Продажбата и употребата на алкохол е забранена .
Безлихвени кредити за купуване на жилище и кола..
Брокерските услуги са забранени.
При закупуването на автомобил 50% се изплащат от държавата, а на бойците от народното опълчение - 65%.
Петролът е по-евтин от водата. 1 литър бензин - $ 0,14.